Шановні жителі Кіровоградщини!

Дорогі наші герої-захисники усіх поколінь!
Щиро вітаю вас з державним святом – Днем захисника України.
Це свято ми відзначаємо вже вдруге 14 жовтня – у день Покрови Пресвятої Богородиці одночасно з Днем Українського козацтва. З давніх часів саме Богородиця боронила наш народ, а її свята Покрова охороняла наше козацьке військо, надавала воїнам сил у боротьбі з ворогом.
Нині, коли на Сході України триває збройне протистояння, це свято для українців є не тільки державним і релігійним, а й загальнонаціональним. Воно єднає та згуртовує нас усіх у спільній місії захисту країни.
Сьогодні саме ви – солдати регулярної армії та добровольчих загонів, гідно продовжуєте справу своїх предків-козаків – обороняєте країну, гарантуєте нам безпеку. Ви – наші герої і національна гордість. Ваша сила та самовідданість здатні подолати будь-які перешкоди. Вкотре дякую вам за відвагу та самопожертву, за мирне небо над нашою Кіровоградщиною.
Схиляю голову перед світлою пам’яттю усіх героїв, які полягли в боротьбі за вільну, незалежну і соборну Україну.
Бажаю усім нашим захисникам на Сході якнайшвидше повертатись додому з перемогою. З нагоди свята зичу всім здоров’я, добра, щастя та миру.
Слава Україні! Слава її захисникам!

З повагою голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко

* * *

Шановні жителі Петрівщини! Дорогі воїни - нинішні, колишні і майбутні, славні наші захисники!

Щиро вітаємо вас із Днем захисника Вітчизни і святом Покрови Пресвятої Богородиці – світлим і радісним днем!
Оберегом кожної нації є її культура та духовні цінності, що передалися нам від пращурів. Як відомо, це свято знайшло своє продовження і в часи Запорізької Січі. Наші козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею. Звертаючись до неї, вони казали: «Покрий нас чесним своїм Покровом та захисти нас від усякого зла!»
Тож вітаємо всіх воїнів, всіх козаків із цим радісним святом і бажаємо міцного здоров’я, щастя, здоров’я, наснаги у відродженні найкращих національних традицій, плідної праці на благо народу, задля слави нашої рідної України!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

* * *

Дорогі наші захисники, наші герої!

Щиро вітаю Вас із Днем захисника Вітчизни – святом, що уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії.
Глибоко символічно, що свято відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці - покровительки і заступниці славного війська козацького та всього українського народу.
Сердечно бажаю Вам міцного здоров’я і благополуччя, щастя і радості, розуміння і підтримки оточуючих, добра та наснаги на успішні починання на користь Вітчизні. Нехай єднає нас незгасне світло віри, і допомагає високе покровительство Пресвятої Богородиці.

З повагою  народний депутат Анатолій Кузьменко

 

Шановні воїни – як ті, хто нині стоїть у строю і боронить Вітчизну від загарбників, так і ті, хто виконував свій почесний обов’язок раніше, ветерани Збройних Сил, учасники збройних конфліктів на території інших держав!
Вітаємо вас зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, Днем Захисника України та Днем українського козацтва. Цінуємо вашу відданість Батьківщині, участь у патріотичному вихованні підростаючого покоління. Бажаємо щастя, здоров’я і благополуччя вам і вашим родинам, всім жителям Петрівщини, миру Україні.

Районна організація ветеранів України.

* * *

Дорогі земляки, жителі Водяного та Маловодяного!

Вітаємо вас з визначними святами нашого народу – Днем Захисника України, Днем українського козацтва і святом Покрови Пресвятої Богородиці.
Бажаємо вам особистого щастя і сімейного благополуччя, здоров’я, достатку, а головне – якнайшвидшого вигнання загарбників з нашої землі і миру та успішного розвитку Україні.

Водянська сільська рада.

 

З Днем Захисника УкраїниМабуть, жодній державі незалежність не давалася такою дорогою ціною, як Україні. А ціна ця – сотні, тисячі, десятки тисяч життів українських синів і дочок, які, не шкодуючи себе, сміливо йшли в бій, захищаючи свободу, честь і гідність своєї Батьківщини. Завжди знаходились люди, які боронили землю від татаро-монгольського іга, свавілля Речі Посполитої, німецько-фашистських загарбників, і навіть зараз, коли наша державність знову опинилась під загрозою. Саме про таких сучасних героїв-захисників іде мова у нових книгах, якими нещодавно поповнився фонд Петрівської центральної районної бібліотеки.
У 2013-2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів до корінних політичних змін, і, в першу чергу, змін у свідомості українців.
Зазвичай кажуть, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, тому музи не мовчали, а невпинно вторили гарматам. Українськими режисерами створено чимало кінострічок про Майдан. Не залишили без уваги революцію й письменники. Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан.

козацтвоЯк писав ще французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у своїй історичній праці, виданій 1788 року в Парижі, Покрова Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом, оскільки їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день.
День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день свята Покрови Пречистої Богородиці 14 жовтня. Президент України, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив цю дату своїм указом.
В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Саме цей феномен сприяв виробленню такого способу життя українського етносу, який допоміг йому вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього. За останні три з половиною століття український народ тричі піднімався на боротьбу за встановлення державної незалежності.

Слава козацька по світу гуляла,
Добру надію людям давала –
Надію на волю, надію на щастя,
Надію, щоб згинуло всяке нещастя.
І так повелося, що славне козацтво
Не боялось ні лиха, ані напасті.
Ганяло татарів і ляхів ганяло
Але й козаченьків пропало немало.
Зібрали на Січі козацьку нараду:
«Треба заступницю нам на пораду.
Покров Богородиці буде нам честю
Капличку збудуємо, як і ведеться».
Відтоді Покровонька Січ захищала,
Про славу козацьку гриміла слава.
Й подалі святкує козацтво Покрову
Церкву заклали і в нашім Петрово
І служить Покрова мирянам на славу -
Збудуємо сильну і славну державу.
Козацькі клейноди ведуть за собою,

Жовті Води і Збараж знавали героїв.
Сьогодні святкуєм козацьке це свято
Гостей прибуло звідусюди багато.
Та добрим гостям ми завжди радієм
Щоб у них і у нас здійснилися мрії.
Хай свято Покрови надалі нам сяє
У Силі і Славі нас захищає.

Іван Сердюк.

БогородицяЧотирнадцятого жовтня відзначається одне з найбільш шанованих свят в Україні - свято Покрови Пресвятої Богородиці, або, як зазвичай кажуть,  «Покрови» чи «Святої Покрови».
За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь. Мешканці міста в гарячій молитві звернулись до Божої Матері з проханням про порятунок. Богородиця з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення і стали християнами.
На території України найдавнішою церквою, присвяченою цьому святу, є церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. 
Для козаків Покрова була найбільшим святом.  Цього дня відбувалися вибори нового отамана.
Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею і покровителькою. На Запорожжі була церква святої Покрови. Козаки збудували також багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Деякі Покровські храми, переважно ХVIII століття, вціліли до нашого часу. Перлинами української архітектури можуть вважатися Покровський собор Харкова, зведений у 1689 році, у стилі мішаного козацько-московського бароко, та київська трибанна церква Покрови на Подолі, збудована у 1766 році Григоровичем-Барським.

серед відзначених в обласному центрі з нагоди освітянського свята представників педагогічної громади були і педагоги з нашого району, зокрема Світлана Демченко - вчитель початкових класів Новостародубської ЗОШ та Валентина Бойко - директор Петрівського ЦДЮТОсінь - щедра пора не тільки на дари землі, а й на освітянське професійне свято. Вона дає початок новим паросткам - ідеям, думкам та проектам. І щоб упевнено почуватися на тих безкраїх “педагогічних” ланах, потрібно бути впевненим у своїх силах, оптимістом, вірити в досягнення мети, довіряти людям, з якими працюєш, не відмовляти колегам у добрих та мудрих порадах.
До таких людей належить і директор Петрівського районного центру дитячої та юнацької творчості Валентина Бойко, яка, завдяки вмілому поєднанню індивідуальних та колегіальних форм управління, протягом багатьох років роботи на займаній посаді забезпечує ефективність діяльності всього педагогічного колективу. Її інтелект поєднується із здатністю глибоко та всебічно аналізувати стан позашкільної освіти в районі, успішно працювати над питаннями створення належних умов для всебічного розвитку юної особистості і творчої самореалізації вихованців гуртків, збереження та примноження цінностей національної культури та духовності українського народу.

учасники футбольного турніруМинулого тижня з нагоди 25-ї річниці створення Петрівської районної організації ветеранів України відбувся районний турнір з міні-футболу серед ветеранів спорту на Кубок пам’яті Івана Ткаченка.
Гру провели у Новому Стародубі на спортивному комплексі ПСП «Зарічне» за сприяння директора СВК« Зарічне» Андрія Давидовського, голови райдержадміністрації Сергія Завалія та голови районної ради Тамари Сакари. Організатором заходу стала районна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» на чолі з його головою Сергієм Жуганом. У змаганні взяли участь команда «Іскра» з Іскрівки, яка була минулорічним переможцем Кубку, команда «Колос-ветерани» з Петрового, та юні гравці з Нового Стародуба.
Традиційно зустріч команд розпочалася хвилиною мовчання. Перед початком змагань перед спортсменами-ветеранами виступила заступник голови райдерж-адміністрації Тетяна Панета. Тетяна Григорівна  передала вітання спортсменам від районного керівництва, привітала всіх присутніх зі святами та побажала учасникам задоволення від гри, а суддям – справедливого суддівства. До привітань також долучилися виконуюча обов’язки завідувача сектору молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Лугова та голова районної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Сергій Жуган, які побажали усім міцного здоров’я та чесної гри.

Час невблаганний, закони природи – незмінні. Один за одним відходять у вічність старожили нашого села, ті, хто становив наш золотий фонд, хто був і назавжди залишиться нашою гордістю. Їхнє життя – то своєрідний літопис з історії села, радісних і трагічних сторінок історії усієї нашої країни.
Днями ганнівчани провели у вічну путь 90-річного Михайла Панасовича Петренка.
Випали на долю Михайла Панасовича доволі складні випробування: дитячий будинок, інтернат, а в юнацькі роки довелося побувати в застінках фашистських концтаборів. Судилося йому, бідолашному, пережити і дві голодовки. Тож добре знав ціну заробленого тяжкою працею шматка хліба. Однак належав він до тієї категорії людей, які ніколи не скаржилися на лиху долю, а просто тяжко і невтомно працювали.
Доживав дідусь віку з донечкою Людмилою. На схилі літ прийшла до старенького біда – став втрачати пам’ять. А одного дня дідусь повечеряв, помився, переодягнувся (неначе збирався у далеку дорогу) і пішов з дому. Невдовзі донечка забідкалася: куди ж він подався? Де тепер його шукати? А ніч опускалася на землю незвичайно швидко, і була вже зовсім по-осінньому вологою і холодною.
На ранок хтось розповів, що бачили його напередодні, ще й поцікавилися, куди ж це він іде? Дідусь у відповідь махнув рукою невизначено і мовив: «Іду до своїх». Якою ж багатозначною згодом виявилася ця відповідь. Тим часом надії на повернення батька додому живим і здоровим залишалося все менше і менше. Тож вирішили шукати старенького майже усім селом. І знайшли дідуся Михайла досить швидко – лежав він неподалік села, біля річки у лісі. Схрестивши руки на грудях, певне, цілком свідомо підводячи риску свого стражденного буття, холодної осінньої ночі він тихо і мирно «пішов до своїх».
… І послала донечка килимову доріжку від самого порогу оселі до воріт, аби пронесли по ній дорогого татуся в останню путь.
Тож нехай буде Тобі, добра людино, земля пухом.

Лідія Зуєнко, ветеран освіти с. Ганнівка.

у ролі Діда - Василь Калениченко, Баба - Ірина Іванченко, Колобок – Назар ПіснийНемає такої людини на Землі, яка би не любила музику. Вона відкриває нові світи і виконує благородну місію об’єднання людей.
У наскельних малюнках печер Африки збереглися малюнки, що належать давно зниклим племенам. Вже тоді зображувалися люди з різними музичними інструментами. Для нас назавжди залишиться нерозкритою таємницею музика, що звучала для тих поколінь.
Однією з найдавніших у світі вважається китайська музика. Цьому є не одне підтвердження. Археологами знайдено найдавніші інструменти, а в 2000 році створений був цілий музей даної спрямованості. Всі експонати датуються 5, 4 і 2 тисячоліттям до н.е.Музика - одна з прекрасних естетичних цінностей людства. Вона сприяє гармонізації нашого загального світовідчування, виступає інструментом самовираження і натхнення, служить джерелом непередаваних відчуттів і емоцій.
Щорічно Всесвітній день прекрасного і дивовижного світу музичного мистецтва відзначається проведенням чудових концертів та концертних програм, за участю кращих художніх колективів, музикантів та артистів. Повсюдно звучать безцінні твори і шедеври, що стали надбанням світової музичної культури.

Запрошуємо вас 14 жовтня 2016 р. взяти участь у районних заходах з нагоди відзначення Дня захисника України!
В програмі:
08.00 – молебень в Свято-Покровській церкві смт Петрового;
11.00 – Хода «В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи» від кафе «Смак» до Парку відпочинку;
11.30 – урочистості з нагоди Дня захисника України, нагородження, святковий концерт;
13.00 – презентації «Козацьких куренів», конкурси на кращу страву з гарбуза, овочево-фруктові осінні композиції,
14.00 – показові силові виступи, змагання з жіночого армспорту (категорія до 90 кг), волейболу, козацькі розваги, народні гуляння.
Місце проведення – Парк відпочинку смт Петрового
Під час заходу працюватимуть виїзна торгівля і польова кухня
Чекаємо на вас у гарному настрої відсвяткувати разом День захисника України!

Шановні петрівчани та гості району!

14 жовтня 2016 року о 10.00 на площі біля комунального закладу «Петрівське навчально-виховне об’єднання «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія» відбудеться церемонія відкриття меморіальних дощок пам’яті колишніх випускників, загиблих під час проведення антитерористичної операції – Олексія Лисенка та Євгена Рєзнікова.
Запрошуємо вшанувати пам’ять героїв-земляків!

Оргкомітет.

На міжнародній арені виступили переконливіше

Тиждень, що минув, для уболівальників Петрівщини був позначений різними за характером емоціями – вистачило як радісних нових, так і тих, що, м’яко кажучи, не викликають оптимізму. Втім – про все по порядку. І розпочнемо, безумовно, з приємного.
У попередньому номері ми розповідали про сенсаційно успішний виступ збірної команди Кіровоградської області, сформованої на базі нашої команди «Інгулець-3» в груповому турнірі Кубку Регіонів УЄФА (що є, фактично, своєрідним чемпіонатом Європи серед аматорських команд). У дебютному поєдинку підопічні Олександра Поворознюка здолали доволі сильну команду «Іль-де-Франс» з Парижа, яку усі футбольні фахівці вважали найбільш вірогідним переможцем нашої групи. Але, як з’ясувалося далі, на цьому наша команда не зупинилася, продовживши дивувати приємними сюрпризами: в другому своєму поєдинку переконливо з рахунком 3:0 вона переграла аматорську збірну Шотландії. Одним з чинників, які зумовили успіх нашої команди, на думку Олександра Поворознюка, стала недооцінка суперниками українських футболістів. Ще на передматчевій розминці, говорить президент «Інгульця», відчувалося дещо зверхнє ставлення до нашої команди, бо, принаймні візуально, здавалося, що вони значно переважають гравців «Інгульця». В усякому разі, шотландці виглядали більш потужнішими, фактурнішими, так би мовити. Про екіпіровку й мови бути не може – оснащені острів’яни були за останнім писком спортивної моди, далеко не всі навіть професійні команди можуть похвалитися таким оснащенням. Або ось іще один штрих, згадує Олександр Григорович: тренерський штаб шотландської збірної нараховував аж шість спе-ціалістів. Крім того, за плечима шотландців був ще один козир: розгромна перемога в першому матчі над командою господарів «Гоцо» з рахунком 5:0. Тож вони вже виходили на поле, подумки уявляючи, як прийматимуть вітання наприкінці гри.

Під час осінньо-польових робіт збільшується небезпека місцезнаходження боєприпасів.
При знаходженні предметів, які вам незнайомі - не чипайте їх, особливо небезпечно кидати в ці предмети ка-мінням чи вдаряти їх будь-чим. У таких випадках необхідно помітити місце будь-яким чином (встромити палицю біля знаходження предмета, покласти біля нього хустку чи повісити папір на гілці дерева поряд), негайно повідомити дорослих та службу порятунку про випадок і вказати місце знаходження цього предмета.
Треба пам’ятати про те, що ви можете знайти боєприпаси ще часів Великої Вітчизняної війни, які, пролежавши в землі кілька десятків років, будь-якої миті можуть вибухнути і призвести до непоправного.
Шановні жителі району! Будьте обережні при знаходженні маловідомих вам предметів.

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Шановні жителі Петрівського району!

15 жовтня 2016 року з 10.00 до 11.30 год. відбудеться «пряма телефонна лінія» з начальником Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області підполковником служби цивільного захисту Володимиром Васильовичем Малютою. Телефонуйте за № 9-73-02.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області

До уваги випускників шкіл

Розпочато відбір кандидатів на навчання до ВНЗ ДСНС України.
Для всіх, хто серцем і душею обрав для себе професію мужніх та відважних людей, які твердо вирішили присвятити своє життя нелегкій, але почесній службі в ім’я життя і спокою людей, навчальні заклади ДСНС України – це саме ті навчальні заклади, які перетворять Ваші мрії в реальність.
На даний час підготовку фахівців оперативно-рятувального профілю в Україні здійснюють вищі навчальні заклади: Національний університет цивільного захисту України (м. Харків, вул. Чернишевського, 94), Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту (м. Черкаси, вул. Онопрієнка, 8). Львівський державний університет безпеки життєдіяльності (м. Львів, вул. Клепарівська,35).
Для вступу до зазначених навчальних закладів потрібно здати ЗНО з таких предметів: математика, українська мова та література, фізика або хімія (на вибір)
За детальнішою інформацією звертатися до 32-ої Державної пожежно-рятувальної частини, за адресою вул. Філатова, 31 за телефонами: 9-73-02 та 101 або особисто до заступника начальника ДПРЧ-32 У ДСНС України у Кіровоградській області Побігушка Юрія Вікторовича за тел.: 096-83-54-600