«Нові правила реєстрації земельних ділянок та функціонування Національної кадастрової системи»

НАЦІОНАЛЬНА КАДАСТРОВА СИСТЕМА

З 1 січня 2013 року набули чинності Закони України “Про Державний земельний кадастр” та “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”. У зв’язку з чим повноваження територіальних органів Держземагентства у частині державної реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди (суборенди) земельних ділянок, земельного сервітуту, користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) припинились.

Реєстрацію землі та прав власності на неї розділено між двома відомствами (Держземагентством і Укрдержреєстром). Відтепер органи земельних ресурсів реєструють земельні ділянки в Державному земельному кадастрі, тобто присвоюють унікальний кадастровий номер і відкривають поземельну книгу, а також видають відомості з Державного земельного кадастру. А Укрдержреєстр реєструє в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на землю, у тому числі договори оренди, купівлі-продажу, міни, успадкування тощо.

Також з 1 січня 2013 року набула чинності стаття 79-1 Земельного кодексу України (Формування земельної ділянки як об’єкта цивільних прав), якою вперше на законодавчому рівні визначено поняття формування земельної ділянки, що передбачає визначення її площі, меж, присвоєння їй кадастрового номера і внесення відомостей про неї до Державного земельного кадастру. Однак, об’єктом цивільних правочинів земельна ділянка стає лише після її реєстрації як у Державному земельному кадастрі, так і в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Між органами земельних ресурсів та відповідними структурами Міністерства  юстиції  налагоджено  автоматичний  обмін даними на центральному рівні.

Ведення Державного земельного кадастру відбувається завдяки автоматизованій Національній кадастровій системі, яка функціонує у штатному режимі. Система повністю автоматизована, кожна дія реєструється і відстежується. В такий спосіб уникаємо накладок – відразу при реєстрації система перевіряє, чи правильно лягає ділянка на карту.

Так, на Кіровоградщині цього року з початку роботи Національної кадастрової системи державні кадастрові реєстратори зареєстрували близько 5 тисяч земельних ділянок та надали 750 витягів з Державного земельного кадастру.

Крім того, територіальні органи земельних ресурсів прийняли від громадян 6735 заяв, з них 5973 - на здійснення державної реєстрації земельної ділянки та 762 щодо надання витягів з Державного земельного кадастру. На сьогодні спеціалісти опрацювали 6418 заяв.

В області ніколи не було технічної можливості зібрати дані про абсолютно всі ділянки і як елементи своєрідної мозаїки скласти їх у єдину електронну картинку і покласти на карту. Досі усі архіви велися в паперовому вигляді, а найстрашніше – фактично кожен район мав свою відокремлену базу. За 20 років в області було зареєстровано декілька сотен тисяч ділянок в різних системах координат, які не поєднувалися одна з одною. Фахівцями Держземагентства було виконано великий обсяг роботи за останні кілька місяців для підготовки електронної кадастрової системи та її впровадження в безпрецедентному темпі. Розробку системи, її тестування, приймання, міграцію даних і навчання користувачів було виконано менш ніж за три місяці. Менш як за п’ять місяців створено цифровий архів (включаючи сканування та індексування близько 450 тисяч державних актів та впровадження процедур сканування для документів, що надходять).

ПУБЛІЧНА КАДАСТРОВА КАРТА

Слід зазначити, що з першого дня 2013 року громадяни можуть вільно користуватися Публічною кадастровою картою, яка у вільному онлайн режимі стала доступною для усіх бажаючих через офіційний веб-сайт Держземагентства або за посиланням: http://map.dazru.gov.ua.

В електронних нашаруваннях публічної кадастрової карти міститься величезний об’єм інформації: цифрова карта України (ортофотоплан), кордон України, межі областей, межі районів, межі населених пунктів, індексно-кадастрові карти, земельні ділянки та їх межі, кадастровий номер ділянки, форма власності, цільове призначення, площа.

При цьому персональних даних власників або орендарів земельної ділянки у загальному доступі не внесено. Адже це суперечить закону про захист персональних даних.

У майбутньому до кадастру буде додаватися й інша інформація для створення національної системи геопросторових даних. Так на кадастр накладатиметься інформація про комунікації і мережі, будови, надра, водні і лісові ресурси. Попри великі масиви інформації інтерфейсом карти дуже легко управляти. В її інтерфейсі нема ніяких складних переходів і складних дій, які необхідно вчинити оператору.

Крім цього, система наділена низкою стандартних функцій – вимірювання відстані або площі земельного наділу, сервіс пошуку.

Щоб знайти на карті свій наділ, треба ввести кадастровий номер у пошукову систему. Шукати необхідні наділи можна також через фільтри – область, район, населений пункт.

Якщо власник земельного наділу, маючи на руках кадастровий номер, не може знайти свою земельну ділянку або він виявив якісь невідповідності, можна швидко і просто скористатися “зворотним зв’язком”.

Як і передбачалося, електронна система містить неточності та похибки. Фахівці органів земельних ресурсів вводили в кадастр велику кількість даних, які досі були лише у паперовій формі. Багато помилок вдалося виправити в автоматичному режимі. Однак ретельна і довготривала робота над помилками ще попереду. З локальних систем вже завантажено понад 350 тисяч електронних відомостей про земельні ділянки, значна їх частина містить технічні, типологічні, семантичні або логічні помилки.

Отож, не виключені випадки, коли після введення кадастрового номера в пошукову систему власник не виявить своєї ділянки або знайде її не в тому місці, де вона знаходиться в натурі. Усі передові країни світу пройшли тернистим шляхом виправлення помилок. Доведеться здолати його і нам. Головне управління Держземагентства у Кіровоградській області  закликає власників земельних ділянок у разі виявлення якихось неточностей, похибок та помилок звертатись до органів земельних ресурсів для швидкого їх усунення.

Лист, який надійшов від громадян через «зворотній зв’язок» прирівнюється до офіційного і пересилається у відповідні територіальні органи земельних ресурсів. Для цього громадянину спочатку доведеться внести до електронної заяви відомості, які ідентифікують особу. На даний момент на території області таких заяв надійшло близько 150 штук.

Робота з наповнення Державного земельного кадастру ведеться щоденно.

Прес-служба Головного управління Держземагентства у Кіровоградській області