депутати за роботоюІз сесії районної державної адіміністрації

Головним завданням влади є забезпечення збалансованого економічного та соціального розвитку району та поліпшення добробуту населення. З метою його реалізації визначилась нагальна потреба у відновленні планової системи господарювання, що й було вперше запроваджено в нашій області недавнім головою обласної державної адміністрації  Сергієм Ларіним. У розроблену програму розвитку області «Центральний регіон-2015» основою лягло перетворення нашого краю в один з п’яти найкращих для життя регіонів в Україні. Тож сьогодні всі служби та суб’єкти народного господарства району працюють у рамках виконання програми.

Члени колегії районної державної адміністрації, засідання якої відбулося на минулому тижні, заслухали та обговорили звіт начальника управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Наталії Тритяк про виконання районної програми «Центральний регіон-2015» за 2012 рік.

Як уже говорилося у попередніх публікаціях, за результатами комплексної оцінки з виконання соціальних заходів та інвестиційних проектів за 2012 рік район посів друге загальне місце. У минулому році передбачалося виконання 87 соціальних заходів та 11 інвестиційних проектів загальною вартістю 43 млн. 182 тис. Серед найважливіших проектів є: оновлення та модернізація основних засобів матеріально-технічної бази сільгосппідприємств, на який використано 20 млн. 194 тис. (придбано 37 одиниць сільськогосподарської техніки), покращення селекційної роботи у тваринництві - закуплено 19 голів тварин у тому числі 1 племінну, оновлено основне стадо корів на 234 голови (2,1 млн. грн.), розвиток городництва  (СПД-ФО «Гончаренко» освоєно 50,0 тис. грн. власних коштів) та рибного господарства (60,0 тис. грн. власних коштів), реконструйовано приміщення під мінімаркет продовольчих товарів (1 млн. 300 тис. грн. власних коштів - ФО «Больбот»), приміщення торговельного центру «Мандарин» (340,0 тис. грн. власних коштів - АПФ «Лідер»), реконструкція двох приміщень для утримання поголів’я ВРХ у кількості 280 голів на базі ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» (500,0 тис. грн. власних коштів підприємства), реконструкція приміщення під овочесховище місткістю 150 тонн у Петровому (115,0 тис. грн. власних коштів СПД-ФО «Гончаренко»).

Для реалізації важливого проекту «Розміщення заводу по сортуванню твердих побутових відходів у Петровому» виготовлено проектно-кошторисну документацію (260,8 тис. грн. коштів районного бюджету). Не менш важливим для району є інвестиційний проект «Відновлення роботи дитячого оздоровчого табору ім. Матросова у Ганнівці», по якому також виготовлено проектно-кошторисну документацію на робочий проект та виконано вишукувальні роботи (на загальну суму 651,2 тис. грн.).

В цілому програму 2012 року, без урахування державного бюджету, виконано на 141,1%.

Про хід виконання програми зайнятості населення району на 2012-2014 р.р. за минулий рік інформував заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Микола Посвистак, який повідомив, що програму зайнятості населення в переважній частині виконано. Середньомісячна заробітна плата за 2012 рік зросла на 384 грн., або на 21,4% проти минулого року та становить 2178 грн. Активними заходами сприяння зайнятості населення було охоплено 1027 безробітних громадян (у РЦЗ зареєстровано 1156). Рівень працевлаштування становить 42,9%, що на 1,5% більше минулого року.

Надійними соціальними партнерами у забезпеченні зайнятості мешканців району є ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», СВК «Агрофірма «Маріампольська», ТОВ «Агрофірма «Фортуна», МПП «Вибір», СФГ «Роксолана», ТОВ «Агрофірма «Маяк», сільські та селищні ради. Протягом минулого року 10 безробітних організували свою справу як суб’єкти підприємницької діяльності. Для цього з фонду ЗДСС на випадок безробіття було використано 107,2 тис. грн. Професійним навчанням, стажуванням, підвищенням кваліфікації було охоплено 126 осіб за різними спеціальностями. 115 із них на сьогодні працевлаштовані. Профорієнтаційними послугами було охоплено 1109 громадян.

Однією з дієвих форм  матеріальної підтримки безробітних є організація громадських робіт. Протягом року було укладено 97 договорів про спільну діяльність з підприємствами, організаціями, установами різних форм власності. Це дало змогу забезпечити тимчасовою роботою 405 незайнятих громадян.

Про роботу районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2012 році інформувала спеціаліст центру Ірина Лугова. (Детальніше про це читайте в одному з найближчих номерів газети).

З усіх розглянутих та обговорених питань члени колегії прийняли відповідні рішення.

Валентина РЯБОКОНЬ.