26 березня під керівництвом голови обласної державної адміністрації Андрія Ніколаєнка відбулося засідання громадської гуманітарної ради з питання розвитку позашкільної освіти як запоруки профілактики злочинності серед учнівської молоді.

Андрій Ніколаєнко відзначив, що у нових соціальних ініціативах Президента України першочергову увагу приділено підростаючому поколінню, максимальному охопленню дітей дошкільною та позашкільною освітою, створенню сприятливих умов для їх залучення до здорового способу життя та занять спортом.

– Діти – це наша інвестиція у майбутнє, адже саме від того, як ми їх виховуватимемо, які моральні та духовні цінності вони сповідуватимуть, залежатиме майбутнє нашої держави. Діти мають бути охоплені постійною увагою з боку держави, мають бути здоровими та отримати можливість розвивати свої здібності і таланти – це завдання Президента України чиновникам усіх рівнів, – наголосив Андрій Ніколаєнко.

звітує Світлана СубботняСаме оця загальновідома приповідка, частина якої винесена в заголовок, не полишала думку ні на мить під час перебігу сесії Петрівської селищної ради, що відбулася наприкінці минулого тижня. Сесії, як і очікувалося, дуже резонансної та емоційної, адже на ній розглядали звіт тимчасової слідчої комісії, створеної з числа депутатів селищної ради, яка мала встановити наявність (або ж навпаки – відсутність) зловживань у фінансово-господарській роботі апарату селищної ради та адміністрацій безпосередньо підпорядкованих селищній раді бюджетних установ – обох дитячих дошкільних навчальних закладів (ДНЗ «Рудана» та ДНЗ «Сонечко») і комунального господарства КП «Петрівське».

хліб-сіль О.Поворознюкові від вдячних рядівцівСлово – не горобець

Вже і не пригадати – скільки виборчих кампаній ми пережили впродовж останніх 20 років. Щоразу кандидати в депутати від різних політичних партій обіцяли виборцям які завгодно блага - від транспортних коридорів, до манни небесної. Транспортні коридори, які мали забезпечити процвітання Петрівщини, залишилися у фантазіях їх автора, а манна небесна виявилася звичайною локшиною (не тією, що буває на сніданок в тарілці, а тією, що вішають на вуха). Тож люди вже звикли до пустопорожнього передвиборного словоблуддя, якому вже мало хто вірить. Як і до того, що народним обранцям, які живуть десь у «царських селах» поблизу Києва, після виборів вже немає діла до людей, які віддали їм свої голоси.

Щоправда, на минулих виборах ситуація змінилася. Кандидатом в народні депутати України став добре відомий у виборчому окрузі і, зокрема, у нас на Петрівщині Сергій Кузьменко, а не столичний «варяг». Тож і до його слів люди прислухалися уважніше, з більшою довірою ставилися до того, що обіцяв зробити. А головне, що не лише обіцяв, а і робив багато, не чекаючи результатів голосування. Саме тому і став він безаперечним лідером виборчих перегонів, завершивши їх переконливою перемогою.

Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко привітав юних парламентарів Кіровоградщини із відкриттям ІІ сесії ІХ скликання обласного парламенту дітей.

До депутатів-школярів Андрій Ніколаєнко звертався не інакше як до колег, і закликав до активної співпраці із органами виконавчої влади різного рівня, в тому числі і з облдержадміністрацією.

Керівник області задоволений, що в регіоні уже 13-й рік поспіль успішно діє обласний парламент дітей, що об’єднує творчих, креативних і небайдужих школярів, які щиро прагнуть позитивних змін і досягають мети.

Андрій Ніколаєнко переконаний, що ті навички і вміння, які здобудуть школярі за час роботи в обласному дитячому парламенті, стануть їм в нагоді і в дорослому житті, адже багато хто з них, вважає голова облдержадміністрації, продовжить працювати над утвердженням демократичних принципів при формуванні громадянського суспільства.

Чечеліївська сільська рада – одна з тих, де заходи, визначені програмою розвитку «Центральний регіон-2015», здійснюються системно, планомірно, всеохоплююче.

З початку нового 2013 року тут основний акцент було зроблено на розвитку і вдосконаленні інфраструктури дитячих освітніх та виховних закладів, а також на ремонті і реконструкції закладів культури. Зокрема, були зведені дитячі спортивні майданчики поруч з дошкільним виховним закладом в Чечеліївці та біля Олександрівського сільського клубу. В останньому, до речі, розпочато капітальний ремонт: вже замінено електропроводку, зараз здійснюється ремонт глядацької зали та допоміжних приміщень. Як зазначив сільський голова Сергій Дяченко, поки що на здійснення цих робіт спрямовано 18 тис. гривень коштів сільської ради.

Крім того, тут не припиняються роботи в рамках програми енергоощадливості. Серед останніх об’єктів, де було встановлено теплозберігаючі склопакети – приміщення їдальні та умивальної кімнати в Чечеліївському ДНЗ, а також в сільській бібліотеці.

- Ми намагаємося не словами, а конкретними діями доводити кожному жителю нашої територіальної громади, що сільська влада є, що вона переймається тим, аби щодня  умови життя хоч у чомусь в наших селах ставали кращими, - говорить Сергій Павлович, - і нам, звичайно, приємно, коли громада з вдячністю оцінює наші такі зусилля.

Володимир КІФЕНКО.

Здавна вважається, що професія медичного працівника – найгуманніша, дуже почесна. Недаремно ж медичних сестер раніше називали сестрами милосердя. Ними ставали під час війни навіть представники царської династії – великі княжни, а самодержці і їхні дружини вважали за обов’язок відвідувати поранених у шпиталях.

Про людей в білих халатах написано багато книжок, пісень, знято кінофільмів. Про них у своїх листах розповідають і наші дописувачі.

Жителі Баштиного дуже поважають завідуючу місцевим ФАПом Т.Лавріненко. Вона - справжній професіонал, а головне – чудова, чуйна і уважна людина. Дальміра Герасимівна Кравченко каже, що Тетяна Іванівна лікує не лише вправними руками, якими виконує необхідні процедури, дає ліки, а й привітним, ласкавим словом. У будь-яку годину, за будь-якої погоди вона готова надати хворому допомогу. За це її і люблять односельці, бажають щастя, здоров’я, усього найкращого.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

депутати за роботоюІз сесії районної державної адіміністрації

Головним завданням влади є забезпечення збалансованого економічного та соціального розвитку району та поліпшення добробуту населення. З метою його реалізації визначилась нагальна потреба у відновленні планової системи господарювання, що й було вперше запроваджено в нашій області недавнім головою обласної державної адміністрації  Сергієм Ларіним. У розроблену програму розвитку області «Центральний регіон-2015» основою лягло перетворення нашого краю в один з п’яти найкращих для життя регіонів в Україні. Тож сьогодні всі служби та суб’єкти народного господарства району працюють у рамках виконання програми.

Члени колегії районної державної адміністрації, засідання якої відбулося на минулому тижні, заслухали та обговорили звіт начальника управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Наталії Тритяк про виконання районної програми «Центральний регіон-2015» за 2012 рік.

Районна газета завжди була вірним другом

Це твердження є визначальним для відгуків наших читачів на публікації, присвячені 90-річчю утворення Петрівського району, в яких ми мандруємо сторінками районної газети минулих років.

- Допис М.Свища «Ювілей надихнув на спогади» ніби повернув мене у радянську епоху, у мою комсомольську юність – пише В.І.Лепський з Петрівського.

- М.О.Свища знаю не один десяток років. Свій партійний досвід він передає молодшому поколінню, як заступник першого секретаря РК КПУ по ідеологічній роботі.

Я особисто став співпрацювати з районною газетою, як постійний дописувач, з 1953 року. Тож дуже добре знаю товаришів, названих у статті М.О.Свища. Редактор газети І.Лохвицький поздоровляв мене з нагоди вручення мені медалі ВДНГ за високі врожаї кукурудзи і цукрових буряків в радгоспі «П’ятихатський», М.І.Обертас в 1953 році приймав мене в комсомол. З особливою пошаною згадую фронтовика Івана Яковича Литвинова, який був чудовим журналістом. Втім, всі журналісти районки були високопрофесійними, чесними і принциповими. Анатолій Кирилович Ткаченко якось ледве не позбувся роботи за одну з публікацій про мене, але не схилився перед першими особами району, яким вона виявилася не до вподоби.

доповідь учениціЗмістовно і цікаво  пройшла година спілкування на актуальну тему «Захисти себе від насильства». Попередньо поінформовані підлітки, а це учні 7-8-х класів Балахівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з усією серйозністю підготувалися до заходу. Учасникам було запропоновано поговорити про речі, які, можливо, раніше ніколи і ні з ким не обговорювали. Це проблеми жорстокого поводження підлітків стосовно один одного, дорослих, стосовно дітей, іншими словами - про насильство.

У першій проведеній вправі «Вчимося про це говорити» з’ясували, що таке насильницькі дії, назвали випадки насильства та тих хто його може здійснювати. Після обговорення  вивісили плакат із визначенням поняття «насильство», назвали дії, які вважаються насильством.

Для наступної вправи - мозковий штурм «Хто може здійснювати насильство?», учасники розподілилися на три групи і провели аналіз ситуацій, які відбувалися в житті однолітків, і яким чином можна уникнути насильства.

У вправі «Дай відповідь» підлітки відпрацювали навички протидії насильству та виготовили плакат «Ти маєш право». Найактивнішими виявилися Аліна Сидоренко, Настя Біденко, Валерія Пільчик, Антон Ткаченко, Микола Петров.

Бесіда «Підтримка» базувалася на обговоренні ситуацій – «Що потрібно робити, коли приятель чи друг опинився під насильницьким тиском?» Учні давали різні варіанти виходу з такого становища. Щоб закріпити навички захисту від насильства, учасникам було запропоновано ознайомитися та обговорити завчасно підготовлені пам’ятки «Як уникнути насильства?»  Із відповідей учнів стало зрозуміло, що обговорювана тема дійсно актуальна і хвилююча.

співає В.ЄрмаковЦьогорічний фестиваль художньої самодіяльності педагогічних колективів району був присвячений 90-річчю утворення Петрівщини.

Кожен номер, - пісня, танець, сценка дихали на глядача любов’ю до рідного краю, гордістю за його працьовитих привітних людей.

Оригінальними міні-виставами стали виступи колективів Петрівського НВК та Луганської ЗШ І-ІІІ ст., де поєднувалися різні жанри – вокальний, драматичний, музичний, хореографічний. Перші, з програмою «Мій рідний край – моя земля», були сучасними, свіжими, з гострим гумором та достатньо професійним виконанням пісень та сценок. Луганці повернули зал у часи Котляревського, продемонструвавши інтерпретацію «Енеїди» на місцевий лад - «Як козаки Петрівський край заселяли».

Літературно-музичні композиції Петрівської ЗШ І-ІІІ ст., Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст., Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. теж використали різножанровість, та в основному там переважали вокальні твори та читці.

команда переможцівЗапекла боротьба за Кубок

У спортивному залі НВК минулої суботи відбулися змагання з футзалу. Команди боролися за Перехідний Кубок голови Петрівської районної державної адміністрації.

Зокрема змагалися: відділ освіти, молоді та спорту, ПАТ «ЦГЗК» (Петрівського кар’єру ГТЦ – 2, УЗТ), служба цивільного захисту в районі, Петрівський РВ УМВС і команди від Ганнівської та Іскрівської сільських рад.

Перед початком змагань з привітальним словом виступив начальник відділу освіти, молоді та спорту РДА Григорій Москалець. Він привітав учасників від себе та від імені голови райдержадміністрації Юрія Самохвала, адже цей конкурс проводиться саме під його патронатом.

Головним суддею змагань був Юрій Грива, допомагали йому Олександр Хрокало та Сергій Єрушев.