директор Червонокостянтинівського Будинку культури Леніана ШульгаДуша культури нашого життя

Дивна тенденція: чим старшою стає людина, тим сильніше притягує її те місце, де вона народилася, де пройшло її дитинство. Час-тіше сниться рідне село, мальовничі краєвиди, щирі сусіди, дбайливо оброблені, ніби намальовані на картинці, колгоспні поля, селянські городи. До шкільної будівлі біжать діти - веселі, щасливі шикуються на подвір’ї на ранкову фіззарядку. Школа гуде, як вулик - росте майбутнє села. А он в череду погнали доглянуті корови, ніби тільки-но з-під душу - виблискують чистими боками. Пахне свіжим молоком. І якось по-особливому щемить серце, коли звучить для тебе рідна пісня.
Сьогодні село у нашій Україні, здебільшого, похмуре. Щоправда, існують острівки достатку, де успішні земляки-бізнесмени не одцуралися односельчан і, розвиваючи свій бізнес, чесно і вчасно платять орендну плату за паї, вкладають гроші з прибутку в соціальний розвиток, створюють робочі місця та не скупляться на зарплату. Це - окремі острівці. Здебільшого ж, у селі живуть пенсіонери. Низька народжуваність і високий рівень смертності досягли критичної межі. Молодь до села вже майже не повертається. Хто з нас хотів би, щоб його дитина створювала сім’ю та прожила життя в умовах, далеких від цивілізації? Більшість сільських населених пунктів мають незадовільну мережу об’єктів соціальної інфраструктури.

Державне комунальне підприємство «Житлово-комунальне підприємство Новостародубської сільської ради» повідомляє, що 30 листопада 2016р. о 09.00 год. у приміщенні ДКП «ЖКП Новостародубської сільської ради» за адресою: Кіровоградська область, Петрівський район, с. Новий Стародуб, вул. Лесі Українки, буд. 56а, відбудеться повторний аукціон за методом зниження ціни з продажу нежитлової двоповерхової будівлі загальною площею 1054,5 м2, розташованої за адресою: Кіровоградська область, Петрівський район, с. Новий Стародуб, вул. Садова, буд. 20 а, із прилеглими до неї господарськими будівлями: гараж – літ. Б, погріб – літ. В, вхід до погреба – літ. В, склад – літ. Г, вбиральня – літ. Д, трансформатор – Тр, фундамент – Фд, фундамент – Фд1, огорожа - №, мощення - №1.
Об’єкт приватизації розташований на земельній ділянці загальною площею 1,5742 га, що використовується для його розміщення та обслуговування, не є виробничим підприємством, кількість робочих місць – 0, баланс активів та пасивів не складався, рентабельність за останні три роки – 0, обсяги викидів та скидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, утворення і розміщення відходів – 0, екологічний стан земельної ділянки задовільний, умови експлуатації об’єкта приватизації після придбання – за цільовим призначенням.
Початкова ціна продажу об’єкта приватизації – 620745 грн., сума грошових коштів, що вносяться покупцями з метою реєстрації їх, як учасників аукціону, - 62074,50 грн.

Від імені депутатів Кіровоградської обласної ради прийміть щиросердні вітання з нагоди професійного свята – Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва!
Ви даруєте людям радість, несете культуру до кожного серця, кожної душі.
Культура — найважливіша складова нашого життя: відображений в різних проявах і традиціях самобутній дух народу. Культура робить людину особистістю; незримою силою вона формує національну свідомість, робить нас неповторними, несхожими на інших. Завдячуючи щоденній праці клубних працівників, викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, бібліотекарів, фахівців музейної справи, невтомно доглядаються джерела духовності.
Кіровоградщина високо цінує ваш вагомий внесок у розвиток національної культурної скарбниці. Без вашої підтримки і розуміння, без вашого доброго серця, ініціативності й творчої думки неможливі добрі переміни в нашому суспільному житті. Своєю плідною працею ви звеличуєте нашу батьківщину, примножуєте її успіхи і досягнення.
Впевнений, що і в подальшій роботі працівники культури Степової Еллади, аматори народного мистецтва докладуть усіх зусиль, аби на українській землі панували краса, добро, мир і злагода.
Нехай ніколи не згасає творчий вогник у ваших серцях!

З повагою голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко

* * *

Шановні працівники культури та аматори народного мистецтва! 

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва  прийміть наші найщиріші вітання та найкращі побажання! 
Ви даруєте людям радість, несете культуру до кожного серця, кожної душі,  а разом з тим, примножуючи велич нашого краю, своєю плідною творчою  працею та силою духу  звеличуєте рідну Україну!
Ваш творчий внесок у розвиток національної культури, щоденна подвижницька праця на ниві української культури заслуговує на слова щирої вдячності!
Сподіваємось і віримо, що це свято подарує вам душевну злагоду, натхнення в роботі заради утвердження на землі ідеалів Добра, Любові і Краси!
Низький уклін за вашу святу місію – зберігати, творити та примножувати національну культуру.   
Нехай ніколи не згасає творчий вогник у ваших серцях! 

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

ведучі заходу Т.Панета і Н.ПодкопаєваУрочистості з нагоди відзначення Дня працівників соціальної служби, які відбулися минулого четверга в залі засідань районної ради, пройшли надзвичайно весело і цікаво. З перших же секунд вони захопили учасників дуже вдалим і оригінальним режисерським ходом. Переповідати хід концертного чи іншого масового дійства – невдячна справа, але, в даному разі, кілька слів про його початок сказати варто.
Отже, прозвучали фанфари, які мали б сповістити про початок святкового дійства, і… тиша, на імпровізованій аван-сцені ніхто не з’являється. Дехто з гостей починає здивовано переглядатися – щось, мовляв, пішло не так. Піднімається директор РБК Ірина Рева і знервовано запитує у Леоніда Старова, який сидить за пультом підсилюючої апаратури: «Леоніде Леонідовичу, де ведучі?». «Я не знаю», - відповідає той. Зал завмер – дійсно, сталася надзвичайна подія, по-дібної до якої під час масових заходів ще не траплялося жодного разу. Зі свого місця підхоплюється заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета і зі словами: «Вибачте, будь ласка, я зараз розберуся, що сталося» вибігає з зали. А за кілька секунд вже всі зрозуміли, що це такий оригінальний розіграш, бо з динаміків звучить імітація її телефонної розмови з начальником відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталією Подкопаєвою:

колектив управління соціального захисту населення Петрівської РДАНа превеликий жаль, рівень життя більшості громадян нашої країни знаходиться за межею бідності, тому щоденний потік людей до управління соціального захисту населення хоча б за якоюсь допомогою щорічно зростає.  Вітаючи на урочистих зборах  з нагоди професійного свята працівників цієї установи, начальник управління  Валентина Сибіра зазначила, що від їх праці залежить добробут значної частини населення району.  Професійно виконують свої обов’язки працівники відділу бухгалтерського обліку та звітності (начальник відділу -  головний бухгалтер   Ольга Кудряхіна, головний спеціаліст - Марія Толчіна). Уважні до проблем  громадян під час прийому начальник відділу Ірина Щербак та спеціалісти Людмила Сидоренко  і Катерина Шеляг.  Катерина Образок і Світлана Тіпунова працюють у відділі прийняття рішень, тож саме від їх професійності залежить призначення соціальних виплат.  А ще в управлінні функціонує  відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій населення, де головними спеціалістами працюють Тетяна Німець та Лілія Свердленко. Добре справляються із своїми обов’язками у відділі з питань праці та соціально-трудових відносин  (начальник - Олександр Дуда, головний спеціаліст - Микола Михальчук), у відділі виплат державних соціальних допомог і компенсацій  (начальник відділу - Ірина Коваль і провідний спеціаліст - Ольга Колісник), у відділі з нагляду за правильністю призначення і виплати пенсій з питань ЧАЄС  та оздоровлення дітей (начальник - Карен Караханян).  Враховуючи, що лише за 10 місяців поточного року до  управління на-дійшло понад 10 тисяч звернень і заяв,  зростає  навантаження на працівників, і не завжди можна вчасно впоратися з такими обсягами роботи.  Валентина Сибіра на адресу кожного працівника сказала добре слово, подякувала підлеглим за їх старанність, терпіння, виваженість і толерантність. Побажала усім здоров’я, родинного благополуччя та миру, а в подальшій діяльності - бути ще дружнішими, щоб у колективі панували взаєморозуміння і повага.

Нинішньої скрутної пори, коли переважній більшості жителів нашої країни доводиться виживати, надійною підмогою їм у повсякденному житті стали присадибні і дачні ділянки. Вагомим доважком до столу є вирощений на них урожай городини і садовини, а також продукція домашніх ферм, корми для яких постачають городи і дачні ділянки.
Як краще хазяйнувати на присадибній і дачній ділянці? Що потрібно зробити, аби мати найвищу віддачу від кожної сотки землі? Відповідь на ці та інші питання можна знайти на сторінках загальнодержавної газети «Присадибне і дачне господарство». Газета хоча ще й молода за віком (невдовзі виповниться чотири роки відтоді, як побачив світ її перший номер), але вже встигла завоювати широку читацьку аудиторію, чисельність якої з кожним роком зростає. Нині серед наших читачів власники присадибних і дачних господарств, домогосподарки і народні умільці, лікарі і народні цілителі, фермери і спеціалісти різних галузей, вчені і юристи, широке коло читачів, яким не байдужі питання присадибного і дачного господарства, тваринного і рослинного світу.
Передплативши загальнодержавну газету «Присадибне і дачне господарство» (індекс в Каталозі – 68145), ви матимете змогу: одержувати інформацію про досвід ведення садівництва, виноградарства; знайомитися з передовим досвідом ведення городництва; матимете доступ до скарбнички передових технологій ведення картоплярства; вивчати досвід ведення тваринництва, птахівництва, бджільництва; одержувати інформацію про досвід ведення будівництва на присадибній і дачній ділянках; матимете доступ до секретів облаштування оселі і ведення домашньої кухні; одержувати різноманітні поради і рекомендації (медичні, юридичні, побутові), прогнози синоптиків тощо.
Газету можна передплатити у поштових відділеннях, листонош. Одне слово, подружіться з нашою газетою – у програші не залишитесь!

Володимир ОНЕНКО, головний редактор газети «Присадибне і дачне господарство».
м. Київ.

Літературна КіровоградщинаНещодавно в «Центрально-Українському видавництві» (м.Кропивницький) вийшов з друку черговий (уже шостий за рахунком) альманах Кірово-градської обласної організації Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», який містить вірші й прозу авторів, що пишуть українською та російською мовами й об’єднані в обласній організації зазначеного Конгресу. Цього разу до альманаху увійшли різножанрові твори понад двох десятків авторів, які, за задумом упорядників, мають віддзеркалювати увесь спектр думок і почуттів сучасної людини, любов до України та рідного краю.
На жаль, цю, напевне, останню вже книжечку з власними творами, не встиг потримати в руках засновник та перший голова Кіровоградської обласної орга-нізації Конгресу літераторів України Анатолій Кримський. У травні цього року Анатолій Анатолійович відійшов назавжди від буденних земних клопотів, залишивши по собі виразний і яскравий слід на землі у вигляді своїх зворушливих проникливих поезій.

Ой, чого ж калина віти похилила?
Чи багато цвіту, чи важка роса?..
Ой, чого ж ти, мамо, рано посивіла?
А була ж у тебе золота коса…
У Наталки коса була не лише золота, а ще й туга, довга – аж до пояса.
Молодого юнака Петра, що гарно грав на баяні і співав, часто запрошували на весілля чи виряджання до армії та й художньою самодіяльністю в селі керував. Якось, на одному з весіль, він запримітив високу, струнку, мов стеблинка, дівчину з довгою русою косою, що дуже гарно танцювала. Весілля відшуміло, та ота коса ніяк не зникала з його пам’яті, немовби увесь час виграючи перед очима. Ось тоді він сам собі й заприсягнувся: «Я не я буду, якщо не розплету оту косу».
І ось, щойно настала осінь, як свати від Петра вже переступили поріг Наталчиної оселі. Батьки спочатку відмовляли, мовляв, молода ще дуже: куди їй так рано брати на себе родинні обов’язки – сама ще майже дитина? Однак вирішальне слово було за Наталкою. Наталці ж Петро припав до душі: їй взагалі давно подобалися такі меткі парубки, здатні «вертітися на одній нозі», а тут ще й баяніст, і так гарно співає… Тож, не вагаючись, стала з ним на ве-сільний рушник. Так і влилась у невеличку Петрову сім’ю: той проживав тільки з мамою, бо сестра вже була заміжньою, мала свою родину, а батько загинув на фронтах Великої Вітчизняної…

приємний нюанс – в ході передматчевого виконання Державного Гімну України нападник «Інгульця» - нігерієць Келвін Ебуку Нвамора тримає руку на серці на знак вдячності і поваги до країниПерше коло завершили на оптимістичній ноті

Як відомо, останньою грою першого кола чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги для «Інгульця» стала зустріч на власному стадіоні зі старими знайомими – командою «Арсенал-Київ». Зі старими – тому що уболівальникам «Інгульця» ця команда вже добре знайома, адже до Петрового приїздить втретє. Вперше, нагадаємо, арсеналівці завітали на Петрівщину два роки тому, коли в рамках Кубку України серед аматорів вони тільки-но розпочали нове сходження до футбольних вершин, після того, як ще донедавна один із найпотужніших клубів Української Прем’єр-ліги змушений був знятися з розіграшу через фінансові труднощі та після відмови кількох попередніх власників (серед яких, до речі, й відомі далеко за межами України бізнесмени Вадим Рабінович та Олександр Онищенко) продовжувати співпрацю з цим славетним клубом. Під час першої очної зустрічі киян тренував колишній київський динамівець Андрій Анненков. «Інгулець» тоді, якщо хтось не пам’ятає, здобув сенса-ційну перемогу з рахунком 2:0 (голи були на рахунку Євгена Фальковського та Олександра Сафонова). Минулого року «Інгулець», вже в рамках чемпіонату України серед команд Другої ліги на власному полі декласував киян з рахунком 4:0 (хет-трик на свій рахунок записав Віталій Колесников, ще один гол забив Владислав Музика). І ось кияни приїхали до Петрового втретє: тепер уже на календарний матч першості України серед команд Першої ліги.

З метою отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря для виробничого майданчика ПСП «Водянське», що знаходиться за адресою: Кіровоградська область, Петрівський район, с. Водяне, вул. Засядько, 8, ПСП «Водянське» доводить до відома громадськості, що основною сферою діяльності даного підприємства є вирощування зернових та технічних культур, виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості, оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин. При здійсненні виробничої діяльності на майданчику здійснюється очистка зерна, його тимчасове зберігання, при здійсненні виробничої діяльності при виконанні ремонтних робіт використовуються металообробні верстати, проводяться зварювальні роботи, здійснюється заправка автотранспорту.