Президент ФК «Інгулець» Олександр ПоворознюкПрезидент ФК «Інгулець» Олександр Поворознюк на клубному сайті поділився враженнями від виступу обох наших команд в щойно завершеному сезоні, в першій частині чемпіонату України з футболу серед команд Першої та Другої ліг. Також розповів про подальші плани команди, з якими ми знайомимо й читачів районки.

- Отже, Олександре Григоровичу, чи вдався, на Вашу думку, виступ «Інгульця» у першій частині дебютного для себе сезону в чемпіонаті України серед команд Першої Ліги?
- Якщо я скажу, що виступили добре, то ті, хто знає мій характер, мій максималізм – звичайно ж не повірять. Говоритимемо прямо: першу частину чемпіонату команда відверто провалила, залишивши своїм виступом негативні емоції і сумні враження не лише у мене, а, мабуть, і у всіх прихильників нашого клубу. В будь-якому разі, тринадцяте місце – це не та позиція, що могла б задовольнити мої амбіції.

- Як гадаєте, що стало причиною такої провальної гри?
- Очевидно, однією з найголовніших причин стала невідповідність рівня наших футболістів загальному рівню першої ліги. Зумовили їх прорахунки попереднього тренерського штабу в ході передсезонної комплектації команди. Водночас, усі гравці, які вибороли путівку до Першої ліги в минулорічному чемпіонаті, отримали свій шанс на полі довести, що і в Першій лізі вони не стануть «хлопчиками для биття». Тож у мене перед ними совість чиста. Інша річ, що не усі зуміли скористатися цим шансом. Тому з деякими з них довелося розпрощатися. Водночас, сьогодні ведемо активну селекційну роботу, вже провели переговори з рядом футболістів, що мають досвід виступів в клубах Першої ліги та Прем’єр-Ліги України. Тож не маю сумніву: вже навесні ви побачите зовсім інший «Інгулець», такий, яким він і має бути. Поки що всі наші гравці у відпустці, яка триватиме до середини січня. А потім – збір на навчально-тренувальній базі у Володимирівці. Останній же перед стартом майбутнього сезону збір плануємо провести в Туреччині. Втім, остаточне рішення про його проведення прийматиме головний тренер.
- Як гадаєте, характер і стиль гри команди з приходом на тренерський місток Сергія Лавриненка змінилися?
- Мені здається, що ці зміни цілком очевидні: в колективі з’явився справжній командний дух, налаштованість на боротьбу і зарядженість на найвищий результат. Безумовно, заслуга в цьому саме Сергія Дмитровича. А крім того, мені імпонують його ставлення до своєї роботи, до здійснення тренувального процесу, його загальні людські моральні й ціннісні орієнтири. Тож вважаю, що з таким тренером, в перспективі, ми можемо ставити перед собою найсміливіші завдання, включно зі здобуттям путівки до найвищого українського футбольного дивізіону – Прем’єр-Ліги України.
- Гаразд, давайте тепер поговоримо про виступи «Інгульця-2», який цього сезону дебютував у Другій лізі. Як би Ви оцінили рівень гри, що його демонструє ця команда?
- Загалом, грою задоволений, однак з приводу кількох матчів маю досить вагомі претензії. Зокрема, серйозні підозри у нас виникли після поєдинків нашої команди з винниківським «Рухом» та вінницькою «Нивою-В». Скажімо, в грі з «Рухом» жодних претензій до суперника ми не маємо. З ними у нас давні й дружні відносини, я добре знаю і поважаю їх амбітного президента, тож допускаю, що вони взагалі не були в курсі деяких навколоспортивних речей, пов’язаних з цим матчем. Водночас, була задіяна так звана «третя сторона», що має безпосередній стосунок до діяльності букмекерських контор. Коли ми отримали такі сигнали, вирішили перевірити ряд футболістів на детекторі брехні. Відтак з’явилася підозра, що до одного з них, а саме - до нашого захисника Миколи Кобця певні особи зверталися з пропозицією (очевидно – серйозно вмотивованою матеріально) підіграти суперникам, аби наша команда в першому таймі зазнала поразки з різницею більше двох м’ячів. З’ясували також, що Микола напередодні гри, у свою чергу, звертався до деяких футболістів з пропозицією програти перший тайм з потрібним рахунком. Зрештою, все так і сталося: перший тайм «Інгулець-2» програв з рахунком 0:3. Чимось схожа ситуація була і у Вінниці, тільки там в ролі «засланого козачка» виступив уже інший захисник – Роман Помазан. І знову через низку якихось начебто випадкових помилок ми поступилися команді, яку повинні були перегравати. Та чи були випадковими ті помилки? Я особисто в такі випадковості не вірю. Тож і Микола Кобець, і Руслан Помазан, а також деякі інші футболісти, до яких вони зверталися і по самовіддачі яких у нас виникли абсолютно обгрунтовані сум-ніви, вже залишили розташування нашого клубу. Гадаю – назавжди. У наших командах таким футболістам місця не буде.
Що ж стосується підготовки «Інгульця-2» до весняної частини чемпіонату, то свій передсезонний збір його футболісти проводитимуть разом з першою командою. А вже потім визначатимемо, хто з них зможе гідно виступати в Першій лізі, а хто залишиться в другій команді. Разом з тим, в «Інгульці-2» все частіше задіюватимемо здібних молодих футболістів, даючи їм шанс проявити себе в дорослому футболі. Хто б що не казав, але для професійного вдосконалення, набуття справжньої ігрової майстерності виступи в дорослій команді майстрів, хоча б і другої ліги, є значно кориснішими, ніж змагання між дублюючими складами тієї ж Прем’єр-Ліги. Та й просвою готовність до виступів на більш високому рівні, граючи в другій лізі, вони зможуть скоріше заявити, аніж перебуваючи в глибоких і мало кому помітних, окрім вузького кола спеціалістів, дублюючих складах.
- І насамкінець, Олександре Григоровичу, ще таке питання: чи відбуватимуться якісь зміни в клубній інфраструктурі?
- Безумовно, над цим ми працюємо постійно. Зокрема, не припинятимуться роботи по оновленню і вдосконаленню нашого основного стадіону в Петровому, який ми плануємо довести до вимог і критеріїв, передбачених для команд Української Прем’єр-Ліги. Крім того, плануємо відкрити готель на 60 номерів. Це дасть можливість приймати нам делегації команд-суперниць безпосередньо в Петровому, а не як зараз, коли вони зупиняються то в Олександрії, то в Кривому Розі, то в Жовтих Водах, а до нас приїздять лише на гру.
Продовжимо роботу над вдосконаленням навчально-тренувальної бази і у Володимирівці, де поруч зі стадіоном завершується вже реконструкція спортивної споруди, яка повністю відповідатиме всім вимогам для споруд такого призначення. Невдовзі там же плануємо відкрити й плавальний басейн для покращення умов фізіологічної реабілітації футболістів.

За матеріалами сайту ФК «Інгулець».