У районі відзначили День Перемоги

Традиційно, початок травня у нашому районі минув під знаком пам’яті, вдячності й шани: всі населені пункти Петрівщини відзначали День пам’яті і примирення та День Перемоги. У кожній громаді згадували з вдячністю полеглих у роки Другої світової війни героїв-визволителів, вшановували людей праці, які своїм трудом возвеличують і прославляють рідний край. Усі ці заходи проходили скрізь по-різному, за усталеними місцевими звичаями і сценаріями, але під єдиним священним гаслом: «Ніхто не забутий і ніщо не забуте!».

Іскрівська сільська рада

Щороку травень вбирається тут у шати пам’яті й скорботи. Ось і цьогоріч, 9 травня, під звуки урочистого маршу біля братської могили загиблих воїнів зібралася місцева громада на урочистий мітинг. Схиляючись перед величним ратним подвигом нашого народу, іскрівчани вшанували й тих, хто боронив рідну землю у боях , й тих, хто взяв на себе тягар відродження у післявоєнні роки.

Після покладання квітів до братської могили всі учасники переглянули святковий концерт учасників художньої самодіяльності та школярів.

Козацька сільська рада

По-особливому вшановувала пам’ять героїв-визволителів та віншувала своїх односельців-ветеранів велика громада села Козацьке. Біля пам’ятника загиблих воїнів на урочистий мітинг зібрався численний гурт місцевих жителів та гостей. Звучали щирі й теплі вітання, покладалися квіти до підніжжя пам’ятника, вшановувались герої-визволителі.

Щемливим хвилюванням була сповнена мить, коли діти й дорослі поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять земляків та поклали квіти до меморіальних дошок.

Вже за усталеним звичаєм все завершилося солдатською кашею.

Чечеліївська сільська та Балахівська селищна ради.

Завжди піднесено відзначають день Перемоги в с. Олександрівка. Знову, як і в минулі роки, біля братської могили в Олександрівці зібралися мешканці сусідніх сіл - Олександрівки, Чечеліївки та смт Балахівка.

Святкові заходи розпочалися урочистою ходою: із прапорами та квітами, під бій барабанів, учні та жителі селища Балахівка вирушили від школи до пам’ятника загиблим воїнам в селі Олександрівка. Разом із першокласниками крокували у святковій колоні їхні батьки, бабусі й дідусі, що додавало бентежної зворушливості цій ході.

В Олександрівці відбувся мітинг. Звучали привітання від керівників установ та організацій, дітей, затим - традиційне покладання квітів та скорботна хвилина мовчання.

Після мітингу в сільському Будинку культури відбувся концерт, який підготували учасники художньої самодіяльності разом із школярами. По тому – незмінна солдатська каша, якою, за доброю традицією, посмакували учасники та гості заходів після концертів в усіх громадах.

  

Тетяна Біденко

На знімках: Іскрівчани вшанувують пам”ять односельців-визволителів та масові гуляння на честь 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Іскрівці; с. Козацьке - покладання квітів; офіційна частина свята у Олександрівці; учасники масового заходу в Рядовому; концертна порграма у Новому Стародубі.