Не дай СНІДу шансЩо треба знати про СНІД?

Щорічно, починаючи з 1988 p., 1-го грудня світова спільнота відзначає День боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-інфікованими людьми. Як відомо, СНІД - одна з найсерйозніших проблем, з якою зіткнулося людство в XX сторіччі й, на жаль, увійшло з нею у XXI сторіччя. Стрімко росте кількість інфікованих хворих та померлих від СНІДу.
На жаль, Україна в останні роки за темпами зростання кількості ВІЛ-інфікованих посідає одне з провідних місць в Європі. Розповсюдження ВІЛ в Україні набуло характеру епідемії, темпи розвитку якої одні з найвищих у світі. За період епідемічного нагляду за ВІЛ-інфікованими в Україні офі-ційно зареєстровано 280358 ВІЛ-інфікованих осіб.

Фахівці вважають, що при нинішньому розвитку подій вже через 8 років в Україні від СНІДу щорічно вмиратимуть від 40 до 90 тис. осіб.
Якщо декілька років назад вважалось, що найбільша кількість інфікованих на ВІЛ проживає у південних областях (Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська), то на сьогоднішній день захворюваність різко поширилась вже і в західних областях (Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська).
Вражає вік, в якому реєструється ВІЛ-інфекція, це, переважно, молоді люди працездатного репродуктивного віку.
На думку міжнародних експертів, кількість ВІЛ позитивних людей у нашій країні значно більша.
Проблеми СНІДу - соціальні проблеми і силами самих тільки медичних працівників їх вирішити неможливо.
Райдержадміністрація району розробила заходи по профілактиці ВІЛ- інфекції в районі, в яких відображено всі аспекти, пов’язані з профілактикою та лікуванням ВІЛ-хворих.
ВІЛ-інфекція/СНІД - інфекційна хвороба, яка характеризується переважним ураженням імунної системи та розвитком опортуністичних інфекцій і пухлин. Збудником є Т-лімфотропний ретровірус. На сьогодні виявлено два типи вірусів: ВІЛ-1; ВІЛ-2. Джерелом інфекції є хвора людина і вірусоносій. Людина, вражена вірусом, може виглядати здоровою, почувати себе добре довгі роки, і при тому бути носієм вірусу. Вірус може передаватись на всіх стадіях захворювання через кров, через сперму, вагінальні виділення, через грудне молоко. Передача збудника здійснюється різними шляхами:
- при статевому контакті;
- при переливанні крові;
- при пересадці донорських органів;
- при внутрішньо-м’язевих та внутрішньо-венних маніпуляціях й інших втручаннях, якщо застосовуються інструменти, що були забруднені кров’ю хворих або носіїв;
- від вагітних, які мають вірус, до плода.
Повітряно-краплинний та побутовий шляхи передачі не доведені. До груп високого ризику зараження належать гомосексуалісти, повії, особи з невпорядкованими статевими зв’язками, наркомани.
Провідним у патогенезі СНІДу є глибоке безповоротне руйнування клітинного імунітету, що робить хворого беззахисним перед будь-якою інфекцією. Діагностика утруднена тим, що інкубаційний період (період від моменту попадання вірусу в організм до проявів захворювання) від кількох тижнів до 5-8 років. Людина практично здорова, але є носієм ВІЛ-інфекції і заразна для інших.

Світлана Соляр, лікар Петрівської ЦРЛ.