Недаремно кажуть, що вік людський, як довга нива: багато на ній трапляється і доброго, і сумного. Непростим було і життя жительки Володимирівки Анастасії Степанівни Калишенко, яка нещодавно відзначила своє 90-річчя.

На землі, яка пам’ятає тисячоголосий тупіт звитяжних полків Богдана Хмельницького, в козацькій Ганнівці 24 лютого 1927 року у молодого подружжя Романенків народилася дівчинка, яку назвали Анастасією. Важкими були ті роки, адже довелося пережити голодомор, війну, закінчення якої зустріли з невимовною радістю. Працювати пішла після війни в колгосп, а пізніше впродовж багатьох років була листоношею. Нелегкою була ця робота – і в сніг, і в дощ, і в спеку крокувати з важкою сумкою за плечима. Та все встигала: і пошту вчасно доставляти людям, і батькам вдома допомагати.

У 1949 році покохала гарного хлопця, тракториста Володимира Калишенка, з яким створили сім’ю. Радістю було для них народження двох синів – Леоніда та Сергія. Хлопці росли, допомагали батькам, згодом закінчили Ганнівську школу, здобули професії. Старший Леонід жив і працював у Кривому Розі, молодший Сергій обрав професію інженера по сільськогосподарських машинах і механізмах і працював у рідному селі.

Та в житті є і сумні сторінки. Довелося Анастасії Степанівні поховати чоловіка і старшого сина, та й Сергій хворіє. Але не падає духом, щаслива тим, що має трьох онучок, та й правнуки вже є. А ще вдячна невісточці Таїсі, яка її доглядає, бо ж даються взнаки і прожиті літа, і тисячі кілометрів, які пройшла впродовж 38 років з сумкою листоноші.

Анастасію Степанівну привітали з 90-річним ювілеєм Ганнівський сільський голова Н.Цапенко, фольклорний колектив Ганнівського сільського клубу «Журавки», який подарував бабусі знайомі з дитинства пісні. Музичні вітання підготували також солісти Володимирівського СБК Ю.Горевич та Л.Мельниченко разом з культпрацівником Л.Яненком. Пісні про матір та жіночу долю розчулили не тільки іменинницю, а й всіх, хто був присутній на заході, який підготувала і провела бібліотекар Володимирівської сільської бібліотеки С.Гонта.

Ювілярка та члени родини Калишенків – син, невістка, онучки та правнуки висловили щиру вдячність організаторам та учасникам її віншування за подаровані приємні хвилини, тепло та увагу.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: А.Калишенко з сином та невісткою.