Уже стало доброю традицією, наприкінці травня підводити підсумки роботи районного парламенту дітей та шкільних органів самоврядування за навчальний рік, тож і цей рік не став винятком для учнівської молоді району. На базі відпочинку «Утес» у с. Богданівка відбувся щорічний фестиваль дитячих громадських організацій під гаслом «Моя маленька батьківщина на карті України». Метою даного заходу було не лише формальне підведення підсумків, а й пропаганда здорового способу життя, формування навичок уміння працювати командою, виховання в учнів любові до рідного краю,бережливого ставлення до своєї історії, духовної спадщини українського народу.

Одинадцять команд, а тим самим, відповідно, і представники одинадцяти шкіл району прибули рівно о 9-й годині ранку до місця проведення фестивалю. І уже за декілька хвилин база відпочинку наповнилася дитячими веселощами, теплими обіймами старих друзів, дзвінким сміхом та радістю від даної зустрічі. Вишикувавшись на урочисту лінійку, команди зацікавлено вслухалися до програми фестивалю і відзначали етапи своєї роботи. До учнівської молоді зі словами привітання звернулися начальник відділу освіти РДА Наталія Гавриленко та завідувач сектору молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Лугова. Після вітальних промов організатори фестивалю відзначили грамотами і подарунками найактивніших учнів: Черевко Ірину (Червонокостянтинівська ЗШ І-ІІІст.), Єфімову Тетяну (Іскрівська ЗШ І-ІІІ ст.), Кущ Анну (Балахівська ЗШ І-ІІІ ст.).

Наступним пунктом програми фестивалю став вихід на етапи, які було оголошено під час урочистої лінійки. Таким чином на території бази виникло п’ять творчих локацій:

Фут-квест «Галопом по етапам» містив у своєму задумі конкурс, за умов якого команди виконували різні завдання творчого та наукового характеру. Найяскравішими з них була потреба відгадати пісню без допомоги слів, а лише за жестами, де проявлялися творчі здібності і командний дух учасників, інтелектуальне нон-стоп опитування, завдяки якому можна було відчути рівень обізнаності молоді у різних галузях життя.

Арт-майстерня «Різнобарв’ям барв заграй, Петрівщино, рідний краю» відкривала творчий потенціал учасників фестивалю. Кожна команда виготовляла кольорові кепі для флеш-мобу, які б відображали не просто колір та назву команди, а й політ фантазії. Таким чином, команди створювали не лише шаблонні кепі, але на них з’являлися вушка, блискавки, стрічки та інші аксесуари, які тільки б змогли відобразити творчу індивідуальність кожного з учасників.

Алея ожилих легенд «Петрівщина туристична» містила у собі підготовлений матеріал і презентацію туристичного маршруту околицями та визначними місцями свого краю. Крім цього, були створені туристичні путівки, якими обмінювалися команди, задля поліпшення сприйняття інформації. Звучало багато легенд і оповідей, які викликали бажання відвідати ті чи інші територіальні громади.

Стіна, що говорить «Голос Петрівщини» мала на меті залишити учасникам фестивалю побажання один одному та організаторам даного заходу. Після завершення фестивалю на ній не залишилося жодного вільного місця. Учасники ділилися враженнями від заходу, бажали успіху, тим, хто вже закінчує своє навчання у школі, зізнавалися у коханні, залишали малюнки.

Останнім пунктом творчих локацій було змагання з футболу, у якому, як це не очікувано б, здавалося, узяли участь, не лише хлопці, а й дівчата. І, як це і прийнято, командний дух та невичерпне бажання перемогти підтримувало команди на даному етапі.

Після короткого флеш-привалу, де молодь могла відпочити і підкріпитися бутербродами та кашею, яка готувалася, поки виконувалися завдання, розпочалася концертно-розважальна програма флеш-мобом «Майорить дитинства мить», де учасники могли продемонструвати виготовлені кепі й уміння співпрацювати не лише своєю командою, а й з іншим командами,школами.

Після завершення флеш-мобу кожна із команд учасників розкрила себе у концертній програмі «Нам пісня в мандрах допомагає», де продемонструвала свої творчі здібності і вподобання у танцях та піснях. Не можна сказати, що молодь обирає лише сучасне. Окрім ритмів та бітів на новий лад, лунали також українські мотиви, які і завели у великий танок усіх учасників фестивалю.

Незгасима енергія молодого покоління відкрила наступний етап – данс-агенцію «Друге дихання», де, розділившись у танцювальні кола, невпинно відбивали такт ноги, повторювалися рухи, в один ритм з музикою запалювалися серця. Неможливо було зупинити нікого, у танок, разом з учасниками, пішли й організатори фестивалю. Це були просто ейфоричні відчуття, коли всі учасники заходу стали одним цілим, одним духом, одним серцем, яке билося у ритм музики.

І ось, коли перейшли до підсумкової лінійки, всі розуміли, що немає переможців чи переможених, що всі прибули на фестиваль задля відпочинку, нових знайомств, яскравих вражень, задля пам’ятних моментів. Тому всі учасники були відзначені грамотами та подарунками від сектору молоді та спорту у певних номінаціях і за минулорічні досягнення.

У номінації «Слідопити» грамотою були відзначені учні Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст.; «Відмінниками трудової підготовки» стали учасники команди Зеленської ЗШ І-ІІІ ст.; « Героями нашого часу» була названа молодь з Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст.; Петрівська ЗШ І-ІІІ ст. зарекомендувала себе у номінації «Стабільність ознака майстерності»; «найпродвинутіших» учнів Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. було обрано у номінації «Королі соцмереж»; «Антидепресантами» цього року стали учні Луганської ЗШ І-ІІІ ст.; «Необмежений потенціал» виявили у команди з Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. ; Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст. заявила про себе у номінації «Сильна ланка»; Червонокостянтинівська ЗШ І-ІІІ ст. за свою тиху роботу отримала грамоту у номінації « Партизани року»; за свій командний дух у номінації «Мафія року» отримала відзнаку Балахівська ЗШ І-ІІІ ст.; і, наостанок, «Восьмим чудом світу» стали учні Богданівськох ЗШ І-ІІІ ст.

Завершився фестиваль доповненням вже створеної у попередні роки стрічки побажань, яка стала окрасою бази відпочинку. На ній містилися побажання попередніх учасників фестивалю наступним поколінням, і, таким чином, учасники цьогорічного заходу не відійшли від гарної традиції та залишили свій слід у історії фестивалю дитячих громадських організацій.

Ольга Шевченко

На знімках: представники організаторів фестивалю; спільне фото; змагання з футболу; учні Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст..; нагородження найактивніших учасників; презентація туристичних маршрутів Богданівської та Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст.; данс- агенція «Друге дихання».