Щиро вітаю вас із світлим і прекрасним святом – Міжнародним днем захисту дітей!

Дитинство – найпрекрасніша мить нашого життя, це – пора сподівань і здійснення мрій. Немає більшого щастя у світі, аніж посмішка дитини. Піклування про підростаюче покоління, його майбутнє – головний обов’язок батьків, суспільства та держави.

Зігріваючи теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднуючи зусилля заради майбутнього – ми виховуємо достойних українців, які неодмінно стануть гордістю держави. Тому наше основне завдання – виховати своїх дітей розумними, порядними, добрими, з щедрою та гармонійною душею, упевненими в собі. А ще – прищепити їм палку любов до знань, рідної Батьківщини, мови та культури.

У перший літній день в Україні, як і в усьому світі, відзначають добре і радісне свято- День Захисту дітей. Водночас, це й свято тих, хто завжди поруч з дітьми, хто піклується про них і допомагає твердо стати на ноги. Немає більшого щастя, аніж посмішка та сміх щасливих дітей, я вірю, що дорослі можуть зробити все, щоб дитячі мрії дійсно стали реальністю, адже саме для цього ми живемо і працюємо! Зі святом, любі!

Олександр Поворознюк, депутат районної ради

Любі діти! Дитинство - найяскравіша пора в житті кожної людини! Це пора становлення та розвитку особистості, формування світогляду та переконань. Діти - це квіти нашого життя, неоціненний скарб. Доля України залежить від того, яке підростаюче покоління ми виховаємо, які зерна добра, справедливості, мужності в них закладемо. Від нас залежить, в якій країні будуть жити наші діти, якою мовою розмовлятимуть, та на яких традиціях зростатимуть. Нехай роки дитинства будуть яскравими та незабутніми, а в житті кожного обов’язково засяє зірка, що вкаже шлях до щасливого прийдешнього. Ви – наше майбутнє, майбутнє нашої держави, нашої Планети. Тому зичимо вам якомога більше щирих усмішок, приємних несподіванок долі, веселих та на-дійних друзів.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації
Тамара Сакара, голова районної ради

Від усього серця вітаю вас з теплим та прекрасним святом - Міжнародним Днем захисту дітей. Діти - наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Дуже хочеться, щоб наші діти, діти в усьому світі, щохвилини, щодня були радісними та щасливими. Сьогодні і кожного наступного дня прошу усіх дорослих, зігрівати теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі петрівчани виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю нашого селища та нашої держави.

Світлана Тилик, Петрівський селищний голова

Керівництво району, здійснююючи робочі поїздки районом, аби на місцях, в територіальних громадах, ознайомитися зі станом справ, ходом виконання програм соціально-економічного розвитку, місцевими проблемами, на даний час відвідало вже всі території району.

10 травня 2018 року очільники району – Сергій Завалій та Тамара Сакара, разом з першим заступником голови райдержадміністрації Тетяною Панетою та начальником відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадієм Горбанцем, побували в Червонокостянтинівці та Луганці.

Червонокостянтинівська сільська рада: відвертий діалог влади та громади

Зустріч з працівниками, депутатами та громадськими активістами Червонокостянтинівської сільської ради пройшла конструктивно, в діловій атмосфері. Сільський голова Наталія Канатенко доповіла про хід виконання бюджету та питання, над вирішенням яких працює сільська рада.

У районі відзначили День Перемоги

Традиційно, початок травня у нашому районі минув під знаком пам’яті, вдячності й шани: всі населені пункти Петрівщини відзначали День пам’яті і примирення та День Перемоги. У кожній громаді згадували з вдячністю полеглих у роки Другої світової війни героїв-визволителів, вшановували людей праці, які своїм трудом возвеличують і прославляють рідний край. Усі ці заходи проходили скрізь по-різному, за усталеними місцевими звичаями і сценаріями, але під єдиним священним гаслом: «Ніхто не забутий і ніщо не забуте!».

Іскрівська сільська рада

Щороку травень вбирається тут у шати пам’яті й скорботи. Ось і цьогоріч, 9 травня, під звуки урочистого маршу біля братської могили загиблих воїнів зібралася місцева громада на урочистий мітинг. Схиляючись перед величним ратним подвигом нашого народу, іскрівчани вшанували й тих, хто боронив рідну землю у боях , й тих, хто взяв на себе тягар відродження у післявоєнні роки.

Після покладання квітів до братської могили всі учасники переглянули святковий концерт учасників художньої самодіяльності та школярів.

Козацька сільська рада

8 травня, з нагоди 73-ї річниці перемоги над нацизмом та завершення Другої світової війни, в День пам’яті та примирення, представники Іскрівського шкільного парламенту дітей привітали єдиного з тих, що ще залишилися разом з нами, ветерана у нашім селі - Кульшенка Миколу Кириловича, якому в далеких сорокових довелося захищати Батьківщину.

Микола Кирилович радо зустрів нас. Ми приготували для нього маленькі подаруночки та теплі й щирі побажання, які потішили ветерана. Ми, покоління ХХІ століття, повинні пам’ятати тих, хто відвоював нам блакитне мирне небо над головою. Уклін і шана тим, хто виборював мир для рідної країни і світла пам’ять тим визволителям, які, на превеликий жаль, не дожили до сьогоднішніх днів.

Упродовж навчального року ми, слухачі факультету декоративно-ужиткового мистецтва Університету третього віку Петрівського територіального центру, опановували техніку Петриківського розпису та подумки мріяли відвідати мальовниче селище Петриківку. І ось настав день, коли наша мрія здійснилася! 27 квітня 2018 року Петриківка зустріла нас теплими промінцями весняного сонця та розмаїттям петриківського розпису. Від побаченого та почутого захоплювало подих. Додому поверталися втомлені, але щасливі, сповнені нових вражень та напоєні зарядом бадьорості від барвистого розпису колоритної Петриківки.

Наша подорож відбулася завдяки спонсорській підтримці депутата Верховної Ради Анатолія Кузьменка, за сприяння керівництва району – Сергія Завалія, Тамари Сакари та Тетяни Панети, а організували поїздку працівники Петрівського територіального центру.

Наприкінці квітня 2018 року в Петрівському РБК відбувся творчий звіт аматорського хорового колективу «Єдність» районного Будинку культури на предмет присвоєння йому звання «народний аматорський».

За дорученням департаменту культури і туризму та культурної спадщини Кіровоградської облдержадміністрації члени атестаційної комісії обласного Центру народної творчості, до складу якої входили компетентні спеціалісти - провідний методист з вокально-хорового жанру ОЦНТ Людмила Ніколаєнко, методист ОЦНТ Вікторія Шишова, завідуюча відділенням, викладач вокально-хорових дисциплін Олександрійського коледжу культури і мистецтв Наталія Стрельник, переглянули творчий доробок аматорського хорового колективу «Єдність» і дали високу оцінку творчої діяльності . Остаточне рішення після пропозицій членів атестаційної комісії винесе департамент облдержадміністрації.

У соціальних мережах продовжує ширитись інформація щодо обов’язкової заміни паспорта-книжки на ID-картку.

Паспорт громадянина України у формі книжки зразка 1994 року є чинним, обмежень щодо строку його дії немає, замінювати його на ID-картку не обов’язково.

Відповідно до закону, паспорт у формі картки видається у таких випадках: вперше по досягненню 14-річного віку, при втраті, крадіжці чи псуванні паспорта-книжки, у випадку зміни прізвища чи інших даних особи власника, а також за бажанням замість вклеювання фотокартки у паспорт старого зразка по досягненню 25- та 45-річного віку.

Умови проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, у 2018 році зазнали деяких нововведень відповідно до законодавчих змін.

Однією з умов реєстрації для участі у ЗНО є подання копії паспорта громадянина України особами, яким станом на 1 вересня року не виповнилося 16 років, що передує року їх участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Згідно чинного законодавства паспорт вперше оформлюється в 14 років.

Отримати паспорт у формі картки можна у підрозділах Управління Держаної міграційної служби України в Кіровоградській області за реєстрацією місця проживання. Для оформлення ID-картки необхідно подати свідоцтво про народження, документи, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (в інших випадках - довідку про реєстрацію особи громадянином України), документи для внесення додаткової змінної інформації: довідка про реєстрацію місця проживання, довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Кодекс України про адміністративні правопорушення зазнав змін. Закон України, яким було внесено зміни до КУпАП, набув чинності 29 квітня 2018 року.

Відтак, серед новацій - збільшення розміру адміністративного штрафу за порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України (ч. 1 ст. 203 КУпАП). Порушникам міграційного законодавства доведеться сплатити від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.).

Така ж сума штрафу буде стягуватись з іноземців та осіб без громадянства за умисне невиконання рішення уповноваженого державного органу про заборону в’їзду в Україну. Відповідною статтею доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Петро Григорович Єлісєєв, старший сержант Збройних сил України, поділився своєю історію до і після, історією, що з’єднала його з зоною АТО, враженнями і намірами стосовно трагічних подій на сході України.

Петро Григорович народився у Республіці Казахстан. Ще першокласником він зі своїми батьками переїхав до України. Хоч і зазначає, що за національністю вважається росіянином, але наша країна, люди і земля не минули осторонь його серця, і пробудили прагнення стати на захист країни, у якій живе.

Справжній чоловік - мужній, войовничий, з власними принципами та моральними цінностями відкрився з іншого, ніжного і турботливого боку, коли почав розповідати про свій дім і родину. Цей сильний мужчина, наш земляк, проживає у Володимирівці, має прекрасну дружину Ларису Володимирівну, яка працює комендантом готельно-ресторанного комплексу «Зодіак». Як говорить наш герой, його дружина хазяйновита, відповідальна і турботлива до своєї роботи. Також має сина Олександра та доньку Ганну, а ще – трьох онуків, якими сильно пишається. Будучи на передовій, народження молодшого онука не застав, але радий, що має велику сім’ю, яка і надихає його, дає сили йти далі у бій.

Протягом травня 2018 року працівниками Петрівського РС в Петрівському районі були проведені рейдові перевірки житлового сектору щодо дотримання правил пожежної безпеки, а також проведення рейдових перевірок лісових масивів щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки.

Також Петрівський районний сектор У ДСНС України у Кіровоградській області повідомляє, що в підрозділі працює «телефони довіри» 9-73-02. В разі виникнення будь-яких проблемних питань, телефонуйте за вищевказаним номером телефону.


15 травня 2018 року на території Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів в с. Луганка проходила акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

Коли ми йдемо вулицями центральної садиби агрофірми «П’ятихатської», то всюди відчувається, як кажуть, господарська рука. Чистота, порядок, нові господарські будівлі, охайні подвір’я мешканців села. Чого тільки вартий стадіон, побудований за вимогами сучасності? Відкрили кафе, тепер жителі села можуть святкувати весілля, дні народження та просто відпочивати. Є де, в разі потреби, замовити й поминальні обіди. Складається приємне враження, що агрофірма набирає вражаючих темпів розвитку. Але це лише зовнішня сторона. А що ж робиться тут для людей, як їм працюється, як живеться?

Уже стало доброю традицією, наприкінці травня підводити підсумки роботи районного парламенту дітей та шкільних органів самоврядування за навчальний рік, тож і цей рік не став винятком для учнівської молоді району. На базі відпочинку «Утес» у с. Богданівка відбувся щорічний фестиваль дитячих громадських організацій під гаслом «Моя маленька батьківщина на карті України». Метою даного заходу було не лише формальне підведення підсумків, а й пропаганда здорового способу життя, формування навичок уміння працювати командою, виховання в учнів любові до рідного краю,бережливого ставлення до своєї історії, духовної спадщини українського народу.

Ты призывался в мирный час,
Когда страна была в покое.
И море, тихое подчас,
Штормило и срывалось воем.

Ненастье наступило вдруг,
Навала вражья повалила.
Огонь и выстрелы вокруг,
Зловещая взорвалась сила.

А ты солдатом – моряком
Стал грудью защищать свободу.
И подкатился к горлу ком,
Когда корабль шел под воду.

Молодіжне перехрестя

(Продовження)

Другий місяць служби

Зима. Похмуро. Місто Миколаїв.

Добігає до фінішу 2017 рік, сміливо передаючи естафету 2018-му. За останній місяць сталося багато чого, що покращило моє життя. В першу чергу, це зміна місця служби. Від сьомого грудня я вже не солдат, а – матрос, точніше – морський піхотинець. Приємно відчувати єдність не тільки з землею, а й з водою та небом.

Змінилося місце служби, не змінилися тільки друзі, яких з кожним днем стає все більше і більше, вірних, відважних, сміливих, готових прийти на допомогу у будь-яку хвилину. А щоб кожен із нас розкрився, в цьому нам допомагають старші товариші, які хоч і не набагато за нас довше у війську, але мають усе ж більший досвід і знання.

Щорічно у другу неділю травня як в Україні, так і ще у багатьох країнах світу, відзначають День матері, а 15 травня – Міжнародний день сім’ї. Це одні з найбільш зворушливих і теплих свят весни.

Родина – найдорожче, що є у людини. Родина – це любов, підтримка, довіра, сила, щастя, радість та на-дія. Важко уявити життя без близької людини поруч, того, з ким можна ділити щасливі та сумні моменти. І не має значення, скільки людині років, де вона працює, який у неї статус чи положення… Кожному хочеться ніжності та родинного тепла.

Традиційно, кожного року, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 15 травня проводить заходи з нагоди Міжнародного дня сім’ї. Так і цього року на території бази відпочинку «Івушка» відбулися спортивні змагання з елементами тренінгу між командою керівників установ району та прийомними батьками. На святі були присутні прийомні родини з дітьми, керівники соціальних служб району, які опікуються дітьми, сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Щовесни, у травні, коли в залитих білим цвітом калинових гаях щасливим співом заливаються солов’ї, зал обласної філармонії майорить різнобарв’ям вишиванок численних шанувальників української пісні. На Кіровоградщину приходить пора пісенного свята – Всеукраїнський фестиваль–конкурс вокально–хорового мистецтва «Калиновий спів».

Цього року фестиваль був по-особливому цікавий, адже на ньому були представлені хорові колективи, які з’їхалися з усіх районів нашої області. Олександрія відкривала фестиваль.

І злетів фестивальний рушник, заквітчав калинову гілку на головній сцені області, запишалась різнокольоровими стрічками калина – ровесниця фестивалю - перед будівлею обласної філармонії.

Небилиці

Кріт улітку в лісі зміг
Збудувать собі барліг.
А ведмідь заліз в дупло,
Влаштував собі житло.
Білка теж знайшла містечко –
На кущі звила гніздечко.
Вирив нірку горобець –
Нісенітниці кінець.

* * *

Реорганізація СВК… ТОВ «Агрофірма «Маріампольська»… Особистий корпоративний конфлікт Міщаніна з новим керівництвом ТОВ «Агрофірма «Маріампольська»… Діти, що плачуть у коридорах ОДА, і розпухлі «від голоду», ледь не до розмірів «КамАЗів», жінки… Комерційні борці з корупцією, що перебувають на зарплаті у топ-корупціонерів… Партійні інтернет-ресурси – «фекальні насоси» з грузинським корінням, що цинічно смакують кожен виток конфлікту, щоденні псевдосенсації, що розмножуються, мов кролики, і які не мають нічого спільного з реальними подіями… Приїзд до Луганки авторитетного журі в складі чинів і рангів різних служб та рівнів – ОДА, РДА, юстиція, поліція, штатні «літописці» та проплачені плакальниці… Хто від цього у виграші? Давайте розберемося!!!

З 70-річним ювілеєм вітаємо Валентину Василівну Донченко

У цей святковий світлий день,
Коли настав Ваш ювілей,
Ми щиро Вас вітаємо.
Хай оминають Вас тривоги,
Хай Бог дасть щастя на путі,
Хай світла й радісна дорога
Щасливо стелиться в житті!
Тож не старійте і не знайте
В житті ні смутку, ані бід,
У серці молодість плекайте,
Живіть до ста щасливих літ!
Бажаємо світлої радості й сили,
Ласкавої долі, добра й тепла,
Щоб ласку Вам слало небесне світло,
Здоров’ям наповнила рідна земля!

З повагою, родини Попових, Алхімових