доповідь учениціЗмістовно і цікаво  пройшла година спілкування на актуальну тему «Захисти себе від насильства». Попередньо поінформовані підлітки, а це учні 7-8-х класів Балахівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з усією серйозністю підготувалися до заходу. Учасникам було запропоновано поговорити про речі, які, можливо, раніше ніколи і ні з ким не обговорювали. Це проблеми жорстокого поводження підлітків стосовно один одного, дорослих, стосовно дітей, іншими словами - про насильство.

У першій проведеній вправі «Вчимося про це говорити» з’ясували, що таке насильницькі дії, назвали випадки насильства та тих хто його може здійснювати. Після обговорення  вивісили плакат із визначенням поняття «насильство», назвали дії, які вважаються насильством.

Для наступної вправи - мозковий штурм «Хто може здійснювати насильство?», учасники розподілилися на три групи і провели аналіз ситуацій, які відбувалися в житті однолітків, і яким чином можна уникнути насильства.

У вправі «Дай відповідь» підлітки відпрацювали навички протидії насильству та виготовили плакат «Ти маєш право». Найактивнішими виявилися Аліна Сидоренко, Настя Біденко, Валерія Пільчик, Антон Ткаченко, Микола Петров.

Бесіда «Підтримка» базувалася на обговоренні ситуацій – «Що потрібно робити, коли приятель чи друг опинився під насильницьким тиском?» Учні давали різні варіанти виходу з такого становища. Щоб закріпити навички захисту від насильства, учасникам було запропоновано ознайомитися та обговорити завчасно підготовлені пам’ятки «Як уникнути насильства?»  Із відповідей учнів стало зрозуміло, що обговорювана тема дійсно актуальна і хвилююча.

Наступна вправа «Мішок щастя» була направлена на формування в учасників усвідомлення життєвих цінностей як основи бачення власної життєвої перспективи, розуміння того, що здоров’я – це основна цінність життя. Учасники за п’ять хвилин на п’яти невеликих аркушах написали по одній необхідній  і важливій речі для щастя людини та по черзі зачитали написане. Після обговорення питань: «Чому таким важливим і цінним для щастя людини є здоров’я?» та «Що означає цінувати здоров’я?» аркушики із записами наклеїли на плакаті із зображенням «Мішка щастя».

У заключній вправі «Я вмію, я можу!» учасники обвели свої долоньки і на кожному пальчику написали те, що вони можуть робити найкраще, щоб бути щасливими. Це і допомога батькам, і навчання в школі, і малювання, приготування страв, вишивання, в’язання, заняття спортом і танцями, вивчення іноземної мови та інше. А Валерія Пільчик прочитала свої вірші. Потім пройшла презентація «долоньки» та обговорили таке питання: «Від кого залежить, чи буде наше життя щасливим, чи буде в нашому житті «Мішок щастя»? Учасники, хто голосно, а хто скромно, тихо висловлювали свої думки, але кожен говорив, що хоче бути здоровим та щасливим. Тож нехай так і буде, наші юні українці.

І насамкінець прозвучала історія про мудреця  з вічними висловами: «Отже, від кожного з нас залежить,  чи буде наше життя щасливим. Ми його творимо. Все в наших руках!»

Тетяна Остапенко, бібліотекар смт Балахівка

обговорення ситуацій – «Що потрібно робити, коли приятель чи друг опинився під насильницьким тиском?»      учасники заходу