фермер з Новоукраїнщини Володимир Стрежньов: «Багато чув про хоробрість Макса Громова, тож дуже пишаюся нагодою особистого знайомства»5 грудня планета відзначатиме Міжнародний день волонтерів. Започаткована ця дата була ще далекого 1985 року, коли Генеральною Асамблеєю ООН усім урядам країн-членів ООН було запропоновано відзначати саме цей день, як день добровольця. Хоча насправді волонтерський рух має набагато давнішу і набагато глибшу історію. Так за багатьма джерелами роком виникнення волонтерського руху у світі вважають 1859-й. В Україні ж волонтерство з’явилося на початку 90-х років минулого століття, а офіційно його було визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року, якою також затвердили «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг».

Шановні військовослужбовці!

Щиро вітаю вас з Днем Збройних Сил України!
Стояти на сторожі спокою нашого народу було справою наскільки небезпечною, настільки і почесною. Нелегка служба під ворожими кулями, вдень і вночі, у спеку і холод - ніщо не стоїть на заваді солдатам та офіцерам виконувати визначені завдання.
Мужність і прoфесіoналізм, виявлені військовослужбовцями у ході антитерористичної операції на Сході України, здобули сучасному українськoму війську пoвагу і вдячність у нашій державі та поза її межами.
Вірю, щo Збрoйні Сили України і надалі з честю викoнуватимуть свій oбoв’язoк перед батьківщиною, надійнo захищатимуть мир і спoкій українськoгo нарoду.
Дякую за мужність і непохитність, яку ви проявляєте на варті суверенітету держави!
Бажаю вам і вашим родинам мирного неба, здоров’я та надійної підтримки!
Слава вам і слава Україні!

голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко

* * *

Шановні військовослужбовці, ветерани і працівники Збройних сил України!

Щиро вітаємо військовослужбовців кадрової та строкової служби і запасу, а також ветеранів армії і флоту з Днем Збройних Сил України.
Ви свідомо присвятили своє життя нелегкій справі захисту Батьківщини, яка вимагає від вас повної самовідданості, високого професіоналізму та внутрішньої гідності.
Стійко долаючи всі тяготи і нестатки військової служби, ви завжди на бойовому посту, там, де найважче, тому заслуговуєте на особисте і повагу народу, виправдовуючи ще кожним кроком нелегкої військової служби та постійної готовності виконувати свій почесний обов’язок.
Міцного вам здоров’я, людського щастя та успіхів у підвищенні рівня своєї бойової готовності під безхмарним українським небом.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

призовники: Ігор Таранець, Олександр Фалюн, Ігор НасіканУ ті кілька десятиліть, коли наша країна жила спокійним мирним життям, служба в рядах Збройних Сил вважалася почесною місією кожного юнака, адже після її проходження він ставав справжнім чоловіком. Мабуть, тому цю важливу у його житті подію відзначали не лише рідні, але й друзі та колеги з розмахом і навіть не один день. Все змінилось відтоді, як на Україну несподівано напала колись братня сусідня держава. Тоді поряд з бійцями поріділих добровольчих батальйонів, які пішли боронити Вітчизну ще з Майдану, на багатьох ділянках зіткнення стали протистояти ворогу воїни Збройних Сил України.
Нині вже завершується черговий осінній призов юнаків до Збройних Сил, лави яких в останній партії поповнили наші земляки Ігор Таранець із Новомануїлівки, Олександр Фалюн з Нового Стародуба та Ігор Насікан з Петрового. З напутнім словом до них звернувся Петрівський військовий комісар Олександр Братченко. Він повідомив, що спочатку вони будуть обов’язково направлені в навчальний підрозділ, після якого на місце постій-ного проходження служби у військову частину. Вже починаючи з перших днів перебування в лавах ЗСУ, воїнам нараховується заробітна плата. Олександр Володимирович закликав хлопців нести службу гідно, аби не осоромити наш район, а отримані подяки від керівництва військових частин свідчитимуть про високу відповідальність наших призовників.

На виконання Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»,  відповідно до розпорядження голови Петрівської районної державної адміністрації від 25 листопада 2016 року №413-р «Про розроблення детального плану території земельної ділянки» розпочинається робота по розробленню детального плану території земельної ділянки, яка розташована  за межами населеного пункту на території Зеленської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області для потреб, пов’язаних з користуванням надрами -  під будівництво та відсипку 2-ї черги автомобільного відвалу  «Західний» кар’єру №4 Артемівського родовища. За більш детальною інформацією можна звертатися до відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Петрівської районної державної адміністрації за адресою: смт Петрове, вулиця Святкова, 20,   кабінет 106, телефон 9-63-01.

доручення голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 16 листопада 2016 року № 01-26/192/1 25 листопада поточного року в районі проведені практичні тренування із залученням представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спеціалізованих служб цивільного захисту району, установ, підприємств та організацій щодо реагування на надзвичайні події в осінньо-зимовий період. В ході тренувань представлена інженерна техніка та відпрацьована ввідна щодо ліквідації аварії на об’єкті життєзабезпечення, а саме ПС «Петрове 35/10 кВ»

Управління Держпродспоживслужби в Петрівському районі нагадує, що в зв’язку з несприятливими погодними умовами, недотримання визначеного Державними санітарними правилами і нормами температурного режиму в дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах може негативно вплинути на здоров’я дітей і підлітків та поставити під загрозу навчальний процес.
Умови перебування і навчання супроводжуються значною кількістю негативних факторів, які мають вплив на стан здоров’я дітей і, як наслідок – на їх розвиток. Питання дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в навчальних закладах є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я. Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікро-клімату та потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень.
Недотримання норм температури повітря в приміщенні в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до охолодження організму дитини і як наслідок – розвитку захворювань.
Гігієнічне нормування мікроклімату приміщень визначено в залежності від віку дитини, функціонального призначення приміщень. Відповідно до нового Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів у групових осередках регламентовано температуру приміщень +19+-23° C; у залах для занять музикою та фізичною культурою +18 - 19° C; у теплих переходах не менше +15° C. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40 - 60 %.

Незважаючи на прийняття 16 липня 1990 р. Декларації про державний суверенітет, Україна продовжувала залишатися в складі СРСР, хоча з цього часу діяла самостійніше, сміливіше, менше озираючись на Москву. Упродовж короткого часу (з літа 1990 р. до літа 1991) Верховна Рада УРСР ухвалила низку законів і постанов із важливіших проблем економічної політики, державо-творчого життя. Серед них — закон «Про економічну самостійність України» (серпень 1990), закони «Про заснування посади Президента Української РСР і внесення змін і доповнень до Конституції (Основного Закону) Української РСР», «Про вибори Президента Української РСР», «Про Президента Української РСР» (липень 1991) та інші.
Аналогічні події розгорнулися в інших союзних республіках.

Не дай СНІДу шансЩо треба знати про СНІД?

Щорічно, починаючи з 1988 p., 1-го грудня світова спільнота відзначає День боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-інфікованими людьми. Як відомо, СНІД - одна з найсерйозніших проблем, з якою зіткнулося людство в XX сторіччі й, на жаль, увійшло з нею у XXI сторіччя. Стрімко росте кількість інфікованих хворих та померлих від СНІДу.
На жаль, Україна в останні роки за темпами зростання кількості ВІЛ-інфікованих посідає одне з провідних місць в Європі. Розповсюдження ВІЛ в Україні набуло характеру епідемії, темпи розвитку якої одні з найвищих у світі. За період епідемічного нагляду за ВІЛ-інфікованими в Україні офі-ційно зареєстровано 280358 ВІЛ-інфікованих осіб.

Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА П’ЯТИХАТСЬКА», юридична адреса Кіровоградська область, Петрівський район , с. Володимирівка, вул. Леніна, 11, має намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря для діючих майданчиків. Виробнича діяльність товариства пов’язана із вирощуванням зернових культур, вирощуванням великої рогатої худоби, свиней, свійської птиці. На майданчику №1 (механізований тік) (Кіровоградська обл., Петрівський р-н, на відстані 2,5 км на схід від с. Володимирівка) розміщені: зерноочисні комплекси, зерносушильний комплекс, зерносклади, піч опалювальна. В результаті діяльності майданчику №1 в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини (т/рік): Вуглецю оксид–0,023, Діоксид азоту–0,013, Азоту(1)оксид–0,00016, Метан–0,0003, НМЛОС–0,0017, Вуглецю діоксид–7,479, Речовини у вигляді суспендованих твердих частинок–0,949. На майданчику №2 (Склад ПММ, гараж, офіс, пекарня) (Кіровоградська обл., Петрівський р-н, с. Володимирівка) розміщені: пост зварювання та газової різки, пост фарбування, верстати металообробні, верстати деревообробні, акумуляторна дільниця, склад ПММ, котли опалювальні, пекарня. В результаті діяльності майданчику №2 в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини (т/рік): Вуглецю оксид–0,2075, діоксид азоту–0,098, азоту(1)оксид–0,00087, метан–0,0017, НМЛОС–0,776, діоксид сірки та його сполуки - 0,00063 , вуглецю діоксид–57,140, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок–0,063, метали та їх сполуки - 0,0102. На майданчику №4 (тракторна бригада) (Кіровоградська обл., Петрівський р-н, с. Ганнівка) розміщені: пост зварювання та газової різки, верстати металообробні, верстати деревообробні, кузня, котел та печі опалювальні. В результаті діяльності майданчику №4 в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини (т/рік): Вуглецю оксид–0,0685, діоксид азоту–0,043, азоту(1) оксид–0,00077, метан–0,00102, НМЛОС–0,0185, діоксид сірки та його сполуки - 0,044 , вуглецю діоксид–20,366, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок–0,095, метали та їх сполуки - 0,0103. На майданчику №5 (МТФ, СТФ, виробництво дерті) (Кіровоградська обл., Петрівський р-н, 300 м. на південний схід від с. Володимирівка) розміщені: печі опалювальні, приміщення для утримання корів, свиней, приміщення для утримання курей, кормодробарка, дизельгенератор, установка для приготування дерті, холодильник, гноєсховище, силосна яма. В результаті діяльності майданчику №5 в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини (т/рік): Вуглецю оксид–0,038, діоксид азоту–0,041, азоту(1)оксид–0,00077, метан–49,265, НМЛОС–0,221, діоксид сірки та його сполуки - 0,0255, вуглецю діоксид–1075,926, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок–0,842, аміак - 19,473, сірководень - 0,144, фенол - 0,018, диметиламін- 0,9842. На майданчику №6 (тік № 2) (Кіровоградська обл., Петрівський р-н, с. Петрівське) розміщені: зерносклади, зерноочисні комплекси. В результаті діяльності майданчику №6 в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини (т/рік): речовини у вигляді суспендованих твердих частинок – 0,28. Всі викиди знаходяться в межах норм, що підтверджено відповідними розрахунками, та є свідченням можливості видачі дозволу на викиди стаціонарними джерелами господарства. Зауваження і пропозиції надсилати до Петрівської районної державної адміністрації за адресою: Кіровоградська обл., Петрівський р-н, смт. Петрове, вул. Святкова, 20, тел/факс: (05237) 96-301.

Не слід оцінювати  минуле лише у похмурих тонах

Шановна редакція районки!
Зізнаємося – ми з колегами були вкрай здивовані, коли прочитавши «Трудову славу» (№ 70 від 14 вересня цього року) зі статтею «Пам’ятники – моральні символи нації» (автор – Вікторія Кречетова), побачили дещо відмінну точку зору від тієї, що подавалася газетою на протязі останнього десятиліття. Адже в нашій районці було значно легше знайти постійну критику і засудження соціалістичного ладу, переможців у Другій Світовій війні, матеріали про те, що у війні перемогли не наш народ і не наша Червона Армія, а Європа і тому подібне. В статтях викривалися і недоліки соціалістичного ладу, і ГУЛАГ, і терор, і культ особи, і тому подібне. Але якщо порівнювати минуле з тим, що ми маємо сьогодні, то сьогодні в десятки разів гірше: платне лікування, навчання, безробіття, війна з Росією, затримки зарплат, тоді як депутати Верховної Ради не соромляться готувати законопроект про її підвищення для себе рідних. Стосовно начебто перемоги союзників у 1941-1945 роках, то я б навів слова солдатської пісні: «Европа ты Европа, где бы ты была без нас?..»
Стосовно допомоги союзників, я б згадав ще про приклад відкриття другого фронту Сполученими Штатами, коли він був відкритий уже тоді, коли наші війська дійшли до Берліна. Можу навести ще чимало подібних прикладів.

Президент ФК «Інгулець» Олександр ПоворознюкПрезидент ФК «Інгулець» Олександр Поворознюк на клубному сайті поділився враженнями від виступу обох наших команд в щойно завершеному сезоні, в першій частині чемпіонату України з футболу серед команд Першої та Другої ліг. Також розповів про подальші плани команди, з якими ми знайомимо й читачів районки.

- Отже, Олександре Григоровичу, чи вдався, на Вашу думку, виступ «Інгульця» у першій частині дебютного для себе сезону в чемпіонаті України серед команд Першої Ліги?
- Якщо я скажу, що виступили добре, то ті, хто знає мій характер, мій максималізм – звичайно ж не повірять. Говоритимемо прямо: першу частину чемпіонату команда відверто провалила, залишивши своїм виступом негативні емоції і сумні враження не лише у мене, а, мабуть, і у всіх прихильників нашого клубу. В будь-якому разі, тринадцяте місце – це не та позиція, що могла б задовольнити мої амбіції.

Сергій ЛавриненкоВодночас на клубному сайті своїми враженнями про минулий сезон, про плани підготовки команди до другої частини чемпіонату та селекційну роботу поділився головний тренер «Інгульця-2» Сергій Лавриненко. Його  інтерв’ю  також  подаємо  до уваги наших читачів.

- Сергію Дмитровичу, як би Ви оцінили той відрізок чемпіонату, який команда провела під Вашим керівництвом?
- Звичайно, однозначно його оцінити досить складно, адже очолив я тренерський штаб в розпал сезону (Сергій Лавриненко став до керма команди 6 вересня), коли вже завершився термін дозаявки. Відтак  ми не мали вже особливо вагомих важелів на те, щоб кардинально вплинути на ситуацію. Зокрема,  не мали можливості запросити когось для підсилення гри, чого потребувала, передусім, захисна лінія команди. Тому у нас вдалі, успішні матчі чергувалися з відверто провальними. Прикладом таких провалів можна назвати зустріч з «Гірником-Спорт», коли через прикре вилучення вже на восьмій хвилині у нас «посипалася» вся схема побудови гри. Також провальною, безумовно, є й гра з командою «Оболонь-Бравар», коли ми впродовж якихось восьми хвилин пропустили одразу три м’ячі. Втім, є й поєдинки, які можемо занести собі в актив. Зокрема, на мою думку, досить непоганими у нас вийшли останні домашні матчі, коли ми здолали ФК «Полтаву», «Скалу», «Арсенал-Київ». Та й нічия з лідерами Першої ліги – ФК «Іллічівець» стала можливою завдяки повній самовіддачі, за що я дуже вдячний своїм футболістам.