Днями начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра провела нараду провідних спеціалістів з питань призначення субсидій з представниками сільських та селищних рад. За її словами, послугу максимально наближено до людей. Відтепер не потрібно їздити до районного центру, щоб оформити субсидію. Це можна зробити безпосередньо у сільській або селищній раді.
За результатами опалювального періоду 2015/2016 років вже понад 5,5 млн домогосподарств в Україні скористались правом одержання житлової субсидії. Це, насамперед, свідчить про те, що населення отримує реальну підтримку від держави при оплаті житлово-комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів, а сам механізм надання субсидій працює ефективно. Підбиваючи підсумки минулого опалювального сезону зараз іде активна підготовка до наступного.
Новий механізм нарахування субсидій значно спрощений та передбачає індивідуальний підхід щодо розрахунку роз-міру субсидії, який здійснюється окремо для кожної сім’ї і залежить виключно від рівня доходів. Це означає, що заможні споживачі платитимуть за себе самостійно, а люди з меншим доходом отримуватимуть підтримку з держбюджету.

оновлена будівля територіального центру готова прийняти своїх гостейУ Петровому відкрито оновлений територіальний центр соціального обслуговування

Безумовно, у нашому районі найголовнішою подією тижня, що минув, стала церемонія урочистого відкриття нового приміщення територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Для тих, хто ще не орієнтується, про який саме об’єкт йдеться, пояснимо, що свого часу під потреби цієї установи було передано будівлю колишньої музичної школи, що знаходилася по вулиці Каштановій (донедавна – Комінтерна). Але за останній рік у цій будівлі було зроблено такий грунтовий і якісний капітальний ремонт, з використанням найсучасніших технологій та найновітніших матеріалів, що колишня музична школа стала справжньою окрасою вулиці, тепер уже різко контрастуючи з розташованими неподалік, покинутими і забутими будівлями колишнього торговельного центру. Хочеться вірити, що колись таки руки дійдуть і до тих будівель, хоча, звичайно, там головна проблема і складність криється в юридичній площині, адже більшість згаданих будівель свого часу, за незрозумілих обставин і не завжди зрозумілими особами були приватизовані, умовно кажучи, за копійки. Тож тепер, аби вони своїм жалюгідним виглядом не псували загальний вигляд селища, доведеться докласти чимало зусиль, передусім, досвідченим фахівцям в галузі права, аби отримати можливість привести їх до належного стану.

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЛІКУВАТИ

У літній період року підвищується небезпека гострих кишкових інфекцій, таких як дизентерія, гастроентероколіти, сальмонельоз, та харчових отруєнь, викликаних різними збудниками, а також захворювання на вірусний гепатит А. Хворіють на ці інфекції як дорослі, так і діти.
Джерелом цих інфекцій, головним чином, є хворі люди, інколи тварини і птахи, які виділяють в навколишнє середовище мікроорганізми-збудники інфекційних хвороб, забруднюючи грунт, воду, овочі, ягоди. Ці мікроорганізми брудними руками заносяться на інші продукти харчування, де вони не тільки зберігаються, а й розмножуються, особливо в молочних, м’ясних, рибних продуктах, фаршах, заливних блюдах, овочевих та фруктових салатах, які після приготування не підлягають термічній обробці. Зараження людей може виникнути після вживання забрудненої їжі чи води. Десь через 2-4 дні, а інколи через 6-8 годин, з’являються перші ознаки захворювання: слабкість, нудота, інколи блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси. Якщо ваші близькі захворіли, негайно їх ізолюйте та викличте лікаря. Ні в якому разі при цьому не починайте займатись самолікуванням. Це може привести до виникнення ускладнень, або переходу захворювання в хронічну форму. Інколи хвороба може протікати з маловираженими клінічними проявами, в таких випадках хворі уникають лікування, або продовжують виділяти збудника інфекції, тобто стають бактеріоносіями, а отже - потенційним джерелом інфекції для оточуючих.
Крім поодиноких випадків хвороби, можуть виникати  групові випадки захворювань та спалахи. Серед шляхів передачі інфекції, при спалахах гострих кишкових інфекцій, переважає харчовий, тобто коли збудники розмножуються в продуктах харчування, напівфабрикатах та готових стравах. Це й не дивно, бо дизентерійні мікроби в молоці виживають 11-15 діб, в котлетах та ковбасі - 4-5 діб, на фруктах та овочах - до 7-10 діб, в паштетах - до 7-8 діб навіть при їх зберіганні в холодильнику.

Не так давно цивілізований світ відзначив чергову річницю перемоги військ країн Антигітлерівської коаліції над німецьким нацизмом. В усіх країнах ці заходи пройшли цивілізовано, люди вклонилися жертвам світової війни, згадали їх у своїх молитвах.
Зовсім інша картина спостерігалася в Росії. Там свято відзначення перемоги перетворили на брутальне низькопробне шоу, густо замішане на шовінізмі і роздмухуванні ненависті до інших народів. Не даремно воно отримало дуже влучну назву – «победобесие». Складається враження, що чим далі у часі відсувається війна, тим більше з’являється «фронтовиків-переможців», роль яких грають ряжені пройдисвіти (інакше цих людей назвати не можна) у військовій формі, обвішані орденами і медалями. Перед телекамерами бадьорі 60-70 – річні «фронтовики» розпо-відають про начебто свої подвиги, а навкруги вирує море інших ряджених – пересічних громадян у військовій формі, в пілотках і, звичайно ж, обвішаних георгіївськими стрічками. Навіть немовлят одягали у військові однострої, чіпляючи на них цілі «іконостаси» з орденів та медалей. І нечуваною дикістю є те, що навіть російські попи виходили на шоу-«победобесие» в камуфляжній військовій формі. Інакше, як дикунством, це назвати не можна. А що, як не дикунство, знущання над пам’яттю загиблих – шоу у стриптиз-барах та нічних клубах, де єдиним «одягом» дівиць ставали ті ж георгіївські стрічки?

Вимоги до прийняття на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу.
На військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу приймаються:
- громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби;
- військовозобов’язані, а також жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою.
Вік для прийняття кандидатів на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського та старшинського складу становить від 18 до 60 років.

Строки військової служби при прийнятті на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу.
Для громадян України, які вперше прийняті на військову службу за контрактом, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:
- з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу — строком на 3 роки;
- з військовослужбовцями, прийнятими на посади сержантського і старшинського складу — строком від 3 до 5 років залежно від згоди сторін;
- з військовослужбовцями, які приймаються на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану — до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію;

під час нетривалого літаКолыма, ты Колыма,

Чудная планета,
Девять месяцев зима,
Остальное лето.

Колима – давно обжитий, багатий, неосяжний простір Магаданської області. Вичерпно і стисло описати той край майже неможливо, варто було побачити лише власними очима. Помиляється той, хто вважає, що там лише табори з ув’язненими, які відбувають своє покарання.
Таку назву цей край отримав тому, що через усю Магаданську область і Якутію протікає, мов змія зі своїми зигзагами і вихилясами, бурхлива річка Колима. Впадає вона в Східносибірське море Північно-Льодовитого океану. Через скелясті сопки прокладені основні траси - центральна Тенькінська та Омсукганська, що сполучають всі населені пункти Магаданської області. Ще за сталінського режиму репресовані ув’язнені своїми кістьми проклали ті траси. Тяжка праця, холод, голод, цинга позбавили життя багатьох ув’язнених, які гинули прямо на прокладанні траси.
Сполучення в Магаданській області автомобільне, та ще є місцеві авіарейси, які сполучають із Чукоткою: Магадан – Певськ, Магадан – Білібіно, Магадан - Мис Шмідта та Магадан – Анадир.
Найбільшим багатством Колими є запаси золота, срібла та олова, що добуваються різними способами. Я 10 років - з 1980- по 1990 працювала на ГЗК (гірничо-загачувальному комбінаті).
Тоді керував країною перший президент Михайло Горбачов, вірніше, керувала його покійна дружина Раїса Максимівна, яка готувала смачну локшину, а Михайло вішав її нам на вуха, обіцяючи золоті гори та кожній сім’ї окремі квартири.

стрибки через вогоньЦе день літнього сонцевороту, що збігається з Різдвом Івана Хрестителя. Ім’я ж святу дав Купало - поганський бог земних плодів. Колись йому приносили в жертву хліб - головний дар української землі. Та вже багато літ цього ідола ніхто не вшановує, про його божественну суть забули,а самого перетворили на опудало. Головні атрибути свята - це Купало й Марена. Тому до цього свята молодь заздалегідь старанно готувалась: робили опудало, готували деревця (називали їх «Мареною» або «Купалом»), плели з живих квітів вінки, збирали хмиз, готували кулі соломи на вогнище. За звичаєм, це дві уквітчані гілки, подібні до людських фігур. Довкола опудал молодь водить таночки та співають ритуальні купальські пісні. Дівчата плели вінки з польових квітів й перед заходом сонця збиралися на вигонах біля річок. 
Увечері, коли за обрієм ховалося сонце, а на небі з’являлися діаманти зірок, молодь збиралася на обумовленому місці (здебільшого недалеко від річки, на узліссі чи в гаю) і навколо «марени» починали водити хороводи. Основною темою цих хороводів є кохання. На відміну від весняного циклу хороводів, на Купала їх виконували дівчата й хлопці разом. Обов’язково розкладалося велике вогнище, через яке стрибали дівчата і хлопці поодинці або в парі. 

Паспорт для виїзду за кордон видається територіальним органом Державної міграційної служби. Це відбувається не пізніше 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети або 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на термінове отримання.
У Державній міграційній службі впродовж всього процесу оформлення й за усі надані послуги вимагають сплатити:
- 170,00 грн — державне мито;
- 87,15 грн — за послуги з оформлення паспорта;
- 238,32 грн — за бланк закордонного паспорта без чіпу або 304,32 грн. за паспорт з чіпом.
Таким чином, мінімальна вартість закордонного паспорту, яку вимагає Державна міграційна служба, складає 495 грн, з електронним чіпом – 561 грн, а за термінове оформлення доведеться викласти 818 грн. Виходить зовсім немаленька сума. Проте, насправді, сплати повинні бути обмежені лише першим пунктом – держмитом.

Про що мовчить історія

Не так давно у нашій районці була опублікована стаття «Брати слов’яни? Чи брати слов’ян?» У ній мистецтвознавець і історик Оксана Буланова, на основі більш детального вивчення холодної зброї, довела, що у середньовіччі Росія і Туреччина були двома братніми державами і народами. Тепер щодо мови. Мова, як відомо, дзеркало життя народу. І не тільки свого, а й сусіднього. Ніяка мова не запозичила стільки слів з тюркської мовної групи, як російська. Ми, не задумуючись, промовляємо такі слова як «фата», «комиш», «ковбаса», вживаємо «базар», «болван», «кандали», «мазут», «баран», «софа», «каракуль», «кобура», «бугай», «барон», «балик», «торба», «шашлик», «каторга». У давній переписці між Москвою і Константинополем московські князі величали себе словом «хан». Такі вирази як «чорний день», «рахувати зорі», прислів’я «Нема диму без вогню», «І вовки ситі, і кози цілі». Це теж взято з тюркських висловлювань. А старий Московський Кремль будували не місцеві майстри, а турецький зодчий Керімлі. І як би не стверджували московити, що архітекторами були відомі італійці, факт зостається фактом. Достатньо побувати в районі старого Стамбула (Султанахмет) і подивитися на гравюри, на яких зображена стара Москва, все стає ясно. Цікаво, що царська династія Івана Калити – це та сама легендарна династія Ханів – царів Золотої Орди. Останнім царем - ханом династії Калити – був Борис Годунов. Згодом з’явилися Романови, право на трон яких було під сумнівом.
Предки ординських князів вели запеклий спротив Романовим. І щоб якось утвердитися на троні, династія Романових почала стирати факти історії. В результаті з’явилося багато білих плям, які, за вказівкою останніх, заповнялися всякими масонами і розенкрейцерами. Романови не шкодували на це грошей. В результаті оригінали рукописів російських Середніх віків були втрачені. Є тільки пізні копії ХVІІ –ХVІІІ віків. До речі, Романови ніколи слов’янами не були. Додам від себе: дідусь відомого і талановитого російського воєнначальника Олександра Васильовича Колчака, розстріляного більшовиками, був турком за національністю і комендантом Кам’янець-По-дільської фортеці.

Григорій Василів

(За матеріалами Оксани Буланової, історика і мистецтвознавця).

 

проведення виїзних прийомів громадян керівництвом районної державної адміністрації на території сільських та селищних рад у ІІІ кварталі 2016 року

Керівник,

який проводить прийом

Назва населеного пунктуДата проведення

Голова районної

державної

адміністрації

ЗАВАЛІЙ

Сергій Володимирович

Богданівська сільська рада 13 липня
Водянська сільська рада 27 липня
Малинівська сільська рада 10 серпня
Йосипівська сільська рада 31 серпня

Заступник голови районної 

дежавної адіністрації

ПАНЕТА

Тетяна Григорівна

Ганнівська сільська рада 28 вересня
Луганська сільська рада 12 липня
Балахівська сільська рада 26 липня
Петрівська сільська рада 9 серпня
Чечеліївська сільська рада 23 сепня

Керівник апарату районної

державної адміністрацї

СЕМЕХОВА

Ольга Олексіївна

 

Червонокостянтинівська сільська рада 13 вересня
Новостародубська сільська рада 27 вересня
Йосипівська сільська рада 7 липня
Новостародубська сільська рада 21 липня
Іванівська сільська рада 4 серпня
Богданівська сільська рада 18 серпня
Іскрівська сільська рада 8 вересня
Водянська сільська рада 22 вересня