інформує Тетяна ВолощенкоГоловним питанням черги денної останньої понеділкової наради при голові райдержадміністрації став розгляд реалізації в районі державної політики щодо зміцнення міжнаціональної злагоди і порозуміння, задоволення культурних і освітніх потреб національних меншин. Інформувала з даного приводу завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяна Волощенко. Тетяна Миколаївна зазначила, що гармонізація міжетнічних відносин в Україні та забезпечення прав національних меншин – чинники, які перебувають в зоні особливої уваги Президента України В.Януковича. Отож з метою виконання завдань Глави держави щодо упередження будь-яких проявів ксенофобії та її складових: українофобії, русофобії, ісламофобії, антисемітизму тощо в районі виконуються заходи із протидії цим ганебним явищам, расової та етнічної дискримінації, втілюється план заходів щодо формування громадської культури та підвищення рівня толерантності в суспільстві. Водночас, національний склад у нашому районі не є надто різнобарвним: за даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року з’ясувалося, що в переважній більшості на Петрівщині проживають українці (92,1%), росіяни (5,2%), молдавани (0,7%), білоруси (0,3%). Українську мову назвали рідною 93,6% опитаних, російську – 5,3%, білоруську 0,2%, вірменську 0,3%, молдавську 0,4%. Місця компактного поселення національних меншин в районі відсутні.

На території району (в Новому Стародубі) проживає керівник Кіровоградської обласної громадської організації «Конгрес років Кіровоградщини» Адам Іван Іванович. Однак безпосередньо на території району громадська організація активною діяльністю не займається, оскільки кількість ромського населення в районі також є доволі незначною.

Водночас голова районної державної адміністрації Тамара Сакара дала доручення підпорядкованим службам і організаціям набагато більше враховувати думку громадськості в процесі реалізації державної етнонаціональної політики, тих, хто безпосередньо відстоює права представників національних меншин України, адже такою є непохитна позиція Глави держави.

Разом з тим на оперативній нараді було розглянуто й ряд інших питань, зокрема в частині наповнення місцевих бюджетів, стану і ремонту комунальних доріг, якості надання невідкладної медичної допомоги тощо.

Володимир КІФЕНКО.

На знімку: інформує Тетяна Волощенко.