Свого часу пісню, слова якої в українському перекладі використані в заголовку, восени і навесні, під час призовних кампаній, можна було почути на багатьох подвір’ях, де проводжали в армію юнаків. Проводи відзначали як велике сімейне свято – з музикою, велелюдним застіллям, а в підприємствах і установах, де юнаки працювали, проводили урочистості. Ці заходи були масовими, майже всі хлопці, як тоді казали, виконували свій почесний обов’язок і пишалися цим.

Сьогодні серед молоді, на жаль, багато непридатних до військової служби за станом здоров’я, а дехто, нічого гріха таїти, намагається «відкосити» від призову.

Та все ж, спостерігаючи за юнаками, яких вже не вперше цієї весни відправляють на строкову військову службу, складається враження, що вони йдуть до війська з радістю і відчуттями патріотизму та відповідальності.

Минулої середи, 3 травня, відбулися проводи чергової партії призовників. Як завжди їх привітав від імені районної державної адміністрації, ра-йонної ради та районної організації ветеранів України її очільник Олег Гіюк. Він дав їм і їхнім рідним, які прийшли їх проводжати, кілька корисних порад, побажав успішної служби і щасливого повернення додому.

Заступник військового комісара Петрівського району Олег Откидач нагадав, що військовослужбовців строкової служби заборонено надсилати в діючу армію – в зону АТО. Порадив рідним не хвилюватися зайвий раз, якщо день-два їхній син не виходить на зв’язок, бо не завжди це дозволено, а юнакам – телефонувати додому, як тільки з”являється така можливість.

Благочинний Петрівського району протоієрей Дмитрій Городецький провів богослужіння і вручив юнакам натільні хрестики й іконки, порадивши ніколи не знімати хрестики, адже вони є потужним оберегом, сказав їм напутні слова.

Через півтора роки юнаки повернуться додому справжніми чоловіками, готовими стати на захист Вітчизни.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: отець Дмитрій вручає юнакам натільні хрестики; О.Откидач, О.Гіюк і отець Дмитрій з призовниками.
Фото автора.