Із сесії районної ради

Першим питанням порядку денного 16-ї сесії районної ради 7-го скликання, яка відбулася 4 травня, була інформація «Про затвердження програми захисту населення Петрівського району від впливу іонізуючого випромінювання на 2017 – 2020 роки», з якою виступила завідувач сектору з питань цивільного захисту Віта Малюта. В названій програмі говориться, що Петрівський район розташований на Українському кристалічному щиті, масиві гірських порід гранітоноїдного складу з підвищеним та високим кларковим вмістом розсіяних радіоактивних елементів урано – торієвого ряду. На території району розташовано промисловий майданчик гідрометалургійного заводу ДП «Східний ГЗК», де проводиться скидання «хвостів», що утворилися в процесі переробки уранових руд на хвостосховище в балці «Щербаківська», яка експлуатується з 1959 року.

Видобування уранової руди характеризується тим, що майже всі відходи є потенційними джерелами радіаційного забруднення навколишнього природного середовища. Діяльність гірничовидобувних підприємств та кар’єрів Петрівського району призвела до деформації гірничого масиву, що є однією з причин утворення зон аномальних еманацій радіоактивного газу радону із грунтів.

У 2012 році Державною установою «Інститут гігієни та медичної екології ім. О.Марзєєва Національної академії медичних наук України» проведено дослідження об’ємної активності радону у навчальних закладах Петрівського ра-йону, в результаті чого встановлено, що 13 закладів мають від І до ІІІ групи ризику. Впродовж 2011 – 2012 років проводилися заходи з ліквідації негативних явищ щодо негативного впливу радону. На даний час одним з факторів обмеження впливу радону є енергозберігаючі заходи (встановлення в за-кладах освіти та інших установах сучасних віконних прорізів), які, крім енергозбереження, обмежують і надходження радону в приміщення.

Радіаційна ситуація в останні роки характеризується відносною стабільністю, проте серед населення регулярно поширюються чутки про підвищення радіаційного фону, які викликані відсутністю об”єктивної інформації.

В.Малюта доповіла про основні положення програми, докладно з нею депутати мали змогу ознайомитися в матеріалах, підготовлених до сесії.

Про конкурс на кращий проект в рамках районної програми взаємодії «Майбутнє – спільна справа» доповів начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець.

Метою конкурсу є розвиток ініціативи громадських орга-нізацій, комунальних підприємств, установ і закладів, органів самоорганізації населення (об’єднань співвласників багато-квартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, будинкових, вуличних комітетів та інших) для розробки і спільної реалізації проектів, спрямованих на вирішення проблемних питань соціально-економічного і культурного розвитку населених пунктів та окремих підприємств, установ, організацій району за рахунок коштів цільової благодійної фінансової допомоги ПрАТ «ЦГЗК» групи «Метінвест», місцевих бюджетів, громади, соціально відповідального бізнесу, міжнародної технічної допомоги та інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Напрямами Конкурсу є наступні номінації: «Житлово-комунальне господарство», «Затишний двір», «Чиста вода», «Енергозбереження та енергоефективність», «Освіта», «Кращий клас», «Здоровий спосіб життя», «Культура», «Сучасна бібліотека», «Розвиток аматорського мистецтва», «Охорона здоров’я». Умови Конкурсу передбачають фінансування проектів загальним обсягом від 30,0 до 150,0 тис.грн. Джерелами фінансування є цільова благодійна фінансова допомога ПрАТ «ЦГЗК», кошти інших грантодавців, кошти районного, сільських, селищних бюджетів в межах кошторисних призначень на відповідний рік, кошти громади. Розподіл витрат на фінансування проекту: 50% - цільова благодійна фінансова допомога ПрАТ «ЦГЗК»; 25% - кошти місцевих бюджетів; 20% - спонсорські кошти; 5% - кошти громади. Обсяг коштів, спрямованих на реалізацію кожного проекту, може бути збільшений за ініціативи будь-якої з сторін, яка його фінансує.

Під час обговорення проекту рішення з даного питання депутати, зокрема голова районної ради Тамара Сакара і голова бюджетної комісії Олександр Поворознюк запропонували ряд суттєвих поправок і доповнень, які були прийняті.

З питаннями «Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради від 22 грудня 2916 року №225 «Про районний бюджет на 2017 рік» та «Про внесення змін та доповнень до програми підтримки місцевих органів виконавчої влади з питань реалізації ними делегованих і владних повноважень у Петрівському районі на 2017-2018 роки» виступила начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Овдій.

Перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета виступила з інформацією «Про погодження кандидатури на призначення головного лікаря КЗ «Петрівська центральна районна лікарня». Депутати прийняли рішення погодити кандидатуру Миколи Яновського на названу посаду.

З рядом питань стосовно реорганізації кількох загальноосвітніх шкіл району та про внесення змін до рішення ра-йонної ради від 30 червня 2016 року №139 «Про створення Петрівського освітнього округу» виступив директор комунальної установи «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» Петрівської районної ради Григорій Москалець.

Головний лікар КЗ «Петрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Петрівської районної ради Геннадій Кім виступив з інформацією про внесення змін до Статуту закладу, який він очолює.

Заступник голови районної ради Антоніна Іванова інформувала з питання «Про схвалення договору про порядок висвітлення діяльності Петрівської районної ради редакцією Петрівської районної газети «Трудова слава». Вона доповіла також про ряд земельних питань, та інших, що стосуються життєдіяльності районної громади.

В «різному» Т.Сакара інформувала про звернення районного парламенту дітей до депутатів районної ради щодо заборони продажу дітям та підліткам на території району енергетичних напоїв. Вона порадила органам місцевого самоврядування взяти це питання під контроль на підвідомчих територіях, а також нагадала, що районна рада може звернутися до Верховної Ради України з проханням пришвидшити прийняття відповідного закону.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: доповідає В.Малюта.