Щовесни, у травні, коли в залитих білим цвітом калинових гаях щасливим співом заливаються солов’ї, зал обласної філармонії майорить різнобарв’ям вишиванок численних шанувальників української пісні. На Кіровоградщину приходить пора пісенного свята – Всеукраїнський фестиваль–конкурс вокально–хорового мистецтва «Калиновий спів».

Цього року фестиваль був по-особливому цікавий, адже на ньому були представлені хорові колективи, які з’їхалися з усіх районів нашої області. Олександрія відкривала фестиваль.

І злетів фестивальний рушник, заквітчав калинову гілку на головній сцені області, запишалась різнокольоровими стрічками калина – ровесниця фестивалю - перед будівлею обласної філармонії.

Творчу делегацію нашого району на ХХVІІ Всеукраїнському фестивалі вокально – хорового мистецтва представляв колектив Петрівського районного Будинку культури та вихованці Петрівської дитячої музичної школи на чолі з головою районної ради Тамарою Сакарою, першим заступником голови РДА Тетяною Панетою, начальником відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталією Подкопаєвою.

У творчому змаганні, нелегкій конкурсній програмі фестивалю-конкурсу брали участь хорові колективи з Тернопільської, Закарпатської, Вінницької, Черкаської, Миколаївської, Запорізької, Херсонської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

До конкурсної програми було заявлено аматорський хоровий колектив «Єдність» Петрівського районного Будинку культури (керівник - Катерина Карабилова) з твором у акапельному виконанні та українською народною піснею в обробці В.Мулика «Червоненький бурячок». Колектив з честю впорався з поставленими завданнями, вдало продемонстрував свої виконавські здібності, високий рівень підготовки.

Під час виступу колективу, заступник директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Людмила Тищенко згідно з рішенням колегії департаменту культури, туризму та культурної спадщини, за вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий художній рівень та виконавську майстерність вручила аматорському хоровому колективу «Єдність» посвідчення про присвоєння колективу звання «народний аматорський колектив».

За підсумками професійного журі, за участь у конкурсній програмі народний аматорський хоровий колектив «Єдність» Петрівського РБК удостоєний ІІ почесного місця і нагороджений Дипломом ІІ ст. у номінації «народний спів».

Творча делегація Петрівського району також є переможцем у номінації «Краще сценарно–режисерське вирішення та оригінальність презентації» на ХХVІІ Всеукраїнському фестивалі–конкурсі вокально–хорового мистецтва «Калиновий спів», за що нагороджена Дипломом та сувенірним подарунком .

Петрівський район взяв участь у щорічній виставці святкових короваїв, що з любов’ю випікали майстри ПП Лось Н.А.

Відділ культури і туризму райдержадміністрації, Пе-трівський РБК дякують всім небайдужим до розвитку культури нашого краю, сприяння у роботі народного аматорського хорового колективу. Зокрема, голові РДА Сергію Завалію, голові районної ради Тамарі Сакарі, першому заступнику голови райдержадміністрації Тетяні Панеті, сільським і селищним головам – Світлані Тилик, Сергію Дяченку, Ніні Цапенко, Роману Штурмаку, керівникам структурних підрозділів райдержадміністрації.

Завдяки спільним зусиллям у нашім районі на високому рівні відтепер працює 5 народних аматорських колективів!

Аматори народного мистецтва Петрівського краю, вперед до нових висот, нових здобутків та нових перемог! Щоб ви ще довго дарували петрівчанам, – і не лише нам, своє мистецтво!

За матеріалами інтернет-ресурсів підготувала Тетяна Біденко.