Віра Смєлова з Наталією і Володимиром Кононенками, Валентиною Саламахою та її сином під час зустрічі. Відтоді, як у нашому районі з ініціативи за-служеного тренера колишнього Радянського Союзу, а згодом і заслуженого тренера України, орденоносця В.Г.Смілової було створено дитячо-юнацьку спортивну школу, минуло майже чверть століття. Мабуть, тоді ніхто і не сподівався, що невдовзі окремі її вихованці стануть маститими спортсменами. А найбільш виразні успіхи матимуть команди дівчат і хлопців різно-вікових груп з гандболу, учнів Луганського ЗНЗ. Із самого дня заснування школи їх тренують подружжя Володимир і Наталія Кононенки та Костянтин Лисицін. Команди неодноразово ставали переможцями і призерами обласних змагань та займали гідні місця у всеукраїнських турнірах.
Не часто вдається майстеру спорту, вихованці ДЮСШ Валентині Саламасі бувати в рідній Луганці. Вже кілька років вона проживає в Німеччині, де грає в одній з найпрестижніших гандбольних команд місцевої бундесліги. Та кожного разу, коли приїздить до мами, завжди знаходить час, аби відвідати директора ДЮСШ Віру Смєлову. Віра Григорівна є гордістю Петрівщини, в минулому сама успішна спортсменка, а згодом стала відомим тренером, а блискуча перемога її вихованців Сергія Фесенка і Олександра Сидоренка, членів збірної СРСР на Московській олімпіаді-80, котрі вперше в країні здобули олімпійське золото з плавання, прославила Україну на увесь світ. За час своєї тренерської діяльності вона виховала плеяду чудових спортсменів і тренерів, які здобули багато нагород на міжнародних змаганнях. Але доля розпорядилась так, що на високому злеті тренерської слави Вірі Григорівні довелося повернутися до рідного Петрового, аби доглянути стареньку маму. Тоді жінка не виконала обіцянку, дану самій собі - вже нікого не тренувати. Місцева дітвора, дізнавшись, що в нашому селищі проживає знаменитий тренер, не давала їй проходу, аж поки наставниця не повернулася до улюбленої справи. Про досягнення її вихованців вже не раз писала наша газета. Віра Григорівна гордиться успіхами учнів спортивної школи, радіє також, що привита нею любов до спорту не дає її вихованцям забувати і про неї. Ця чергова зустріч викликала хвилюючі емоції. Валя Саламаха прибула до своєї наставниці з першими тренерами Наталією і Володимиром Кононенками та вручила Вірі Григорівні букет квітів.

Валентина розповіла про свої теперішні спортивні досягнення. Нині грає наша землячка за контрактом у Німеччині в одній з найпрестижніших гандбольних команд світу. Також поділилася своїми враженнями про те, як боролися за європейський Кубок кубків. Із захопленням розпо-віла про високий рівень розвитку фізичної культури в країнах Європи. На великій кількості майданчиків займаються спортом цілими родинами. Там молодь більш самостійна. Після закінчення школи вони живуть окремо від батьків і заробляють кошти на свою освіту та на облаштування житла для майбутніх сімей. Щоправда, для цього (а для молоді - особливо!) там створено надзвичайно сприятливі умови. Більшість молодих людей уникає паління та зловживання спиртними напоями. Бути здоровими та успішними вважається особливо престижним. На запитання, як Валя проводить свій вільний час, спортсменка зазначила, що від ігор та тренувань його лишається не дуже багато. Вона любить читати книги, досконало вивчає іноземні мови та все ж інколи збирається разом з друзями та їх родинами. 

На закінчення нашої розмови Валентина сказала: «Я лише тепер зрозуміла, що профе-сійний спорт, це, перш за все, дуже важка робота. Коли я здобула звання майстра спорту і отримала вищу освіту, все ж намагалася не спинятися на досягнутих результатах, сподіваюсь, що теперішні перемоги на міжнародних змаганнях - теж не межа. Нині я вже мрію про тренерську роботу, щоб так, як мої наставники, також відкривати для дітей і молоді чудовий світ спорту, який загартовує характер, а командні його види виховують у дітей дружбу і взаєморозуміння, стійкість, силу та мужність».

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімку: Віра Смєлова з Наталією і Володимиром Кононенками, Валентиною Саламахою та її сином під час зустрічі.