На початку минулотижневої апаратної наради перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов подякував за успішний старт реалізації однієї із нових соціальних ініціатив Президента України, що стосується дошкільної освіти. Низка районів області уже провели детальну аналітичну роботу щодо ревізії дошкільних навчальних закладів і їх стану, як того вимагав голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко на попередній апаратній нараді.

Перший заступник голови облдержадміністрації наголошує, що на рівні області налагоджено системну роботу у напрямку розвитку дошкільної освіти. Один з прикладів, який він навів, стосувався кіровоградської школи № 33, де восени запрацюють групи для дошкільнят, а зараз там тривають ремонтні роботи, тобто навчально-виховні комплекси з’являються не лише на сільських територіях, а й в обласному центрі.

Про сучасний стан спортивної інфраструктури Кіровоградщини та перспективи модернізації дитячих спортивних майданчиків, що є одним із ключових акцентів нових соціальних ініціатив Президента, учасників апаратної наради проінформував заступник директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Сергій Колодяжний.

- В Україні, як і в Кіровоградській області зокрема, склалася не найкраща ситуація зі станом здоров’я населення. Недостатня фізична активність - серед причин зростання кількості хворих дітей та зменшення тривалості життя громадян, - наголосив посадовець.

За словами Сергія Колодяжного, починаючи з 90-х років помітно скоротилася чисельність дітей і підлітків, залучених до регулярних занять у спортивних школах, клубах та секціях. Разом з тим, несолодко доводиться й самим прихильникам спорту, які тренуються на обладнанні та в приміщеннях, що морально застаріли. Адже більшість споруд збудовано в 70-х–80-х роках і не відповідають сучасним вимогам.

Отож, як витікає з вищенаведеної інформації, в контексті заходів, спрямованих на популяризацію та реалізацію нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України», головною темою тижня, що минув, стало завдання модернізації дитячих спортивних майданчиків. Ключовим же заходом для його реалізації у нашому районі стала нарада з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів за підсумками проведення інвентаризації спортивних споруд щодо підготовки пропозицій щодо їх ремонту, реконструкції, будівництва в рамках місячника «Спорт для всіх – спільна турбота», проведена начальником відділу освіти райдержадміністрації Г.Москальцем.

Директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров прокоментував основні положення урядової постанови «Деякі питання виплати у 2013 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», відповідно до якої у 2013 році збільшено розміри щорічної разової грошової допомоги до Дня Перемоги.

Так, розмір допомоги інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин складатиме: інвалідам I групи - 2415 гривень; інвалідам II групи - 2110 гривень; інвалідам III групи - 1895 гривень;
Учасники бойових дій та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, до свята отримають - 745 гривень.

інформує Г.ОвдійНа минулому тижні в сесійній залі районної ради відбулося публічне представлення інформації про виконання бюджету за 2012 рік. Заслухати її і задати запитання з даного приводу могли усі бажаючі, адже напередодні оголошення про публічне представлення було оприлюднене на сторінках районки. Загальний масив інформації про виконання бюджету за минулий рік, традиційно, надала начальник фінуправління райдержадміністрації Г.Овдій, доповнюючи свій виступ добіркою слайдів із зображенням графіків, таблиць та діаграм, що наочно ілюстрували озвучену інформацію. А далі, в розрізі окремих галузей, продовжили інформувати головні розпорядники бюджетних коштів – начальник відділу освіти райдержадміністрації Г.Москалець, головний лікар Центральної районної лікарні В.Горчеєв, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації М.Савіцький, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації М.Посвистак, начальник відділу архітектури та житлово-комунального господарства С.Заєць. До обговорення викладеної інформації активно долучився голова  райдержадміністрації Ю.Самохвал. Він наголосив, що головним стратегічним дороговказом, в контексті якого були зосереджені  ресурси районного бюджету, стали об’єкти і заходи, визначені програмою «Центральний регіон-2015». Програми, в основу якої, як відомо, покладено пропозиції і побажання усіх територіальних громад району. Крім того, Юрій Георгійович поділився власним баченням  перспектив розвитку району в поточному році і на майбутнє, приділивши значну увагу питанням благоустрою територій, і передусім  - районного центру.

На знімку: інформує Г.Овдій.

О.М.Сердюк (1939 р.)Козацькому роду – нема переводу 

Іван Васильович Сердюк відомий на Петрівщині як краєзнавець. Ще з дитячих років він цікавився історією нашого краю, допитувався до дрібниць про родовід у своїх предків. Своїми знаннями сьогодні ділиться з підростаючим поколінням, готує публікації до районної газети. Говорити на дану тему він може годинами і розповіді його цікаві та захоплюючі. Тож у цьому номері ми публікуємо одну з його розповідей про минуле селища та про походження його роду - Сердюків.

Мого пра-пра-прадіда Карпа, 1715 року народження, ще малим привезли в нашу місцевість. Тут в ту пору була козача застава (кордон) під патронатом Петра Калнишевського, майбутнього кошового отамана Запорозької Січі. Створив цей кордон Калнишевський будучи полковником у ті часи, коли кошовим на Січі був Іван Сірко, і тому цей кордон так і звався - Петрова Застава. З роками слово Застава зникло з ужитку, бо змінилися пріоритети і в кордоні пропала потреба. А поселення Петрова залишилося, і до середини ХVIII століття тут уже було село Петрова зі своєю церквою – Покровською, яка була закладена в 30-і роки ХVIII століття. Із її введенням у дію село почало стрімко розвиватися і на початок ХІХ століття тут уже було дві церкви – Покровська на правобережжі Інгульця та Вознесенська – на лівобережжі, а в 1910 році було споруджено ще й третю церкву – Миколаївську, в 5-му десятку.

«Нові правила реєстрації земельних ділянок та функціонування Національної кадастрової системи»

НАЦІОНАЛЬНА КАДАСТРОВА СИСТЕМА

З 1 січня 2013 року набули чинності Закони України “Про Державний земельний кадастр” та “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”. У зв’язку з чим повноваження територіальних органів Держземагентства у частині державної реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди (суборенди) земельних ділянок, земельного сервітуту, користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) припинились.

Реєстрацію землі та прав власності на неї розділено між двома відомствами (Держземагентством і Укрдержреєстром). Відтепер органи земельних ресурсів реєструють земельні ділянки в Державному земельному кадастрі, тобто присвоюють унікальний кадастровий номер і відкривають поземельну книгу, а також видають відомості з Державного земельного кадастру. А Укрдержреєстр реєструє в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на землю, у тому числі договори оренди, купівлі-продажу, міни, успадкування тощо.

корону переможниці отримала Надія СегедаУчительська доля барвистіша, ніж саме життя. Є у ній все: сльози радості й гіркота невдач, найвищі злети духу і сірий туман буденності, свіжий вітер змін і тягуче відчуття застою.

Однак відчуття застою проганяє геть свіжий вітер змін, який щороку струменить з поповненням молодої когорти вчителів-початківців, які вливаються в педагогічний колектив. Саме вони й не дають розслаблятися вчителям з багаторічним стажем, внісши хвилю бадьорості, ентузіазму та новизни.

За словами начальника відділу освіти Григорія Москальця, який щиро привітав учасників районного конкурсу «Міс-освітянка та Містер-освітянин-2013», що відбувся в середині березня, у нинішньому році молоде поповнення спочатку ніби й не віщувало великих несподіванок, та пропрацювавши незначний час, майже кожен із них проявив себе справжнім педагогом. Григорій Леонідович висловив надію, що побачить невдовзі багатьох з них у рядах освітянської еліти району, бо є з кого брати приклад – багато вчителів району досягли значних перемог та досягнень на педагогічній ниві. Лише у нинішньому році серед п’яти переможців обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2013» двоє вчителів з нашого району – Ніна Шарова (вчитель російської мови Петрівської ЗШ І-ІІІ ст.) та Олександр Оранський (вчитель фізики Петрівського НВК).

учасники фестивалюНавесні, коли  все оживає, розквітають квіти.  Центр дитячої та юнацької творчості розпочинає збирати яскраві квіти дитячих обдарувань, талантів. Фестиваль художньої творчості учнівської молоді «Інгулецька росинка» розпочав Новостородубський освітній округ, куди з’їхалися учасники чотирьох загальноосвітніх шкіл, щоб продемонструвати  свої здібності у вокальному та хореографічному жанрах.

Розпачався  весняний фестиваль виступом наймолодших виконавців вікової категорії 5-8 років.  Вихованка Новостародубського дошкільного закладу Ірина Міщенко артистично виконала пісню «Дощик». Співачка впевнено почувала себе на сцені і здобула диплом Центру дитячої та юнацької творчості  у номінації «Надія фестивалю». У першій віковій групі виступили учениці Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Єва Адам з піснею «Нова» та Катерина Сидоренко з піснею «Зіронька». Остання здобула диплом у номінації «Приз глядацьких симпатій». Учасники хореографічного ансамблю «Домісолька» Новостародубської музичної школи виконали український танок «Ой, лопнув обруч» та отримали диплом у номінації «Хореографічна композиція», а за виконання танцю «Янголи»  здобули диплом в номінації «Талант плюс креатив». Танок «Веселі жабенята» та український національний танок виконали вихованці хореографічного гуртка «Калинка» ЦДЮТ (Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст.). Своїм дзвінким співом зачарувала учасниця другої вікової групи (9-11 років), учениця Червоносільської ЗШ І-ІІ ст. Діана Ковальчук з піснею «Промінчик». Хореографічний жанр цієї вікової групи представляли Юлія Дениско та Дмитро Мірошник, учні Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст., які виконали жартівливий танок «Залицяльник». Цей виступ подарував масу задоволення глядачам, які підтримували оплесками дітей від початку танцю до кінця. Вони отримали диплом у номінації «Приз серця».

З метою отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря Кіровоградська філія Приватного акціонерного товариства «Укртелеком» доводить до відома громадськості про те, що підприємство входить до складу ПАТ «Укртелеком», головне підприємство якого знаходиться в м. Київ, і надає населенню  практично всі види сучасних телекомунікаційних послуг.

Майданчик Петрівського ЦТП № 16 ПАТ «Укртелеком» розташовано за адресою: 28300, Кіровоградська обл., смт. Петрове, вул. Ілліча, 31.

Джерелами забруднення атмосферного повітря на об’єктах є опалювальне обладнання, яке працює на природному  газі, та дизельгенератор для резервного електропостачання.

Залишкова дія на навколишнє середовище пов’язана з викидами в атмосферу забруднюючих речовин: діоксид азоту, оксид вуглецю, вуглецю діоксид, метан, азоту (1) оксид, речовини у вигляді суспензованих твердих частинок, сірки діоксид, неметанові легкі органічні сполуки (НМЛОС).

Максимальні приземні концентрації забруднюючих речовин в атмосферному повітрі не перевищують встановлених величин на кордоні житлової забудови.

За детальнішою інформацією слід звертатись до Петрівської районної державної адміністрації за адресою: 28300, Кіровоградська обл., смт. Петрове, вул. Жовтнева, 20,  або за телефоном: (0237) 9-63-01.

фото на згадкуЗвучать Шевченківські слова

Нещодавно в актовому залі Петрівського НВК зібралося чимало юних творчих талантів, усі вони прийшли та приїхали з різних куточків району для того, щоб вшанувати пам’ять Тараса Шевченка та взяти участь у конкурсі під назвою «Звучать Шевченківські слова». Адже 9 березня відзначали 199 років від дня народження великого поета.

Конкурс проводився у двох номінаціях - «Читці» і «Поети» - та за трьома віковими категоріями: 1 категорія – 6-9 років, 2 категорія – 10-13 років, 3 категорія – 13-17 років.

Творчість учасників оцінювало шановне журі у такому складі: голова журі, методист районного методичного кабінету при відділі освіти, молоді та спорту Петрівської райдержадміністрації Людмила Горбанець; заступник директора з навчально-виховної роботи Центру дитячої та юнацької творчості – Наталія Дементьєва; вчитель української мови Петрівського навчально-виховного комплексу – Ольга Слободяник; заступник директора Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів – Ірина Катрук; та ветеран педагогічної праці, поет-аматор Марія Гончаренко.

Розгублені світанки

Ти бігла й розгубила всі світанки,

Світанки, що дала тобі весна,

І ті казкові незабутні ранки,

Що дарувала кожен раз вона.

Та що ж тепер?

І де ж бо їх шукати?

Своему школьному однокласнику - активному ликвидатору последствий Чернобыльской  катастрофы и героическому летчику в небе Афганистана: в разное время то командиру дивизии, то начальнику отдела боевой подготовки армейской авиации Вооруженных Сил СССР, то начальнику кафедры тактики авиаакадемии, Заслуженному военному летчику СССР, генерал-майору авиации и беспредельно скромному человеку Павлу Даниловичу Новицкому посвящаю.

1.Я ніколи не забуду маму,

Де б не був я і в якім краю.

Мов пташинка лечу я до мами,

Проспівати пісеньку свою.

Приспів:

Мамо, моя мамочко рідненька.

Я прилину, як там не було б

Обніму тебе, моя рідненька,