співає В.ЄрмаковЦьогорічний фестиваль художньої самодіяльності педагогічних колективів району був присвячений 90-річчю утворення Петрівщини.

Кожен номер, - пісня, танець, сценка дихали на глядача любов’ю до рідного краю, гордістю за його працьовитих привітних людей.

Оригінальними міні-виставами стали виступи колективів Петрівського НВК та Луганської ЗШ І-ІІІ ст., де поєднувалися різні жанри – вокальний, драматичний, музичний, хореографічний. Перші, з програмою «Мій рідний край – моя земля», були сучасними, свіжими, з гострим гумором та достатньо професійним виконанням пісень та сценок. Луганці повернули зал у часи Котляревського, продемонструвавши інтерпретацію «Енеїди» на місцевий лад - «Як козаки Петрівський край заселяли».

Літературно-музичні композиції Петрівської ЗШ І-ІІІ ст., Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст., Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. теж використали різножанровість, та в основному там переважали вокальні твори та читці.

Домінуючим жанром, звичайно ж, була пісня. І слід сказати, що вибір репертуару на цьому фестивалі був дуже вдалим у всіх учасників, виконання також. Вокальні ансамблі вже не виходять на сцену з двоголоссям, звучить як мінімум три, а то й повний акорд. Колективи Володимирівської, Ганнівської, Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. та Петрівського НВК сміливо можна показувати найприскіпливішим критикам.

колоритний виступ луганцівОкремо хочеться сказати про солістів та дуети. Майже всі вони звучали на високому рівні. Як завжди неперевершеним став виступ «золотого голосу» Петрівщини Ірини Іщенко (Володимирівська ЗШ І-ІІІ ст.), високомайстерним – Вадима Блохи, який, до речі, виконав свою власну пісню «Петрівщині» на слова місцевого самодільного поета Івана Сердюка, Ірини Семенко (Петрівська ЗШ І ст.), Вікторії Яремчук (Петрівська ЗШ І-ІІІ ст.), Юлії Шевченко (Петрівський НВК), Світлани Нестеренко (ДНЗ «Рудана»), злагодженим – дует Ірини Приходько та Зінаїди Антоненко (Червоносільська ЗШ І-ІІ ст.), Тетяни Капінус та Раїси Пустовойтенко (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.), Тетяни Деркач та Марії Іщенко (Чечеліївська ЗШ І-ІІІ ст.). Непогану перспективу має новостворений мішаний квартет Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. у складі Л.Бондаренко, Т.Капінус, Р.Пустовойтенко та А.Мотька. Оригінальними виступами вирізнялися музичне тріо Зеленської ЗШ І-ІІІ ст. та Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. з композицією «Як живуть у нас на Петрівщині».

вокальний ансамбль Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст.Справжнім відкриттям для всіх став соліст Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст. Володимир Єрмаков. Піснею О.Пономарьова «Я люблю тільки тебе» він полонив зал і викликав шквал овацій.

Фестиваль продемонстрував значний ріст творчих колективів та відкрив нові таланти. Приємно, що саме педагогічні колективи несуть у маси найкращі твори українського мистецтва, виховують любов до рідного краю, розкриваючи його історію та традиції.

Всі колективи, що взяли участь у фестивалі, нагороджені сувенірами у різних номінаціях, а переможці отримали грошові винагороди. За рішенням журі ними визнані вокальні ансамблі Петрівського НВК, Ганнівської, Володимирівської, Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст., колектив Луганської ЗШ І-ІІІ ст. солісти І.Іщенко, В.Єрмаков, В.Яремчук, дуети І.Семенко та В.Блоха, Т.Деркач та М.Іщенко, І.Приходько та З.Антоненко.

Валентина РЯБОКОНЬ.

зеленські музики вокальний ансамбль Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст.

нагороду отримує директор Червоносільського ЗШ І-ІІ ст. Тамара Гребеневич

На знімках: співає В.Єрмаков; колоритний виступ луганців; вокальний ансамбль Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст.; зеленські музики; вокальний ансамбль Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст.; нагороду отримує директор Червоносільського ЗШ І-ІІ ст. Тамара Гребеневич.