Канікули - це свято душі, яке, щоправда, має чітко обмежені терміни. Літні веселять сердечко подовше, хоча зимові, у світлі новорічних свят, можуть бути не менш радісними. Головне - не витрачати часу даремно і безцільно та не сидіти вдома.
Можна придумати для себе заняття на час канікул, поки заповзятливі родичі не вирішили «по-родинному» питання за вас: «Чим зайнятися дітям на канікулах?». Зазвичай, родичі (навіть найближчі) не особливо переймаються вашим бажанням відпочити й насолодитися тимчасовою свободою.
Користується популярністю дача, якщо така є. Це постійний контакт з природою: річка, озеро, найсвіжі-ші овочі та фрукти - приз, який не може не веселити млявий організм. Можна, звичайно, просиджувати годинами біля екрана комп’ютера або телевізора, але заняття це нічого корисного, не рахуючи животика і невичерпних лінощів, не принесе. Ніякого позитиву для розуму і тіла. Єдиним винятком може вважатися той випадок, якщо Веб допомагає заробити якісь кошти - тоді сидіння перед монітором можна виправдати.
Спілкування з друзями та родичами - постійний атрибут усіх ка-нікул. Катання на ковзанах в льодовому палаці освіжить тіло і зміцнить ноги, пускання мильних бульбашок, походи з наметом на річку, на море, в гори або просто мирні посиденьки до імли з насінням, гітарою та дружною компанією будуть гріти душу теплими літніми вечорами.
Корисним, але, зазвичай, менш приємним заняттям на канікулах є навчання: повторення, дослідження нового, читання літератури і таке подібне. Але, в цьому також слід знати міру: як свідчить досвід, значно розумнішим за власних однолітків ти все одно не станеш, а ось неповторні миттєвості літа упустиш за книжками та зошитами, через що пізніше цілий рік кусатимеш собі лікті, поки всі знайомі, відгулявши літо, сповнені сил візьмуться за навчання. Можна, правда, вивчити те, що для тебе справді цікаво: наприклад, танці або есперанто. Можна подорожувати на велосипедах по рідних куточках району, а можна, якщо дозволяє бюджет, об’їздити визначні міста України.
Очевидно, гідним варіантом стане спроба відшукати для себе роботу і скуштувати самостійного гіркуватого трудового хліба. Так і на розваги заробити можна, і попробувати заробити перші копійки, а в очах однолітків працюючий товариш виглядає солідніше.
Так що головне - на канікулах не сидіти, а відшукувати для себе гідне і радісне заняття.
Для малечі та підлітків можна, гуляючи, створювати чудові вироби з ужиткового матеріалу (hand-made), до того ж є ідеї як для хлопців, так і для дівчаток. Бажаючим можна навчитися аеродизайну – створювати з повітряних кульок різноманітні вироби для душі. А щодо кулінарії - то готувати елементарні страви необхідно уміти всім без винятку, і тому літні канікули - якраз саме нагода удосконалити свої навички - чи то вдома, чи в поході.

Підготувала Олена Приходкова.