Петрівська селищна рада
(фотолітопис Петрівщини)

Більшості наших сучасників довелося жити на межі переходу від другого до третього тисячоліття. На цій межі відбулися найбільш значимі події у геополітичному просторі. Розпад Радянського Союзу та здобуття Україною незалежності дали можливість для переходу її на новий етап розвитку. І на даний час ще триває процес становлення держави та масштабні реформування у всіх сферах її життєдіяльності. На шляху євроінтеграції на заваді стали політичні чвари, мас-штабна корупція, а сьогодні - ще й бойові дії на сході країни. Та як би тяжко не було, країна все ж таки рухається в майбутнє. На жаль, у вирі бурхливих подій, які постійно супроводжуються відчайдушною боротьбою різних світоглядів, правди і брехні, добра і зла, кожна політична сила, прийшовши до влади, бачить лише свої заслуги і здобутки, нещадно критикуючи попередників. Це відбувається на протязі всіх років незалежності. Ось чому і тлумачення історії у нас неодно-значне, постійно змінюється оцінка історичних подій та роль визначних особистостей.

Сторінками історії

15 березня 1927 року, тобто рівно 90 років тому, за планом першої радянської п’ятирічки у Запоріжжі розпочалося будівництво Дніпровської гідроелектростанції, пізніше відомої на увесь світ під назвою «ДніпроГЕС імені В.І.Ле-ніна». Свого часу цей об’єкт був однією з найбільших і найзначиміших гідротехнічних споруд у світі, а економічний потенціал новозбудованої станції дозволив значно прискорити розвиток промисловості і сільського господарства на території УРСР.

Автором проекту і головним інженером Дніпробуду став Іван Александров, а очолив будівництво Олександр Вінтер. Для того, щоб збудована гребля створювала розрахунковий перепад рівнів води, довелося затопити понад 15,5 тис.га земельних угідь, переважно добротних чорноземів. Для реалізації проекту з самого початку було залучено 13 тис. робітників, а вже до 1931 року їх кількість зросла до 36 тис. Для них навіть побудували окреме Соцмістечко і створили спеціальну інфраструктуру. Турбіни для станції було придбано в американської компанії «General Electric». За підрахунками спеціалістів, загальна сума витрат на нову ГЕС становила 400 млн. доларів, що на той час вважалося просто неймовірною сумою. Офіційне відкриття станції запланували на 1 жовтня 1932 року, але, за вказівкою Сталіна, урочистий мітинг перенесли на 10 жовтня, коли й була здана перша черга ДніпроГЕС з п”яти енергоблоків. А вже 16 квітня 1939 року був запущений останній 9-й енергоблок, після чого станція вийшла на свою планову потужність – 560 МВт. Собівартість 1 кВт/год, який виробляла на той час ДніпроГЕС, стала найменшою у світі.

До районного бюджету за 2016 рік надійшло доходів (без урахування субвенцій з державного бюджету, крім освітньої та медичної субвенцій) у сумі 93344,5 тис.грн, що становить 109,8% до затвердженого з урахуванням внесених змін плану на рік.

Надходження до загального фонду склали 88215,0 тис.грн (94,5%), до спеціального фонду-5129,5 тис.грн (5,5%). У структурі доходів ра-йонного бюджету податкові та неподаткові надходження склали 45,6% (42597,9 тис.грн), субвенції з державного бюджету на освіту - 31,1% (29025,5 тис.грн) та охорону здоров’я-16,3% (15216,7 тис.грн), дотації з державного бюджету-1,0% (960,0 тис.грн).
Отримано субвенції з державного бюджету (крім субвенції на освіту та охорону здоров’я) у сумі 59956,6 тис.грн (99,6% до плану).

З районного бюджету за 2016 рік проведено видатків (без трансфертів бюджетам місцевого самоврядування) на загальну суму 136966,9 тис.грн, у тому числі по загальному фонду-123087,4 тис.грн, по спеціальному-13879,5 тис.грн.

Недаремно кажуть, що вік людський, як довга нива: багато на ній трапляється і доброго, і сумного. Непростим було і життя жительки Володимирівки Анастасії Степанівни Калишенко, яка нещодавно відзначила своє 90-річчя.

На землі, яка пам’ятає тисячоголосий тупіт звитяжних полків Богдана Хмельницького, в козацькій Ганнівці 24 лютого 1927 року у молодого подружжя Романенків народилася дівчинка, яку назвали Анастасією. Важкими були ті роки, адже довелося пережити голодомор, війну, закінчення якої зустріли з невимовною радістю. Працювати пішла після війни в колгосп, а пізніше впродовж багатьох років була листоношею. Нелегкою була ця робота – і в сніг, і в дощ, і в спеку крокувати з важкою сумкою за плечима. Та все встигала: і пошту вчасно доставляти людям, і батькам вдома допомагати.

Управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації здійснює направлення осіб з інвалідністю на професійне навчання до реабілітаційних закладів, які знаходяться в сфері управління Мінсоцполітики.

Обов’язковою умовою направлення для профе-сійної реабілітації є наявність медичних показань (відмітка в індивідуальній програмі реабілітації в розділі 4 «Професійна реабілітація» в колонці «Місце проведення» - запис «Центр професійної реабілітації») та наявність повної загальної середньої освіти.

За більш детальною інформацією (стосовно переліку професій, необхідних документів) звертайтесь до управління соціального захисту населення за адресою: смт Петрове, вул. Центральна, 32, тел. 9-63-33.

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації

(Початок у № 15, 16)

Все так, але за всім цим бедламом стояли зовнішній фактор і великі гроші. Звичайно, спонсорами революції були й місцеві товстосуми (як то Терещенко, Морозов чи Шмідт), та це були копійки. За більшовиками також були бандитські грабунки банків, поштових відділків та привокзальних кас. І все ж центральну роль у фінансуванні революції зіграв банківський капітал, і, в першу чергу, — американський, якщо вірніше, то американські євреї-банкіри. Частину коштів було направлено в Росію через Троцького, частину — через німецькі канали, з виходом безпосередньо на Леніна. В цілому ж за цим стояли спецслужби Англії, США і Німеччини. Сьогодні історики з різних країн світу вже досконально розібралися в даному питанні і оцінили загальну суму фінансових витрат на російський заколот (долари, марки, фунти) співвідношенням у 9 тонн золота.

Щодо участі зацікавленої в революції кайзерівської Німеччини, то саме її спецслужби зіграли основну організаційно-рушійну роль. В. Черчіль 1929 року висловився образно вдало: «Німці завезли Леніна зі Швейцарії в Росію, як бацилу чуми, в закритому вагоні». Наукові дослідження доводять, що цьому передували ніяк не ленінські задумки , а грандіозний системний план Ізраїля Гельфонда (Парвуса) щодо виведення Росії з війни через розпалювання революційної пожежі. Вже навесні 15-го було включено міждержавний багатоступінчатий механізм надходження коштів заколотникам. Тільки протягом своєрідного шлюбу між Леніним і Німеччиною в 1915-1918 рр, партія більшовиків отримала більше 50 млн марок. На той час це були шалено великі кошти. І як результат – Росію було вибито з війни.

Як приємно відчувати, що справа, якій ти присвятив все своє життя, дала свої плоди Особливо, коли ти вкладав у цю справу частину своєї душі. І неважливо, хто ти: будівельник, лікар чи вчитель. Аби тільки праця ваша не пропала марно.

Я – вчитель і горда тим, що протягом 40 років своєї педагогічної діяльності дарувала своїм вихованцям теплоту власної душі, вчила їх мудрості і людяності.

Нещодавно до мене з сусіднього містечка, де я довгий час працювала, завітав у гості мій останній випускний 10-А клас. Через багато років вони зібралися, аби привітати свою вчительку. І не треба більшої нагороди для мене, ніж така шана і увага. Оце і є результат моєї роботи. Усі вони стали успішними, порядними, а головне – добрими. А слово моє про дівчинку, яка колись теж навчалася у мене в тому ж сусід-ньому містечку. Це - Таня Поворознюк. Я добре пам’ятаю цю симпатичну дівчинку, яка приїхала до міста здобувати професію.

Під час весняних канікул, перебуваючи вдома, на вулиці, в транспорті, чітко виконуйте правила пожежної безпеки:
- не брати із собою вогненебезпечні предмети, що можуть спричинити пожежу (запальнички, сірники, петарди, бенгальські вогні, фейєрверки, цигарки, легкозаймисті речовини, вогнезаймисту рідину та ін.);
- користуватися газовою плитою вдома тільки зі спеціалізованим електричним приладом для вмикання і під наглядом дорослих;
- у жодному разі не брати на вулиці чи в іншому місці незнайому чи чужу побутову техніку, не вмикати її у розетку вдома чи в інших установах — це може призвести до вибуху та надзвичайної ситуації;
- не скупчуватися біля проходів у громадських установах, входах та виходах, у приміщеннях вестибюлю;
- у разі пожежної небезпеки: наявності вогню, іскріння, диму — негайно вийти на повітря та кликати на допомогу. Викликати службу пожежної охорони за номером 101, назвавши своє ім’я, прізвище, коротко описавши ситуацію;
- при появі запаху газу в приміщенні у жодному разі не вмикати електроприладів, не користуватися стаціонарним чи мобільним телефоном, відчинити вікна, двері, перевірити приміщення, вимкнути газову плиту, якщо вона була увімкнена, й вийти з приміщення; покликати на допомогу дорослих, негайно повідомити в газову службу за номером 104 чи 101 пожежну охорону; назвавши своє ім’я, прізвище, коротко описавши ситуацію й залишивши свій номер телефону.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Спортивні новини

На мажорній ноті завершує свій підготовчий цикл до початку ігрового сезону ФК «Інгулець». Останній контрольний спаринг з сусідами по місцю в турнірній таблиці – футболістами чернівецької «Буковини» - також завершився приємним для усіх нас результатом – перемогою з рахунком 2:0. В цілому матч проходив за відчутної ігрової та територіальної переваги «Інгульця», яку наші хлопці зуміли втілити у два забитих ще в першому таймі м’ячі. Відкрив рахунок на 23-й хвилині Микита Ткачов, уміло замкнувши навісний простріл з кутової позначки Романа Світличного. Трохи більше, як за п’ятнадцять хвилин, забитим м’ячем відзначився уже сам Світличний: після штрафного удару в його виконанні, м’яч, відрикошетивши від ніг когось із захисників, опинився в сітці воріт. У другому таймі нагоди змінити рахунок мали гравці обох команд, проте, зрештою, гра так і завершилася упевненою перемогою «Інгульця». Уже на момент виходу цього номера з друку команда повернеться на Петрівщину, де розпочне конкретну підготовку до виїзної календарної зустрічі з ФК «Миколаїв».