Керівництво району, здійснююючи робочі поїздки районом, аби на місцях, в територіальних громадах, ознайомитися зі станом справ, ходом виконання програм соціально-економічного розвитку, місцевими проблемами, на даний час відвідало вже всі території району.

10 травня 2018 року очільники району – Сергій Завалій та Тамара Сакара, разом з першим заступником голови райдержадміністрації Тетяною Панетою та начальником відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадієм Горбанцем, побували в Червонокостянтинівці та Луганці.

Червонокостянтинівська сільська рада: відвертий діалог влади та громади

Зустріч з працівниками, депутатами та громадськими активістами Червонокостянтинівської сільської ради пройшла конструктивно, в діловій атмосфері. Сільський голова Наталія Канатенко доповіла про хід виконання бюджету та питання, над вирішенням яких працює сільська рада.

Одним з таких питань, про яке згадав і Сергій Завалій, коментуючи виступ сільського голови, є велика кількість одноосібних господарств.

- Кожен громадянин має право бути членом колективного господарства, здавати свої паї в оренду чи господарювати одноосібно, але одноосібники повинні декларувати свої доходи і сплачувати відповідні податки та інші обов’язкові платежі, – сказав він: - А з цим, якраз, і не все гаразд, тож сільській раді є над чим працювати.

Сергія Завалія підтримала і Тамара Сакара, яка підкреслила, що всі суб’єкти господарювання повинні до серпня сплатити податки. Тож слід акти-візувати роботу земельної комісії, аби нагадати про це тому, хто це має зробити.

Мова йшла також про те, що дана сільська рада належить до малопотужних у фінансовому плані, тож не зайвою буде стороння допомога у вирішенні ряду питань. Керівництво району готове залучити для цього кошти спонсорів, але і сільська рада повинна забезпечити надходження до місцевого бюджету у повному обсязі.

На рівні району вже вирішене питання фінансування ремонту Червонокостянтинівського ФАПу. А активу громади слід також взяти участь в конкурсі «Майбутнє – спільна справа», аби мати додаткові кошти на розвиток території.

Керівники району знають і про важливу для села проблему пасовища. Земельні ділянки, які сільська рада планує використовувати для випасання худоби, в даний час виставляються на аукціон Головним управлінням Держгеокадастру в Кіровоградській області. Тож слід терміново подати судовий позов, аби виграти час для вирішення цієї проблеми, інакше голова районної ради не матиме права не поставити на розгляд депутатів районної ради питання затвердження грошової оцінки цих земельних ділянок. Вирішенням цього важливого питання в даний час займаються керівництво області, разом з районним керівництвом, сільською радою та ініціативною групою с.Червонокостянтинівки.

Відповідаючи на запитання щодо медичної реформи, Сергій Завалій зауважив, що кожна реформа повинна, образно кажучи, мати людське обличчя і спиратися на економічну основу та відповідну інфраструктуру. А з цим, на жаль, не все гаразд.

Гості з райцентру побували у ФАПі, в якому незабаром мають розпочатися ремонтні роботи.

Луганська сільська рада: зустріч на східцях

В Луганці керівники району, перш за все, побували в місцевій амбулаторії, в якій триває ремонт. Із задоволенням відзначили, що приміщення лікувального закладу після завершення ремонту буде дуже гарним і затишним, але слід подбати про нові меблі.

Після цього вирушили до сільської ради, де мала відбутися зустріч у вже визначеному форматі, так як і проходять робочі візити у всіх інших громадах. Але вона пройшла не так, як планувалася. До Сергія Завалія, Тамари Сакари і Луганського сільського голови Романа Штурмака, які зупинилися біля входу до сільської ради, поступово підходили луганчани, здебільшого працівники агрофірми «Маріампольська». Як відомо, на початку квітня в Луганці відбулися події, які кваліфікуються як спроба рейдерського захоплення СВК «Агрофірма «Маріампольська», тож питання подальшої долі підприємства, робочих місць надзвичайно хвилює людей. Працівники агрофірми не збираються поступатися рейдерам, вони організувалися і вже більше місяця цілодобово чергують і охороняють колективне майно. Ситуація в селі напружена, люди не довіряють нікому, за словами активу громади: «ми живемо, як на пороховій бочці».

Тож і до керівників району звернулися із багатьма запитаннями: як відреагувала районна влада на повідомлення про рейдерське захоплення СВК «Агрофірма «Маріампольська», які кроки планують вжити на захист луганчан, чи можуть вплинути на роботу правоохоронних органів аби прискорити вирішення питання і яким чином буде вирішене питання виплати заробітної плати на підприємстві тощо?

Голова райдержадміністрації Сергій Завалій зазначив, що саме він і голова районної ради Тамара Сакара ініціювали проведення обласної міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств під керівництвом голови облдерж- адміністрації Сергія Кузьменка. Було надано ква-ліфіковану юридичну допомогу засновникам «Агрофірма Маріампольська» для поновлення ними корпоративних прав.

Працівники поліції належним чином відреагували на спробу силового захоплення приміщення контори СВК «Агрофірма Маріампольська». За даним фактом відкрито кримінальне провадження – замах на незаконне заволодіння чужим майном. Окрім цього, розпочате досудове розслідування. Нині накладено арешт на корпоративні права, майно та банківські рахунки підприємства. Тривають слідчі дії щодо незаконної перереєстрації підприємства.

- Законодавством визначено два шляхи вирішення проблеми рейдерства. Перший – подача відповідної скарги до Мін’юсту на протиправні дії держреєстратора, яку повинні розглянути протягом 45 днів і в разі виявлення грубих порушень поновити права власників. Другий шлях – розгляд справи у судовому порядку, що може продовжуватися тривалий час, – зазначив Сергій Завалій. – Керівник господарства Костянтин Міщанін обрав перший спосіб і направив скаргу до Мін’юсту.

Керівники району дотримуються позиції, що в ситуації, що виникла, немає іншого шляху , ніж діяти в правовому колі.

Учасники зібрання, також порушували перед керівниками району питання діяльності сільського голови.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

Від редакції.

Цей матеріал був підготовлений оперативно, відразу після того, як відбулася поїздка керівництва району у Червонокостянтинівську та Луганську громади. Але через певні технічні причини його публікація на сторінках газети затрималася. Після цього читачі «Трудової слави» мали можливість знайомитися з інформацією про подальший розвиток подій в Луганці, з позицією учасників цих подій, але К.Міщанін вперто не бажає висловлювати свою думку про це на сторінках газети, хоча і звинувачує редакцію в упередженості. Тому запрошуємо його таки ж оприлюднити своє бачення ситуації і розповісти про свою участь в подіях.