учасники зустрічі – Т.Волощенко, М.Алєксєєнко, Т.Панета, В.Заїка, О.Семехова, І.Адам, Я.Адам.Україна – багатонаціональна держава. Як відомо, національні меншини мають можливість розвивати свою культуру, у місцях компактного проживання навчати дітей  рідною мовою, брати участь у культурному, громадському  і політичному житті країни. Про це дбає влада як найвищого, так і місцевого рівня.

У вересні поточного року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське сус-пільство ромської національної меншини на період до 2020 року». 

На Петрівщині проживає небагато людей цієї національності, та саме наш земляк, житель Нового Стародуба Іван Адам очолює громадську організацію «Конгрес ромів Кіровоградщини». Днями заступник голови райдержадміністрації Т.Панета, керівник апарату райдержадміністрації О.Семехова та завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Т.Волощенко зустрілися з І.Адамом. В зустрічі взяли участь його син, який також є активним учасником громадської організації, Ян Адам, Новостародубський сільський голова В.Заїка та його заступник М.Алєксєєнко.

І.Адам розповів про діяльність громадської організації, про проблеми та плани на майбутнє. Він наголосив на тому, що роми є свідомими громадянами України і її патріотами. Йому особисто не раз доводилося брати участь в різних конференціях, форумах - інших зібраннях, у тому числі і міжнародних, на яких він завжди відстоював імідж України, як держави, в якій панують міжнаціональний мир і злагода.

Є у діяльності громадської організації і певні проблеми. Не завжди вчасно надходять кошти у вищі навчальні заклади для фінансування навчання ромських дітей, які виділяють у вигляді грантів міжнародні організації, такі, як Фонд «Відродження». А саме завдяки ефективній діяльності освітніх програм у країнах Східної Європи протягом останніх 10 – 15 років невпізнано змінилося життя ромських громад, молоді люди, здобувши якісну освіту, успішно інтегруються в суспільство. Тому роми України підтримують європейський вектор розвитку нашої держави.

Учасники розмови обговорили й інші теми. Т.Панета запевнила, що районна влада відкрита для співпраці, тож подібні зустрічі варто проводити регулярно.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: учасники зустрічі – Т.Волощенко, М.Алєксєєнко, Т.Панета, В.Заїка, О.Семехова, І.Адам, Я.Адам.