Соціальні ініціативи Президента України - в життя!

Віктор СерпокриловГромада Кіровоградщини за своїм етнічним та релігійним складом досить неоднорідна. Зрозуміло, що переважають українці, а ще на території області живуть росіяни, молдавани, білоруси, вірмени, болгари, євреї та представники інших національностей. На рівні держави темі нацменшин приділяється чимала увага. Так, Президент України наголошує, що міжнаціональна злагода та релігійне порозуміння - умова стабільності та єдності громади. Обласна влада також сповідує принцип толерантного терпимого ставлення до потреб нацменшин. Варто відзначити, що одне з останніх соціологічних опитувань підтвердило, що таке явище як ксенофобія для області не притаманне – 92% респондентів на запитання: “Чи доводилося Вам стикатися з проявами обмеження прав людини, упередженим ставленням до неї через її національність або її віросповідання?” - відповіли заперечно. 

Для представників національних меншин в області працює 35 національно-культурних товариств, вони представляють азербайджанські, білоруські, болгарські, вірменські, єврейські, молдавські, німецькі, польські, ромські, російські, татарські, корейські спільноти, беруть активну участь у громадському житті певної території, дбають про збереження власних культурно-історичних надбань. Зрозуміло, що завдання влади не просто не заважати роботі цих організацій, а навпаки – надавати їм усіляку підтримку, як-то пільгові умови оренди приміщень, чи створення мережі освітніх закладів із навчанням мовами національних меншин – на цьому наголошує перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов. 

Перед керівниками територій посадовець визначає серйозні завдання: «Владі на місцях – від села до райцентру – просто необхідно своєчасно реагувати на будь-які прояви агресії чи нетерпимості, розробляти та забезпечувати фінансування регіональних програм національно-культурного розвитку, тісно співпрацювати із громадськими організаціями національних меншин». 

Прикладом для наслідування у налагодженні співпраці влади із відповідними організаціями може слугувати Рада представників національно-культурних товариств області, яка функціонує при облдержадміністрації вже не перший рік.