З Днем Захисника УкраїниМабуть, жодній державі незалежність не давалася такою дорогою ціною, як Україні. А ціна ця – сотні, тисячі, десятки тисяч життів українських синів і дочок, які, не шкодуючи себе, сміливо йшли в бій, захищаючи свободу, честь і гідність своєї Батьківщини. Завжди знаходились люди, які боронили землю від татаро-монгольського іга, свавілля Речі Посполитої, німецько-фашистських загарбників, і навіть зараз, коли наша державність знову опинилась під загрозою. Саме про таких сучасних героїв-захисників іде мова у нових книгах, якими нещодавно поповнився фонд Петрівської центральної районної бібліотеки.
У 2013-2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів до корінних політичних змін, і, в першу чергу, змін у свідомості українців.
Зазвичай кажуть, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, тому музи не мовчали, а невпинно вторили гарматам. Українськими режисерами створено чимало кінострічок про Майдан. Не залишили без уваги революцію й письменники. Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан.

Першу книгу, яку я хочу вам представити, написав Антін Мухарський під назвою «Майдан. (Р)еволюція духу». В ній зібрані відверті й критичні погляди на Українську революцію 2013-2014 років, емоції без купюр і деталі, що залишились за кадром медіа.
Публічні інтелектуали, громадські діячі, філософи, історики, письменники, художники, герої й очевидці револю-ційних днів української історії в щоденниках, есе й ексклюзивних інтерв’ю розповіли про темний і світлий бік Майдану, версії причин і наслідків, «білих плям» і таємничих збігів у подіях листопада 2013 - лютого 2014 року.
Читач знайде тут чимало справді цікавої прямої мови, яка говорить сама за себе: від лідерів Автомайдану, сотника Парасюка, художників-революціонерів та багатьох інших. Немало у книжці і самого Мухарського – він написав чималий текст до мистецького розділу, а також є автором бага-тьох інтерв’ю.
Наступна книга має назву «Майдан. Нерозказана історія», автором якої є Соня Кошкіна.
У цій книзі зібрані відверті інтерв’ю з головними персонажами тієї історичної зими. Персонажами, що перебували по обидва боки барикад.
80 відсотків контенту є унікальним – дані та свідчення очевидців публікуються вперше. Завдання – максимально точно реконструювати події, насамперед кулуарні, процеси, які були приховані від очей тих, хто мерз на площах, але які безпосередньо вплинули на результат Революції Гідності.
Багато хто з українських письменників висвітлював події Революції Гідності у літературі. Тому наступною книгою є збірка кіровоградської революційної поезії «До Барикад».
Кіровоградський майдан є невід’ємною складовою Української Революції Гідності 2013 – 2014 рр., але, поряд із тим, у нього є свій виразний голос, що втілився в потужну поезію кращих авторів Кіровоградщини, які об’єдналися, щоб наші з вами враження, переживання, емоції збереглися, закарбувалися окремою сторінкою в історії нової України.
Події від Вільнюського саміту до українсько-російського протистояння в Криму й на Сході, поезію найвищого ґатунку від визнаних майстрів слова та молодих талановитих поетів, безпосередніх учасників подій на київському і кірово-градському майданах, - все це ви знайдете в збірці кірово-градської революційної поезії «До Барикад!».Наступна книга є головною книгою, в якій розповідається про героїв з Небесної Сотні, автором якої є Марко Рудневич, і вона має назву «Я з Небесної Сотні».
Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли..
За трагічними місяцями Революції Гідності послідували місяці і роки від часу незаконної анексії Криму та розгортання неоголошеної війни в Україні. Ці сумні події теж надихнули багатьох авторів, яким є що сказати з цього приводу.
Наступна книга під назвою «Третья мировая: Битва за Украину».
Чи переросте битва за Україну в Третю світову війну або ж стане для Росії новим Афганістаном, що призведе до краху режим Путіна – основне питання, на яке шукають відповідь – всесвітньо відомий історик Юрій Фельштинський та екс-радник МЗС України Михайло Станчев. Гострий лікбез з авторськими ремарками від екс-радника Бориса Березовського охоплює гострі моменти історії російсько-українського конфлікту – від давніх часів і дотепер, зокрема проблематику економічного та газового шантажу Росії, а також далекосяжні плани та спроби Росії створити з України плацдарм для подальшої інвазії в східноєвропейські країни – із застосуванням тактики гітлерівської Німеччини та сталінського Радянського Союзу.
Наступну книгу «Гібридна війна: вижити і перемогти» ви обов’язково повинні прочитати. Автором її є Євген Магда.
Гібридна війна - явище нове для міжнародних відносин. Росія використовувала цей механізм для підпорядкування України своїм інтересам в умовах формального збереження суверенітету нашою країною.
Євген Магда у своїй книзі «Гібридна війна: вижити і перемогти» розповідає про історичні, енергетичні, інформа-ційно-психологічні аспекти гібридної війни, називає причини, за якими Україна стала жертвою агресії з боку Росії. Не обмежуючись твердженням «у всьому винен Путін», автор аналізує причини ослаблення України, зазначає головні прояви агресії і пропонує рецепт перемоги в протистоянні з найбільшою державою світу.
Також хочу вам представити головну книгу про війну, якої не повинно було бути, і про героїв, які хотіли жити, але не боялися дивитися в очі смерті, під назвою «Аеропорт», автором якої є Сергій Лойко.
«Аеропорт» - це не хроніка, не розслідування, не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя. Вихід цієї книги викликав справжній ажіотаж в українському суспільстві, адже образи літературних героїв у багатьох випадках взяті з цілком реальних людей, які охороняли сумнозвісний ДАП, а фотознімки з місця подій просто шокують.
Слідуючою книгою, з якою я хочу вас познайомити, є «Ад 242. Історія мужності, братерства та самопожертви», над якою працювало дуже багато авторів.Ця книга, можливо, наймасштабніший книжковий проект про оборону Донецького аеропорту. Журналісти зібрали унікальний матеріал: понад 100 інтерв’ю та десятки ексклюзивних фото з місця подій. До книги увійшли, зокрема, і розповіді й фотокореспондента Los Angeles Times Сергія Лойка.
Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу, як його назвали оборонці летовища, — це майже шість десятків свідчень кіборгів, коментарі військових очільників, експертів та аналітиків з України, Росії, США та Канади.
Це книга про життя і смерть, відчайдушність і страх, любов і дружбу, про те, що і чому захищали у терміналах ДАП українські бійці. 
І наостанок хочу вам запропонувати прочитати поетичну збірку під назвою «І плаче росами земля», упорядником якої є Наталія Біденко.
Книга ця присвячується сміливцям, які сьогодні воюють за єдність і волю України. Автори сподіваються, що їхні натхненні рядки додадуть нашим воякам наснаги і віри в перемогу, яка неодмінно буде за нами.
Нелегкий час, який переживає наша країна,  здається, не залишив людині місця для творчості... Але талановиті українські письменники доводять, що це не так. Навпаки, емоції та враження, переживання та тривоги, побоювання і надії – всі ці почуття мають бути висловленими та почутими. Так народжується сучасна художня література – з попелу та руїн, зі слів солдатів, з побаченого та почутого... Художні твори дають змогу виплеснути емоції, поділитися сокровенним, відчути, що ти не один і тебе розуміють, а також дарує найважливіше – надію та віру в майбутнє... Отже, творчість, народжена війною...
Сподіваємось, що наші книги вас зацікавили, і ви обов’язково звернетесь до бібліотеки для того, щоб взяти і особисто прочитати книгу, яка вам припала до душі.

Анна Горністова, бібліотекар Петрівської ЦРБ