Олександра Поворознюка зайвий раз читачам районки представляти не доводиться: депутат районної ради кількох скликань поспіль, успішний бізнесмен, президент футбольного клубу, постать, добре знана не лише на Кіровоградщині, а й за її межами…

Втім, сьогоднішнє наше з ним бліц-інтерв’ю стосуватиметься трохи інших речей, гадаємо, - небайдужих для жителів району. В його основі – запитання, з якими до нас зверталися наші читачі, тож тепер їх ми перенаправляємо за адресою.

- Олександре Григоровичу, петрівчани з цікавістю і нетерпінням очікували відкриття магазину по вул. Святковій (що між будівлями «Ощадбанку» й старого Будинку побуту). Здавалося, що роботи по його спорудженню вже добігли кінця. Проте раптом чомусь усе завмерло, стали з’являтися чутки, що тут уже буде не магазин, а якийсь інший об’єкт. Чи так це? Проясніть, будь-ласка, ситуацію.

Із сесії районної ради

Першим питанням порядку денного 16-ї сесії районної ради 7-го скликання, яка відбулася 4 травня, була інформація «Про затвердження програми захисту населення Петрівського району від впливу іонізуючого випромінювання на 2017 – 2020 роки», з якою виступила завідувач сектору з питань цивільного захисту Віта Малюта. В названій програмі говориться, що Петрівський район розташований на Українському кристалічному щиті, масиві гірських порід гранітоноїдного складу з підвищеним та високим кларковим вмістом розсіяних радіоактивних елементів урано – торієвого ряду. На території району розташовано промисловий майданчик гідрометалургійного заводу ДП «Східний ГЗК», де проводиться скидання «хвостів», що утворилися в процесі переробки уранових руд на хвостосховище в балці «Щербаківська», яка експлуатується з 1959 року.

Днями, в рамках планового об’їзду територій сільських і селищних рад, голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара та перший заступник голови Петрівської РДА Тетяна Панета побували на території Луганської сільської ради.

У ході візиту представники влади відвідали сільську амбулаторію, освітні заклади – дитсадок та школу.

Робоча нарада по обговоренню питань життєдіяльності громади відбулася в залі засідань Луганської сільської ради. На обговоренні йшлося про реалізовані проекти розвитку території в минулому, 2016 році, та заплановані перспективні проекти на поточний, 2017 рік, про що коротко доповів Луганський сільський голова Роман Штурмак. Він зазначив, що зараз продовжуються роботи по благоустрою парку відпочинку в центрі села, зокрема здійснюється обрізка дерев, викладення тротуарних доріжок, заготовка матеріалів для дитячого майданчика.

Ці нерозривно поєднані між собою сфери на території Червонокостянтинівської сільської ради утворили певний дисбаланс. З робочим візитом та затвердженням плану подальших дій для підняття рівня розвитку та покращення умов життєдіяльності громади сюди завітали представники районної влади - голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамари Сакара та перший заступник голови РДА Тетяна Панета.

Зустріч відбулася в приміщенні Червонокостянтинівської сільської ради. На початку робочої наради сільський голова Наталія Канатенко коротко прозвітувала про завершені роботи 2016 року та озвучила плани на 2017 рік. Перелік питань був зовсім коротким, адже сільська рада перебуває в скрутному становищі, тож соціальна сфера громади не спроможена самостійно існувати без фінансової підтримки з району. Основною проблемою сільської ради є недонадходження доходів до місцевого та районного бюджетів. Така гостра проблема постала через несплату податків та неподання декларацій на прибутки від місцевого населення, яке в більшості і займається фермерською діяльністю.

Загальна інформація

Районна державна адміністрація роботу із зверненнями громадян проводить відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» (далі – Указ) та інших нормативних актів.

Протягом січня-березня 2017 року районною державною адміністрацією забезпечено умови для звернення громадян в письмовому вигляді, на особистих та особистих виїзних прийомах, шляхом здійснення телефонного дзвінка, використання електронної пошти тощо.

Відповідно до перспективного плану роботи райдержадміністрації на 2017 рік питання щодо роботи із зверненнями громадян двічі розглядається на засіданнях колегії райдержадміністрації.

Свого часу пісню, слова якої в українському перекладі використані в заголовку, восени і навесні, під час призовних кампаній, можна було почути на багатьох подвір’ях, де проводжали в армію юнаків. Проводи відзначали як велике сімейне свято – з музикою, велелюдним застіллям, а в підприємствах і установах, де юнаки працювали, проводили урочистості. Ці заходи були масовими, майже всі хлопці, як тоді казали, виконували свій почесний обов’язок і пишалися цим.

Сьогодні серед молоді, на жаль, багато непридатних до військової служби за станом здоров’я, а дехто, нічого гріха таїти, намагається «відкосити» від призову.

Та все ж, спостерігаючи за юнаками, яких вже не вперше цієї весни відправляють на строкову військову службу, складається враження, що вони йдуть до війська з радістю і відчуттями патріотизму та відповідальності.

На Чорнобиль журавлі летіли,
Та й не знали, що життя вже там нема.
Вони смерть свою в Чорнобилі зустріли,
Журавлі шукали щастя, та дарма.
Вони тихо склали свої крила,
Та й лягли спочить в високі бур’яни,
На гніздечках журавлих лишили,
Сподівались повернутися вони.
Пам’ятайте, люди, ті хвилини,
Ту трагедію чорнобильську повік.
Плачуть люди, плаче Україна.
Це вписалося в історію навік!

Без сумніву назавжди збережеться в пам’яті той далекий і трагічний 1986 рік. Стояла чудова українська весна. Невелике містечко Прип’ять, де розташована Чорнобильська АЕС, купалося в буйній зелені, цвіті вишень і яблук. Ніч 26 квітня, 1 година, 26 хвилин, 40 секунд – стався страшний вибух, наслідки якого і сьогодні дають про себе знати.

Спортивні новини

Безрезультативною нічиєю з рахунком 0:0 закінчилася зустріч 28-го туру чемпіонату України з футболу в Першій лізі між «Інгульцем» та кова-лівським «Колосом». І хоча цей поєдинок не був особливо насичений гострими моментами, видовищними небезпечними атаками, в цілому гра уболівальникам сподобалася. «Колос» показав себе доволі сильним, відмобілізованим колективом, який невипадково посідає високу четверту сходинку в чемпіонаті. Тож приємно, що «Інгулець» аніскільки не поступався минулорічним чемпіонам Другої ліги і навіть виглядав дещо переконливіше в щільній позиційній боротьбі. Трохи засмучує, що ось уже другий матч поспіль ми не вміємо скористатись чисельною перевагою: як і в попередній грі з «Вересом», цього разу ще в першому таймі за друге грубе порушення був вилучений з поля півзахисник ковалівців Віталій Гавриш, однак жодних дивідендів з цього вилучення (у вигляді результативної атаки на ворота гостей) ми не здобули. Так, звичайно, у футболі чисельна перевага на одного гравця не є таким вагомим бонусом, як, наприклад, в хокеї, і все ж ковалівцям тепер довелося докладати значно більше зусиль, аби перекривати і страхувати усі ігрові зони. Втім, на жаль для нас, вони з цим завданням справилися. І все ж ми подякуємо нашим хлопцям за гру, яка в їхньому виконанні справді була дуже непоганою. Зрештою, і вилучення в складі «Колоса» сталося через те, що його гравці змушені були неодноразово зупиняти атаки «Інгульця» недозволеними прийомами, не встигаючи за стрімкими контратаками наших футболістів. Відтак, аналізуючи те, чим був позначений для нас звітний тур: втратою двох очок чи навпаки, - здобутим хоч одного залікового пункта – напевне, більше схилимося до останнього.

ТОВ «ГЛОБИНСЬКИЙ СВИНОКОМПЛЕКС»
(Полтавська обл., м. Глобине, вул. К.Маркса — 61)

ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ
по вахтовому графіку роботи

комірників з/п від 3300
обліковців поголів’я з/п від 4100
електриків (4 група безпеки) з/п від 4000
свинарів з/п від 3700
кухарів з/п від 3500
слюсарів - ремонтників з/п 3500
слюсарів з ремонту газового обладнання з/п від 4000
операторів з ветеринарного оброблення тварин з/п від 4400
техніків з штучного осіменіння тварин з/п від 4100
трактористів з/п від 3500
водіїв категорії “С”, “Е”, автокрана з/п від 4100
підсобних робітників з/п від 3250
операторів очисних споруд з/п від 3300
кочегарів з/п від 3300