Петрівська селищна рада
(фотолітопис Петрівщини)

Більшості наших сучасників довелося жити на межі переходу від другого до третього тисячоліття. На цій межі відбулися найбільш значимі події у геополітичному просторі. Розпад Радянського Союзу та здобуття Україною незалежності дали можливість для переходу її на новий етап розвитку. І на даний час ще триває процес становлення держави та масштабні реформування у всіх сферах її життєдіяльності. На шляху євроінтеграції на заваді стали політичні чвари, мас-штабна корупція, а сьогодні - ще й бойові дії на сході країни. Та як би тяжко не було, країна все ж таки рухається в майбутнє. На жаль, у вирі бурхливих подій, які постійно супроводжуються відчайдушною боротьбою різних світоглядів, правди і брехні, добра і зла, кожна політична сила, прийшовши до влади, бачить лише свої заслуги і здобутки, нещадно критикуючи попередників. Це відбувається на протязі всіх років незалежності. Ось чому і тлумачення історії у нас неодно-значне, постійно змінюється оцінка історичних подій та роль визначних особистостей.

Разом з тим - відрізок історії нашого краю, на протязі якого ми були не лише очевидцями, але й її творцями, ми зобов”язані правдиво донести до нащадків. Колись вдало зафіксований фотокадр тепер ніби відкриває вікно в минуле, тож недаремно кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути, адже деякі фотосвітлини виразно відображають ту чи іншу подію, а часом - навіть цілу епоху. Ось чому нас так приваблюють старі фотознімки, адже саме вони нам навіюють спогади про дитинство, юність, початок трудової діяльності та особистого розвитку нашої Петрівщини. Моє захоплення фотографією згодом органічно вписалося в трудову біографію, тож цей фотолітопис я здійснював протягом усієї своєї професійної діяльності. Спілкуючись з багатьма земляками, які потім ставали героями газетних публікацій, я щиро захоплююсь ними і до цього часу, бо знаю, скільки зусиль вони доклали для розбудови і розвитку нашого району. Серед них багато як простих трудівників, так і керівників різноманітних підприємств, установ та організацій, зокрема - місцевих колгоспів імені Леніна, «Дружба» та імені Петровського, що діяли у той час на території райцентру. Статус селища міського типу Петрове отримало у 1963 році, його селищним головою тоді став Петро Малиш. Наступними очільниками селища були Микола Висоцький, Микола Чорнобривець, Іван Яцина, Микола Савицький, Микола Посвистак, Микола Гуцаленко, Євгеній Суботній, Ігор Педан та Світлана Тилик.

У період розвитку соціалізму наші діди і батьки самовіддано працювали над виконанням державних п’ятирічних планів та облаштуванням своєї території. Найбільший розквіт селища відбувся у кінці сімдесятих та протягом вісімдесятих років минулого століття, коли неподалік від нього було знайдено значні поклади залізної руди та відкритий залізорудний кар’єр. Тоді, немов гриби після дощу, виростали багатоповерхівки, розвивалась інфраструктура селища. Цей та інші періоди життя нашого селища зафіксовані на цих фотосвітлинах.

За даними істориків та краєзнавців, у цьому році селищу Петрове виповнюється 245 років. Але, незважаючи на цей поважний вік, воно стає ще гарнішим та привабливішим. Останнім часом ці зміни на краще відбуваються стрімкіше завдяки зусиллям нинішнього селищного голови Світлани Тилик та депутатського корпусуселищної та районної рад, а також, за підтримки та сприяння обох гілок районної влади, керівників місцевих підприємств та громади.

         

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: Почесний громадянин селища Петрове, Герой Радянського Союзу Іван Гриб під час зустрічі з учнями Петрівської середньої школи; ветерани війни райцентру; колектив мед-працівників перед новосіллям у нове приміщення; фрагмент будівництва нової будівлі райвідділу міліції: як бачимо, значний обсяг будівельних робіт, у вільний від несення служби по охороні правопорядку час, виконували самі працівники райвідділу; перші вихованці ДНЗ «Рудана»; трудовий колектив МТФ «Дружба»; мітинг з нагоди підведення газогону до райцентру відкриває селищний голова Микола Посвистак; ветерани освіти на святкуванні 45-річчя Петрівської ЗОШ. (Фото 70-х - 80-х та 2000-х років).
Фото автора.