Управління Держпродспоживслужби в Петрівському районі нагадує, що в зв’язку з несприятливими погодними умовами, недотримання визначеного Державними санітарними правилами і нормами температурного режиму в дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах може негативно вплинути на здоров’я дітей і підлітків та поставити під загрозу навчальний процес.
Умови перебування і навчання супроводжуються значною кількістю негативних факторів, які мають вплив на стан здоров’я дітей і, як наслідок – на їх розвиток. Питання дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в навчальних закладах є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я. Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікро-клімату та потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень.
Недотримання норм температури повітря в приміщенні в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до охолодження організму дитини і як наслідок – розвитку захворювань.
Гігієнічне нормування мікроклімату приміщень визначено в залежності від віку дитини, функціонального призначення приміщень. Відповідно до нового Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів у групових осередках регламентовано температуру приміщень +19+-23° C; у залах для занять музикою та фізичною культурою +18 - 19° C; у теплих переходах не менше +15° C. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40 - 60 %.

У приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів відносна вологість повітря повинна складати 40-60%, температура повітря в класахі кабінетах + 17+18°С, майстеренях +16-18°С,спортивних залах –+15 +17°С, роздягальнях при них +19-+23°С, актовій залі +17+20°С, бібліотеці +16+17°С,.С, медичних ка-бінетах + 22°С,.
Слід зазначити, що температура нижче зазначених нормативів - неприпустима.
На збереження температурного режиму у приміщеннях також впливає використання будівельних матеріалів із теплоізоляційними властивостями під час проведення реконструкцій, ремонтів; безперебійне функціонування систем опалення; проведення заходів із збереження тепла – це скління та утеплення вікон, дверей, своєчасний ремонт покрівлі, ліквідація щілин та ін.
Ще одним важливим елементом, який сприяє зменшенню випадків захворювань на гострі респіраторні інфекції та загострення хронічної захворюваності, є дотримання оптимального повітряно-теплового режиму в приміщеннях навчальних закладів. Вологість повітря не повинна виходити за допустимі межі 40-60%.Дотримати ці норми допоможе регулярне провітрювання, яке слід проводити в будь-який час року. Якщо температура навколишнього повітря нижче -10, то досить наскрізного 5-хвилинного провітрювання на великій перерві і хвилинного на маленькій. По мірі підвищення температури на вулиці збільшується і час провітрювання.
Заходи для профілактики забруднення повітря в приміщеннях навчальних закладів:
- приведення кількості дітей у відповідність до гігієнічних вимог наповнюваності класів (груп);
- використання приміщень лише за призначенням;
- використання обладнання, полімерних матеріалів, дезінфекційних засобів лише тих, що дозволені законодавством до застосування;
- регулярно і правильно провітрювати приміщення;
- щоденне вологе прибирання приміщень (за необхідності з використанням дезінфекційних засобів).
Крім того, слід зазначити, що повітряне середовище у навчальних закладах може забруднюватися хімічними речовинами під час використання полімерних матеріалів, дезінфікуючих засобів, несправності витяжних приладів. А хімічне забруднення може викликати алергічну, подразнюючу та токсичну дію на організм дитини.
Слід зауважити, що до-тримання цих правил вимагає регулярного виконання з боку вчителя, якому, можливо, не завжди хочеться виводити весь клас на маленькій перерві з кабінету. А адміністрації школи слід під час літнього ремонту подбати про те, щоб вікна або фрамуги були в робочому стані.
Тож, з метою профілактики грипу та гострих респіраторних захворювань Держ-продспоживслужба рекомендує відділу освіти взяти під особистий контроль організацію виконання заходів щодо дотримання відповідних чинних санітарних правил і норм та своєчасність введення обмежувальних заходів (призупинення занять через підвищення захворюваності учнів на грип та ГРЗ).
Також, з метою запобігання зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип при зниженні температури зовнішнього повітря, органами місцевої виконавчої влади приймається рішення про припинення навчального процесу: для учнів початкових класів – при зниженні температури повітря до - 20°С при швидкості руху повітря більше 5 м/с і вологості вище 80%; для учнів 5-12 класів – при температурі -24°С (ДСанПіН 5.5.2.008-01).

Управління Держпродспоживслужби в Петрівському районі