Засідання круглого столу.У національному складі населення України переважають українці. Їхня чисельність становить 37541,7 тис. осіб, або 77,8% від загальної кількості населення. За даними останнього перепису населення (2001 р.), національні (етнічні) меншини в Україні становили 14 млн. чол., або 27.3 % від усіх жителів. В Україні живуть представники понад 100 націй. Найчисельнішими з них є росіяни, євреї, білоруси, молдавани, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, вірмени, роми та ін. Найбільша етнічна меншина в Україні - росіяни. Їхня кількість становить 8334,1 тисяч осіб і становить 17,3 %.

українську самобутність представляла Тетяна Танчинець піснею «Україночка»Кожна з інших етнічних меншин становить менше 1% від загальної кількості населення, серед них виділяються білоруси (0,6%), молдавани (0,5%), кримські татари (0,5%), болгари (0,4%), угорці (0,3%), румуни (0,3%), поляки (0,3%), євреї (0,2%), вірмени (0,2%), греки (0,2%), роми (0,1%), грузини (0,1%), гагаузи (0,1%) та ін. 

Українське законодавче поле та Конституція України дозволяють забезпечити всі основні права та свободи національних меншин. Право на існування, використання здобутків культур та використання мов (у тому числі при здобутті освіти) гарантовані статтями Конституції, Законами «Про мови», «Про національні меншини». Ніхто не може бути дискримінований будь-яким органом державної влади за будь-якою ознакою, бо це забороняється й карається законом. 

Українська держава гарантує всім національностям право на збереження їх традиційного розселення і забезпечує існування національно-адміністративних одиниць, бере на себе обов’язок створювати належні умови для розвитку всіх національних мов і культур. Усім громадянам України кожної національності гарантується право сповідувати свою релігію, використовувати свою національну символіку, відзначати свої національні свята, брати участь у традиційних обрядах своїх народів. Українська держава гарантує всім національностям право створювати свої культурні центри, товариства, земляцтва, об’єднання. Ці організації можуть здійснювати діяльність, спрямовану на розвиток національної культури, проводити в установленому законом порядку масові заходи, сприяти створенню національних газет, журналів, видавництв, музеїв, художніх колективів, театрів, кіностудій. Вони мають широкі можливості встановлювати і підтримувати зв’язки зі своїми історичними батьківщинами, що є позитивним явищем. Представники народів та національних груп обираються на рівних правах до органів державної влади всіх рівнів, займають будь-які посади в органах управління, на підприємствах, в установах та організаціях. 

представники осетинської народності частували своїми національними стравамиНа зустріч за круглим столом, яка відбулася на початку тижня, були запрошені представники різних національностей, які пліч-о-пліч проживають у районі. Разом з представниками районної влади – головою РДА Тамарою Сакарою та завідуючою сектором інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату РДА Тетяною Волощенко представники ромської народності з Нового Стародуба – голова обласної громадської організації «Конгрес ромів Кіровоградщини» І.І. Адам, та Я.І. Адам, осетинської – вчитель російської мови та літератури Р.Б. Амілаханова та педагог-організатор Ф.З. Цомаєва з Чечеліївки та вірменської – завідувач сектору управління праці та соціального захисту населення РДА К.М. Караханян у дружній сімейній обстановці, у теплій бесіді обговорили питання різного направлення. Вони стосувалися політики, економіки, соціальної сфери, культури тощо.

Кожен з представників національних меншин, презентуючи свою націю, її культуру, побутові традиції, у своїй розповіді навіть натяком не промовився про випадки дискримінації чи будь-якого приниження. Навпаки, всі вони відчувають дружню підтримку з боку колег по роботі, друзів, сусідів. Діти їх народилися у районі, тож вважають себе корінними петрівчанами. Навіть відвідуючи свою етнічну батьківщину, спішать пошвидше повернутися додому. Усі вони добре пам’ятають свою материнську мову, звичаї та обряди, але, проживаючи тривалий час в Україні, тепер вже і наші звичаї наслідують, як свої.

Розповіді були цікавими і супроводжувались відеофільмами з картинами природи, національними традиціями, музикою тих держав, де народилися співрозмовники. Тепле невимушене спілкування завершилося чаюванням та дегустацією національних блюд, якими частували всіх присутніх гості.

Підводячи підсумок зустрічі, Тамара Вікторівна підкреслила, що з самого дитинства жодного разу не була безпосереднім свідком будь-якого приниження громадян інших національностей, тож рада за гостей, що й вони також, проживаючи на Петрівщині, його ніколи не відчували. Відтак і проблеми на національному ґрунті в районі не існує. Але атмосфера спілкування і цікаві розповіді внесли значний вклад у духовний розвиток кожного присутнього, тому запропонувала продовжувати подібні зустрічі, а також провести творчий фестиваль представників національних меншин, аби всі жителі району мали змогу ближче познайомитися з культурою та побутом різних народів.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімках:  українську самобутність представляла Тетяна Танчинець піснею «Україночка»; представники осетинської народності частували своїми національними стравами.