26 березня під керівництвом голови обласної державної адміністрації Андрія Ніколаєнка відбулося засідання громадської гуманітарної ради з питання розвитку позашкільної освіти як запоруки профілактики злочинності серед учнівської молоді.

Андрій Ніколаєнко відзначив, що у нових соціальних ініціативах Президента України першочергову увагу приділено підростаючому поколінню, максимальному охопленню дітей дошкільною та позашкільною освітою, створенню сприятливих умов для їх залучення до здорового способу життя та занять спортом.

– Діти – це наша інвестиція у майбутнє, адже саме від того, як ми їх виховуватимемо, які моральні та духовні цінності вони сповідуватимуть, залежатиме майбутнє нашої держави. Діти мають бути охоплені постійною увагою з боку держави, мають бути здоровими та отримати можливість розвивати свої здібності і таланти – це завдання Президента України чиновникам усіх рівнів, – наголосив Андрій Ніколаєнко.

– На сьогодні в області вже проведено чималу роботу: ремонтуються старі та будуються нові дитячі дошкільні заклади, створюються додаткові дитячі групи у садочках – для максимального охоплення малечі дошкільною освітою. Але хочу вкотре наголосити, що попереду на нас чекає багато роботи, тому керівникам територій, органів місцевого самоврядування дано завдання детально проаналізувати ситуацію на місцях та вжити невідкладних заходів у цьому напрямку, – відзначив керівник області.

– Друге дихання має отримати і дитячий спорт. Необхідно зосередити наші зусилля не лише на реконструкції та будівництві нових спортивних майданчиків і придбанні спортивного інвентаря, їх також необхідно наповнити новим змістом, а це, у свою чергу, передбачає підготовку та забезпечення спортивних секцій та гуртків високофаховими тренерами. Це одне з першочергових завдань, яке ми вирішуватимемо найближчим часом, – зазначив голова ОДА.

– Пріоритетним напрямком для нас залишається розвиток позашкільної освіти та дитячої творчості. Завдання Президента – убезпечити якомога більше дітей від негативного впливу вулиці, максимально долучити їх до занять у секціях та гуртках у позашкільний час. А для цього нам необхідно забезпечити на високому рівні фінансування позашкільних закладів, а також надати належну фінансову та матеріальну підтримку вчителям та вихователям, більшість з яких проводять гурткову роботу завдяки власному ентузіазму, – підкреслив Андрій Ніколаєнко, звертаючись до членів громадської гуманітарної ради.

Про стан розвитку позашкільної освіти в області учасників засідання поінформувала директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Ельза Лещенко.

Вона відзначила, що головне завдання нових соціальних ініціатив Президента України у площині розвитку підростаючого покоління – охоплення дитини постійною увагою у родині, в школі та поза школою.

– Постійна зайнятість дітей є запорукою профілактики злочинності у дитячому середовищі, за рівнем якої наша область, на превеликий жаль, займає 24-е місце у державі, – повідомила Ельза Лещенко.

У той же час за рівнем розвитку позашкільної освіти Кіровоградщина посідає друге місце у державі. На сьогодні в області функціонує близько 3-х тисяч гуртків естетичного, мистецького, природознавчого та технічного спрямування, проводиться серйозна робота із залучення дітей до занять у численних гуртках та у спортивних секціях.

На важливості розвитку позашкільної освіти наголосила директор комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» Ганна Суркова, яка навела досвід Нідерландів, де свого часу було фактично зруйновано систему неформальної (позашкільної) освіти, що, у свою чергу, призвело до неконтрольованого сплеску злочинності у дитячому середовищі.

Про позитивний досвід із впровадження дошкільної освіти на прикладі обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю (гімназія-інтернат-школа мистецтв) розповів директор навчального закладу, професор Анатолій Коротков. – Ми маємо в області великий інтелектуальний потенціал, у нас багато талановитих та обдарованих дітей, яких необхідно всебічно підтримувати. Ми маємо також високофахових та талановитих педагогів. Отже, наш регіон має стати зразком для усієї держави у напрямку розвитку позашкільної освіти, – наголосив Анатолій Коротков.

Учасники Ради також підтримали пропозицію члена громадської гуманітарної ради, професора КДПУ Григорія Клочека стосвоно організації та належного охоплення школярів позашкільною освітою у період літніх канікул.

Також під час засідання гуманітарної ради проаналізовано стан розвитку в області інформаційного суспільства.

Як повідомив директор Державного навчального закладу «Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Кіровоградської облдержадміністрації» Сергій Зелінський, в області ще на недостатньому рівні забезпечено підключення органів влади до мережі Інтернет та оснащення комп’ютерною технікою. Найвищий показник – більше 80% – забезпечено в обласному центрі та у містах обласного значення, у районах цей показник є значно меншим.

У той же час, як відзначила начальник управління інформаційної діяльності ОДА Євгенія Шустер, в нашій області, одній з перших у державі, впроваджено цифрове телебачення. На сьогодні жителі Кіровограда, Новоархангельська, Новомиргорода, Новоукраїнки, Олександрії та Устинівки мають можливість переглядати телевізійні передачі у високоякісному цифровому форматі.

Також за підтримки обласної державної адміністрації, на Інформаційному Інтернет-порталі «Новини Кіровоградщини» розпочав роботу єдиний веб-портал міськрайонних комунальних газет.

Крім того, в області діє 14 інформаційних Інтернет-сайтів, а власні веб-сайти функціонують у дев’яти редакціях обласних друкованих ЗМІ, двох редакціях місцевих електронних ЗМІ та у 5 редакціях міськрайонних комунальних газет.

Одна з актуальних проблем, яка, за словами Євгенії Шустер, потребує невідкладного вирішення – поступове зникнення традиційного проводового радіомовлення. Тому, враховуючи, що радіослухачами є переважно ветерани та пенсіонери, нинішнього року шість територій області отримують нові частоти, що дозволить розширити можливість використання слухачами радіоприймачів, що працюють у діапазоні FM.

Андрій Ніколаєнко поставив завдання профільному департаменту ОДА активізувати роботу щодо створення та реалізації обласної програми розвитку інформаційного суспільства. Не лише органи влади, а й соціальна сфера, гуманітарні, медичні заклади мають з’явитися у Інтернет-просторі, мати свої веб-сайти, вільно почуватися й активно працювати в умовах сучасних комунікацій.