Соціальні ініціативи Президента України - в життя!

Віктор СерпокриловГромада Кіровоградщини за своїм етнічним та релігійним складом досить неоднорідна. Зрозуміло, що переважають українці, а ще на території області живуть росіяни, молдавани, білоруси, вірмени, болгари, євреї та представники інших національностей. На рівні держави темі нацменшин приділяється чимала увага. Так, Президент України наголошує, що міжнаціональна злагода та релігійне порозуміння - умова стабільності та єдності громади. Обласна влада також сповідує принцип толерантного терпимого ставлення до потреб нацменшин. Варто відзначити, що одне з останніх соціологічних опитувань підтвердило, що таке явище як ксенофобія для області не притаманне – 92% респондентів на запитання: “Чи доводилося Вам стикатися з проявами обмеження прав людини, упередженим ставленням до неї через її національність або її віросповідання?” - відповіли заперечно. 

Шановні жителі району! 

Вітаємо вас з Днем української писемності та мови 

Мова – це важливий чинник самовизнання нації, надійна основа розвитку країни, загартована багатовікововю історією та відточена творчістю найталановитіших українських письменників. Саме мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися український народ. Без рідної мови жодна людина не здатна почуватися повноцінною частиною свого народу, його історії та культури.

Бажаємо, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови.

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Голова райдержадміністрації Тамара Сакара провела черговий особистий прийом громадян.

Відвідувачі звернулися з питаннями, які стосуються в основному комунальних та соціальних проблем - підведення газу та водогонів, ремонтів дахів, колодязів, виплат субсидій, пільг, автобусного сполучення, заборгованості із заробітної плати тощо.

Керівник району на деякі питання дала вичерпну відповідь, у питаннях, що стосуються роботи комунальних служб, дала доручення розібратися відповідним структурам.

На знімку: на прийомі у голови райдержадміністрації.

інформує Тетяна ВолощенкоГоловним питанням черги денної останньої понеділкової наради при голові райдержадміністрації став розгляд реалізації в районі державної політики щодо зміцнення міжнаціональної злагоди і порозуміння, задоволення культурних і освітніх потреб національних меншин. Інформувала з даного приводу завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяна Волощенко. Тетяна Миколаївна зазначила, що гармонізація міжетнічних відносин в Україні та забезпечення прав національних меншин – чинники, які перебувають в зоні особливої уваги Президента України В.Януковича. Отож з метою виконання завдань Глави держави щодо упередження будь-яких проявів ксенофобії та її складових: українофобії, русофобії, ісламофобії, антисемітизму тощо в районі виконуються заходи із протидії цим ганебним явищам, расової та етнічної дискримінації, втілюється план заходів щодо формування громадської культури та підвищення рівня толерантності в суспільстві. Водночас, національний склад у нашому районі не є надто різнобарвним: за даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року з’ясувалося, що в переважній більшості на Петрівщині проживають українці (92,1%), росіяни (5,2%), молдавани (0,7%), білоруси (0,3%). Українську мову назвали рідною 93,6% опитаних, російську – 5,3%, білоруську 0,2%, вірменську 0,3%, молдавську 0,4%. Місця компактного поселення національних меншин в районі відсутні.

учасники зустрічі – Т.Волощенко, М.Алєксєєнко, Т.Панета, В.Заїка, О.Семехова, І.Адам, Я.Адам.Україна – багатонаціональна держава. Як відомо, національні меншини мають можливість розвивати свою культуру, у місцях компактного проживання навчати дітей  рідною мовою, брати участь у культурному, громадському  і політичному житті країни. Про це дбає влада як найвищого, так і місцевого рівня.

У вересні поточного року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське сус-пільство ромської національної меншини на період до 2020 року». 

Засідання круглого столу.У національному складі населення України переважають українці. Їхня чисельність становить 37541,7 тис. осіб, або 77,8% від загальної кількості населення. За даними останнього перепису населення (2001 р.), національні (етнічні) меншини в Україні становили 14 млн. чол., або 27.3 % від усіх жителів. В Україні живуть представники понад 100 націй. Найчисельнішими з них є росіяни, євреї, білоруси, молдавани, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, вірмени, роми та ін. Найбільша етнічна меншина в Україні - росіяни. Їхня кількість становить 8334,1 тисяч осіб і становить 17,3 %.

Зірка пам’яті

представники районної влади вітають з річницею визволення учасника бойових дій В.І.ГречаногоГлава держави вимагає від влади на місцях  постійної пильної уваги і турботи про учасників Великої Вітчизняної війни. 

В рамках відзначення 69-ї річниці визволення України та 70-ї річниці визволення району від німецько-фашистських загарбників голова районної державної адміністрації Тамара Сакара, заступник голови Тетяна Панета та голова районної громадської організації ветеранів України Олег Гіюк відвідали учасника бойових дій у Великій Вітчизняній війні В.І. Гречаного.

Вони привітали Василя Іларіоновича зі святом, поцікавилися станом здоров’я, умовами проживання. Ветеран зустрів гостей теплими словами та поділився з ними спогадами про свій бойовий шлях. 

голови Петрівської районної ради Кіровоградської області

від 7 листопада 2013 року № 32-р

Про скликання тридцять другої сесії районної ради шостого скликання

Відповідно до пункту 1 частини 6, частини 7 статті 55, частини 8 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розділу ІІ, пункту 13.6 розділу ХІІІ Регламенту Петрівської районної ради шостого скликання:

1. Скликати тридцять другу сесію районної ради шостого скликання 12 листопада 2013 року на 10.00 годину в сесійній залі районної ради за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20.

2. На обговорення винести наступні питання:

2.1. Про затвердження технічної документації по нормативній грошовій оцінці земельної ділянки громадянину Поворознюку Олександру Григоровичу;

2.2. Про затвердження технічної документації по нормативній грошовій оцінці земельної ділянки громадянину Козловському Віталію Володимировичу;

інші.

3. На сесію запросити депутатів районної ради та не депутатів (за списком).

Голова районної ради С. Тилик

 

Т.Сакара та Т.Панета під час уроківГолова райдержадміністрації Т.Сакара, її заступник Т.Панета, начальник відділу освіти райдержадміністрації Г.Москалець побували на уроках толерантності в Петрівському НВК. В 10-А класі урок проводила Т.Копань. Вона нагадала, що третє тисячоліття розпочалося з жахливого терористичного акту у Нью-Йорку 11 вересня 2000-го року, під час якого загинули тисячі людей. Подібні акти насилля відбуваються в багатьох країнах світу. 

Україна географічно розташована так, що впродовж багатьох тисячоліть через її територію відбувалася міграція народів. Без толерантного ставлення до них люди, які населяли цю землю, не вижили б. Історія знає різні приклади стосунків між народами. Свого часу Україна входила до складу держави, якою керували литовські князі. Вони сповідували терпиме ставлення до місцевого населення, не порушували його звичаї і віру. Ця держава існувала понад 300 років, серед литовців, білорусів і українців панувала злагода. Коли ж Україна потрапила під владу польських магнатів, які ставилися до українців зверхньо і вороже, розпочалася епоха конфронтації і кровопролитних повстань і воєн. Результатом цього, зрештою, стався крах Речі Посполитої, вона  зникла з політичної карти світу. Як зникли всі колись могутні імперії.

Гордість Петрівщини

Сьогодні минає рівно два роки, відколи зупинилося серце талановитого хірурга, доброзичливої, приязної, шляхетної людини Миколи Васильовича Амброзяка.

Ще у далекому в 1951 році до Олександро-Мар’ївки з Івано-Франківщини переселилася родина Василя Миколайовича та Галини Іванівни Амброзяків. У родині, де панували злагода і доброта, де шанувалися християнські цінності, зростало троє дітей: Микола, Парасковія і Анна. Всі вони згодом здобудуть вищу освіту.

Першим з родинного гнізда випурхнув Микола. Закінчивши у Кривому Розі гірниче училище, здобув фах електрика, став працювати на шахті. Звідти пішов на армійську службу, а повернувшись до Олександро-Мар’ївки - став працювати електриком, брав участь в електрифікації району.

Мовою цифр

За оперативними даними станом за січень – жовтень 2013 року в районному центрі зайнятості статус безробітного мали 779 громадян, з них - 410 жінок, 331 особа - молодь у віці до 35 років. 

Станом на 01.11.2013 р. в базі даних центру зареєстровано 34  вакантних   місця, у тому числі 14 - для робітників, 16 - для  службовців, 4 вакансії для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки.

За сприяння  центру зайнятості  з початку року  працевлаштовано 336 осіб.

Центр зайнятості продовжує реалізовувати активні програми сприяння зайнятості населення району. 

Актовий залДо Дня працівника соціальної сфери в актовому залі музичної школи пройшли урочисті збори колективу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) району. Соціальних робітників прийшли привітати заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета та начальник управління соціального захисту населення  Валентина  Сибіра. Вони щиро подякували соціальним робітникам за невтомну працю, сердечність та терпіння, побажали вдячних підопічних, наснаги, сімейного благополуччя, матеріального достатку та міцного здоров’я. 

Відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» районна державна адміністрація оголошує намір щодо передачі майна в оренду:

№ з/п Назва вільного об'єкта Характеристика об'єкта Місце розташування об'єкта Площа об'єкта, м2
1 Інфекційний корпус Петрівської ЦРЛ блочне смт. Петрове, вул. Ілліча, 1 36,6 м. кв

 

Протягом 10  робочих днів після розміщення оголошення управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури районної державної адміністрації, що знаходиться за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20 кабінет № 103, приймає заяви про оренду відповідного майна. 

Наталія Тритяк, начальник управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації  

9 листопада - День української мови та писемностіВпродовж 14 років в незалежній Україні на державному рівні відзначається День української писемності та мови, запроваджений відповідно до Указу Президента України від 6 листопада 1997 р. № 1241/97, «враховуючи важливу роль української мови в консолідації українського суспільства». Відзначення Дня української писемності та мови 9 листопада обрано невипадково, у цей день відбувається вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця

Витоки української писемності

З приводу винайдення глаголиці і кирилиці у вчених існують різні думки, але всі погляди  об’єднувались навколо двох людей - Кирила та Мефодія.

Багата і сильна творча уява дітей вражає своїм розмахом і здатна спантеличити кого завгодно.

Шестирічний син нічого не розуміє з того, що говорить його однорічний брат і питає:

— Мамо, ти впевнена, що він українець?

***

Під час бесіди про професії: садівник - садить їжу; двірник - робить двері, перукар – пече пиріжки, кранівник – ремонтує на кухні крани.