Сергій Завалій та Ігор Демєнтьєв оглядають ділянки відремонтованої дорогиПоїздки стають комфортнішими 

Аварійний стан доріг - одна з наболілих проблем не лише на  місцевому рівні, але й в усій державі загалом, адже  накопичувалася вона роками і не розв”язувалася  нібито через  брак коштів. У всякому разі так  пояснювали представники влади та дорожньої  служби . У нашому районі найбільше дошкуляв автомобілістам, перевізникам та пасажирам незадовільний стан доріг по трасі Петрове – межа Олександ-рійського району та Петрове-Червонокостянтинівка - межа Дніпропетровської області, жахливий стан якої зафіксував відеореєстратор покійного Кузьми Скрябіна, відео якого, з його коментарями, було викладене в Інтернеті. З цього ж  приводу кілька років поспіль надходило багато скарг від громадян та автоперевізників районному та обласному керівництву під час особистих прийомів.  Голова обласної державної адміністрації  С.А.Кузьменко взяв розв”язання цих  проблем на особистий контроль. І ось, нарешті, згідно державної програми надійшли кошти, і нині ведуться ремонтні роботи у вказаних напрямках руху.  

С.Завалій, Т.Сакара, Т.Панета і Г.Москалець знайомляться з ходом робіт в Балахівській ЗШ І-ІІІ ст.У школярів весела пора канікул, на відпочинку зараз перебувають і більшість педагогічних працівників. Та відпочинок – не для всіх, бо керівництво освітянської галузі району та навчальних закладів переймається проблемою підготовки до нового навчального року, ремонту закладів.
Ця проблема перебуває в зоні уваги і керівництва району, за сприяння якого виконується комплекс організаційно-практичних заходів щодо капітального ремонту (заміни) віконних прорізів у Петрівському НВК, Новостародубській ЗШ І-ІІІ ступенів, Іскрівській ЗШ І-ІІІ ступенів, Луганській ЗШ І-ІІІ ступенів; капітального ремонту теплосистеми Петрівського НВК, поточного ремонту покрівлі Петрівського НВК, Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів; ремонту спортзалу Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів; придбання шкільного автобуса для Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів.
Усього на виконання заходів із підготовки до нового навчального року буде використано 6045,4 тис.грн., у тому числі з державного бюджету - 3099,8 тис.грн., із обласного – 20,0 тис грн.., з районного – 1785,6 тис.грн., з інших джерел – 1140,0 тис грн..

З метою покращення своєчасного забезпечення осіб з обмеженими фізичними можливостями технічними засобами реабілітації створено Центральний Банк даних з проблем інвалідності
Згідно Указу Президента України № 900/2005 “Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями” на території району забезпечено безперешкодний доступ дляцієї категорії громадян.
Зокрема, в окремих багатоквартирних житлових будинках, в яких проживають інваліди, на перших поверхах влаштовані пандуси та окремий вхід прибудови до житлового будинку для створення комфортних умов пересування осіб з обмеженими фізичними можливостями.
На території району налічується 15 загальноосвітніх навчальних закладів, із яких 12 закладів облаштовано пандусами, а в двох закладах наявні ще й кнопки виклику (Петрівський навчально-виховний комплекс та Петрівська ЗШ І ст.). По 4 закладах освіти відсутня потреба у влаштуванні засобів доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Всі заклади культури, які утримуються за рахунок районного бюджету: районний Будинок культури, ра-йонна дитяча бібліотека, районний музей історії, Новостародубська дитяча музична школа облаштовані кнопками виклику персоналу, Петрівська дитяча музична школа, центральна районна бібліотека облаштовані пандусом.

друзі-товариші: офіцери Вермахта та Червоної Армії під час спільного параду в Бресті з нагоди успішного проведення польської кампанії; вони ще не здогадуються, що за лічені місяці стануть одне одному лютими ворогами.Тріумф і трагедія

(Закінчення. Поч. у № 47)

Початок війни

О 3.30 німецькі літаки скинули перші бомби на Білорусію. О 4.00 вже бомбардували Київ і Севастополь. У цей час Сталін спав на Ближній дачі.
Побутує думка, що Сталін, вражений неочікуваним нападом Гітлера, розгубився, впав у прострацію і кілька днів не наважувався щось робити.
На першій нараді з членами По-літбюро було вирішено усіма силами і засобами вдарити по ворогу, знищити його, але, до особливого розпорядження, кордон не переступати. Авіація завдала бомбові удари по військах противника. У перший день всі були налаштовані оптимістично, вірили, що ця авантюра Гітлера швидко завершиться провалом. Молотов зачитав по радіо звернення до радянського народу, яке закінчувалося словами: «Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами!».
Та Сталін вже зрозумів, що сталася катастрофа, бо Гітлер отримав усі переваги того, хто завдав першого удару. Та які розміри катастрофи?
Наприкінці дня Тимошенко доповів, що удар перевершив всі сподівання, тільки літаків було знищено близько 700 (насправді - у кілька разів більше). З фронтів надходила інформація, в якій занижувалися втрати Червоної Армії і перебільшувалися втрати ворога. Сталін розраховував, що з такими втратами німці довго не втримаються і зазнають поразки, та вони все йшли вперед. Стало зрозумілим, що після падіння Мінська і Смоленська шлях на Москву буде відкритим.
З”явилося багато легенд щодо зникнення Сталіна з Кремля. Що ж сталося?

Світлана СтепинаТворчий успіх - це результат таланту чи працелюбності і наполегливості? 

Усі люди від народження наділені різними здібностями. Комусь добре вдається писати вірші, хтось знається на моделюванні одягу, а ще хтось чудово розуміється на математиці або фізиці. Коли діти стають дорослими, то обирають різні професії та роботи. Хтось сягає немислимих висот, стає відомим та забезпеченим, а хтось усе життя перебивається, так би мовити, з хліба на воду, і йому ледь вистачає грошей на прожиття. А чому? Адже часто вони вчились в одному класі, вивчали ті ж самі предмети, їх вчили одні й ті ж вчителі, можливо, навіть сиділи за однією партою і отримували однакові оцінки. Але... Зазвичай люди, які мають однакові здібності, проте докладають різних зусиль для того, щоб їх розвивати, отримують різний результат. І подальше їх життя складається також по-різному. 
Щоб розібратись у цьому, хочу розповісти про одну нашу землячку, талановиту і цікаву людину, як я її іноді називаю - «людину-свято». Це - Світлана Степина. Вона - чуйна донька, гарна мама двох діточок, активна співробітниця і найкраща душевна подруга, яка завжди вислухає, порадить і допоможе, але на багатьох фото дуже часто залишається за кадром, тому що досить скромна. Все своє життя невпинно розвиває в собі нові таланти і активно користується набутими навичками. Як показує практика, найбільше задоволення від своєї роботи отримує людина, яка займається тим, що любить і вміє. Навколо цих занять концентруються усі її інтереси.

Віра Смєлова з Наталією і Володимиром Кононенками, Валентиною Саламахою та її сином під час зустрічі. Відтоді, як у нашому районі з ініціативи за-служеного тренера колишнього Радянського Союзу, а згодом і заслуженого тренера України, орденоносця В.Г.Смілової було створено дитячо-юнацьку спортивну школу, минуло майже чверть століття. Мабуть, тоді ніхто і не сподівався, що невдовзі окремі її вихованці стануть маститими спортсменами. А найбільш виразні успіхи матимуть команди дівчат і хлопців різно-вікових груп з гандболу, учнів Луганського ЗНЗ. Із самого дня заснування школи їх тренують подружжя Володимир і Наталія Кононенки та Костянтин Лисицін. Команди неодноразово ставали переможцями і призерами обласних змагань та займали гідні місця у всеукраїнських турнірах.
Не часто вдається майстеру спорту, вихованці ДЮСШ Валентині Саламасі бувати в рідній Луганці. Вже кілька років вона проживає в Німеччині, де грає в одній з найпрестижніших гандбольних команд місцевої бундесліги. Та кожного разу, коли приїздить до мами, завжди знаходить час, аби відвідати директора ДЮСШ Віру Смєлову. Віра Григорівна є гордістю Петрівщини, в минулому сама успішна спортсменка, а згодом стала відомим тренером, а блискуча перемога її вихованців Сергія Фесенка і Олександра Сидоренка, членів збірної СРСР на Московській олімпіаді-80, котрі вперше в країні здобули олімпійське золото з плавання, прославила Україну на увесь світ. За час своєї тренерської діяльності вона виховала плеяду чудових спортсменів і тренерів, які здобули багато нагород на міжнародних змаганнях. Але доля розпорядилась так, що на високому злеті тренерської слави Вірі Григорівні довелося повернутися до рідного Петрового, аби доглянути стареньку маму. Тоді жінка не виконала обіцянку, дану самій собі - вже нікого не тренувати. Місцева дітвора, дізнавшись, що в нашому селищі проживає знаменитий тренер, не давала їй проходу, аж поки наставниця не повернулася до улюбленої справи. Про досягнення її вихованців вже не раз писала наша газета. Віра Григорівна гордиться успіхами учнів спортивної школи, радіє також, що привита нею любов до спорту не дає її вихованцям забувати і про неї. Ця чергова зустріч викликала хвилюючі емоції. Валя Саламаха прибула до своєї наставниці з першими тренерами Наталією і Володимиром Кононенками та вручила Вірі Григорівні букет квітів.

захід до Дня Конституції УкраїниНаприкінці  червня  працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, за участю підоблікових осіб, проведено захід до Дня Конституції України. Підобліковим розповідалося та було продемонстровано документальний фільм про конституційні права і свободи людини і громадянина, адже права людини представляють собою певні можливості, необхідні для її існування та розвитку.
У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багато-вікову історію українського державотворення та на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, що стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, по-літична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї.

Григорій Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області


Попри несприятливі погодні умови, коли минулого тижня пустився дощ - свято літніх розваг у місцевому парку відпочинку, яке заплановано проводити для дітей щоп’ятниці, таки стартувало. Задоволена малеча з великою радістю взяла участь у підготовлених конкурсах та виборювала призи. А ще танцювали на дискотеці під драйвову музику, відгадували логічні загадки, грали в рухливі ігри тощо. Дорослі мали змогу пограти у волейбол. Наступної п’ятниці організатори запланували карооке: як для дітей, так і для дорослих. Тож, здається, на нашу малечу чекає цікаве літо.

Олена Приходкова

дозвілля проводимо весело і дружно конкурси

чудові призи веселі розваги

На знімках: дозвілля проводимо весело і дружно.
Фото автора.

Анатолій КоваленкоВиконуючи конституційну функцію нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокурор області Анатолій Коваленко днями перевірив дотримання прав засуджених у Петрівській виправній колонії № 49 управління ДПтС України в Кіровоградській області та здійснив прийом з особистих питань.
Під час візиту прокурор області особливу увагу зосередив на впровадженні вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо адаптації правового статусу засуджених осіб до європейських стандартів, перевірив умови тримання та оглянув територію режимного об’єкта.
На особистому прийомі засуджених цікавили, насамперед, питання застосування «закону Савченко», помилування, оскарження судових рішень та повернення майна, вилученого в ході розслідувань. На поставлені запитання прокурором області надано ґрунтовні та змістовні відповіді, засудженим роз’яснено окремі положення законодавства.
Скарг та заяв на дії адміністрації колонії та умови утримання від засуджених, які відбувають покарання в установі, не надходило.

Катерина Ляшевич, Петрівська виправна колонія управління ДПтС України в Кіровоградской области № 49

Канікули - це свято душі, яке, щоправда, має чітко обмежені терміни. Літні веселять сердечко подовше, хоча зимові, у світлі новорічних свят, можуть бути не менш радісними. Головне - не витрачати часу даремно і безцільно та не сидіти вдома.
Можна придумати для себе заняття на час канікул, поки заповзятливі родичі не вирішили «по-родинному» питання за вас: «Чим зайнятися дітям на канікулах?». Зазвичай, родичі (навіть найближчі) не особливо переймаються вашим бажанням відпочити й насолодитися тимчасовою свободою.
Користується популярністю дача, якщо така є. Це постійний контакт з природою: річка, озеро, найсвіжі-ші овочі та фрукти - приз, який не може не веселити млявий організм. Можна, звичайно, просиджувати годинами біля екрана комп’ютера або телевізора, але заняття це нічого корисного, не рахуючи животика і невичерпних лінощів, не принесе. Ніякого позитиву для розуму і тіла. Єдиним винятком може вважатися той випадок, якщо Веб допомагає заробити якісь кошти - тоді сидіння перед монітором можна виправдати.
Спілкування з друзями та родичами - постійний атрибут усіх ка-нікул. Катання на ковзанах в льодовому палаці освіжить тіло і зміцнить ноги, пускання мильних бульбашок, походи з наметом на річку, на море, в гори або просто мирні посиденьки до імли з насінням, гітарою та дружною компанією будуть гріти душу теплими літніми вечорами.
Корисним, але, зазвичай, менш приємним заняттям на канікулах є навчання: повторення, дослідження нового, читання літератури і таке подібне. Але, в цьому також слід знати міру: як свідчить досвід, значно розумнішим за власних однолітків ти все одно не станеш, а ось неповторні миттєвості літа упустиш за книжками та зошитами, через що пізніше цілий рік кусатимеш собі лікті, поки всі знайомі, відгулявши літо, сповнені сил візьмуться за навчання. Можна, правда, вивчити те, що для тебе справді цікаво: наприклад, танці або есперанто. Можна подорожувати на велосипедах по рідних куточках району, а можна, якщо дозволяє бюджет, об’їздити визначні міста України.
Очевидно, гідним варіантом стане спроба відшукати для себе роботу і скуштувати самостійного гіркуватого трудового хліба. Так і на розваги заробити можна, і попробувати заробити перші копійки, а в очах однолітків працюючий товариш виглядає солідніше.
Так що головне - на канікулах не сидіти, а відшукувати для себе гідне і радісне заняття.
Для малечі та підлітків можна, гуляючи, створювати чудові вироби з ужиткового матеріалу (hand-made), до того ж є ідеї як для хлопців, так і для дівчаток. Бажаючим можна навчитися аеродизайну – створювати з повітряних кульок різноманітні вироби для душі. А щодо кулінарії - то готувати елементарні страви необхідно уміти всім без винятку, і тому літні канікули - якраз саме нагода удосконалити свої навички - чи то вдома, чи в поході.

Підготувала Олена Приходкова.

Охорона здоров’я і життя працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, адже здоров’я працівників є національним багатством держави, оскільки безпосередньо впливає на працездатність людини. Для створення безпечних умов праці керівникам необхідно  постійно проводити заходи, спрямовані на належні, безпечні і здорові умови праці, забезпечувати працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами. Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці стане запорукою збереження здоров’я працівників та найціннішого - людського життя.

Тетяна ЖАЛОБА, начальник управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації

Мисливцям потрібно це знати

Мисливцеві зі стажем добре відомо, що при потраплянні у ствол стороннього предмета його може розірвати. А ще нерідко трапляються так звані «горохові» здуття. Якщо ви і досі користуєтеся латунними гільзами, слідкуйте за тим, щоб шротова прокладка була добре зафіксована. Найкраще це можна зробити, розплавивши парафін. Пластилін на морозі твердіє і може відпасти. Це, як правило, часто буває при пострілі. Після пострілу з одного ствола, у патроні, що знаходиться у другому стволі, від вібрації прокладка відходить вперед, і шріт може висипатись у ствол. Ось вам і горохове здуття після пострілу зі шротом у стволі. Але коли ця неприємність вже сталася, і в стволі вилізла «грижа», під збільшувальним склом уважно огляньте, чи не має вона мікротріщин. Якщо є – то такий ствол обов”язково потрібно здати у відповідні органи. Пам’ятайте, що стріляти з нього вже не можна, це дуже небезпечно. Якщо ствол з якоїсь причини розірвало у самому кінці - зверніться у дозвільну систему. Можливо, вам дозволять відпиляти розірвану частину, але при цьому довжина ствола повинна становити не менше 62 см. І все ж в будь-якому разі, аби уникнути можливих неприємностей, краще звернутися за консультацією до спеціаліста з дозвільної системи.