Ці нерозривно поєднані між собою сфери на території Червонокостянтинівської сільської ради утворили певний дисбаланс. З робочим візитом та затвердженням плану подальших дій для підняття рівня розвитку та покращення умов життєдіяльності громади сюди завітали представники районної влади - голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамари Сакара та перший заступник голови РДА Тетяна Панета.

Зустріч відбулася в приміщенні Червонокостянтинівської сільської ради. На початку робочої наради сільський голова Наталія Канатенко коротко прозвітувала про завершені роботи 2016 року та озвучила плани на 2017 рік. Перелік питань був зовсім коротким, адже сільська рада перебуває в скрутному становищі, тож соціальна сфера громади не спроможена самостійно існувати без фінансової підтримки з району. Основною проблемою сільської ради є недонадходження доходів до місцевого та районного бюджетів. Така гостра проблема постала через несплату податків та неподання декларацій на прибутки від місцевого населення, яке в більшості і займається фермерською діяльністю.

Водночас, на територій сільської ради обліковуються та обробляються 10 000 га земельних угідь. Проте гарні прибутки від їхнього використання мають тільки фермери та одноосібники. І хоч 16 зареєстрованих фізичних осіб-підприємців та лише окремі невеликі фермерські господарства сплачують регулярно податки, їх все одно не вистачає на важливо необхідні потреби для життєдіяльності місцевого населення. Водночас, зухвало та байдуже ставляться до своїх односельців 241 зареєстрований одноосібник, їх, до речі тут найбільше у порівнянні з іншими територіями району. Найчастіше сільському голові доводиться звертатися за допомогою до голови СВК «Росія» Володимира Максімова, господарство якого обробляє лише 1500 га землі. Решта землекористувачів зовсім не дбають про майбутнє свого села і терито-ріальної громади, а це може спричинити перехід неперспективної території до іншої сільської ради. На цьому наголосила голова районної ради Тамара Сакара і додала, що Червонокостянтинівська сільська рада має величезний потенціал і на теперішній час основну проблему - наповнення місцевого бюджету, вирішення якої мало б зрушити з місця увесь ланцюг інших наболілих питань. Це і ремонт доріг, і реконструкція сільського Будинку культури, і ремонт ФАПу, школи, дитячого садочка, і створення місць для відпочинку населення, створення дитячих спортивних майданчиків та багато іншого. Дуже хочеться допомогти громаді підняти рівень життя та праці місцевого населення.

Далі керівники району, разом з сільським головою Наталією Канатенко та депутатським корпусом сільської ради, розпочали роботу по розгляду питань соціально-економічного розвитку території. Очільники влади висловили своє бачення алгоритму розвитку території та вирішення питань із наповненням бюджету, визнаючи, що прикро сприймати той факт, коли розумним і талановитим нащадкам можуть залишитися у спадок лише руїни старого села, адже його поява та розбудова, в минулому, теж були чиєюсь мрією, яка втілилася в життя. Сергій Завалій, звертаючись до мешканців Червонокостянтинівської сільської громади, наголосив, що ніхто крім них самих не підніме рівень життя, не оснастить новітніми технологіями освітні та медичні заклади. Повинна бути злагоджена система роботи сільського голови, громади, сільгоспвиробників та бізнесу, з яким потрібно працювати на партнерських відносинах. Бізнес повинен сплачувати податки та бути соціально відповідальним. Зі свого боку районна влада допоможе через роботу комісії з легалізації робочих місць та діяльність інспекції праці. Досить ховатися за спинами односельців, слід всі результати роботи оприлюднювати на Дошці оголошень. Податки мають платити всі, хто працює на землі, інакше інфраструктура і соціальна сфера не виживуть.

Депутати сільської ради активно включилися в діалог та висловили свої думки щодо подальших дій. Землевпорядник сільської ради Олексій Осіпов розповів, що з початку року вони активізували роботу з одноосібниками, запрошували їх до сільської ради та переглянули договори оренди тощо. Вже є результати цієї роботи – переукладено 50 договорів оренди, зареєстровано двоє фізичних осіб - підприємців, створено 9 робочих місць.

- Наступна наша зустріч з одноосібниками запланована на початок травня 2017 року, тож ця робота буде системною і зупинятися ми не збираємося, – зауважив Олексій Миколайович. Сергій Володимирович запропонував через деякий час знову провести таку зустріч, можливо, вже у більш розширеному форматі, і запросити на неї всіх сільськогосподарських товаровиробників, які проводять свою господарську діяльність на території Червонокостянтинівської сільської ради.

Продовжився робочий візит оглядом об’єктів соціальної сфери. Керівники району побували в дитячому до-шкільному закладі та в Червонокостянтинівській ЗШ І-ІІІ ступенів. Тут поспілкувалися з керівниками закладів та дітьми, оглянули умови, в яких діти навчаються та займаються спортом, особливу увагу звернули на якість харчування. Оглядаючи фельдшерсько-акушерський пункт, приміщення якого потребує капітального ремонту, очільники району пообіцяли надати допомогу в заміні вікон.

Наостанок Тамара Сакара зауважила: «Шляхи реалізації виконання поставлених завдань обрані правильно, і якщо не відступати, то робота підприємців значно покращить інфраструктуру села».

Керівники району побажали депутатському корпусу та Червонокостянтинівському сільському голові Наталії Канатенко активного пошуку у вирішенні основного питання - наповнення місцевого бюджету та реалізації задуманих планів у найближчому майбутньому.

Олена Приходкова.

На знімках: представники депутатського корпусу Червонокостянтинівської громади на спільній зустрічі з очільниками району в приміщенні сільської ради; плановий огляд виконання ремонтних робіт по заміні вікон в закладах освіти та умови харчування дітей в школі та дитячому садочку.