ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЛІКУВАТИ

У літній період року підвищується небезпека гострих кишкових інфекцій, таких як дизентерія, гастроентероколіти, сальмонельоз, та харчових отруєнь, викликаних різними збудниками, а також захворювання на вірусний гепатит А. Хворіють на ці інфекції як дорослі, так і діти.
Джерелом цих інфекцій, головним чином, є хворі люди, інколи тварини і птахи, які виділяють в навколишнє середовище мікроорганізми-збудники інфекційних хвороб, забруднюючи грунт, воду, овочі, ягоди. Ці мікроорганізми брудними руками заносяться на інші продукти харчування, де вони не тільки зберігаються, а й розмножуються, особливо в молочних, м’ясних, рибних продуктах, фаршах, заливних блюдах, овочевих та фруктових салатах, які після приготування не підлягають термічній обробці. Зараження людей може виникнути після вживання забрудненої їжі чи води. Десь через 2-4 дні, а інколи через 6-8 годин, з’являються перші ознаки захворювання: слабкість, нудота, інколи блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси. Якщо ваші близькі захворіли, негайно їх ізолюйте та викличте лікаря. Ні в якому разі при цьому не починайте займатись самолікуванням. Це може привести до виникнення ускладнень, або переходу захворювання в хронічну форму. Інколи хвороба може протікати з маловираженими клінічними проявами, в таких випадках хворі уникають лікування, або продовжують виділяти збудника інфекції, тобто стають бактеріоносіями, а отже - потенційним джерелом інфекції для оточуючих.
Крім поодиноких випадків хвороби, можуть виникати  групові випадки захворювань та спалахи. Серед шляхів передачі інфекції, при спалахах гострих кишкових інфекцій, переважає харчовий, тобто коли збудники розмножуються в продуктах харчування, напівфабрикатах та готових стравах. Це й не дивно, бо дизентерійні мікроби в молоці виживають 11-15 діб, в котлетах та ковбасі - 4-5 діб, на фруктах та овочах - до 7-10 діб, в паштетах - до 7-8 діб навіть при їх зберіганні в холодильнику.

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців продовольчих товарів на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях. Проте на вулицях та площах наших міст, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркета. Активно торгують харчовими продуктами, їжею швидкого приготування без належного санітарного контролю зі самочинно встановлених точок продажу деякі кмітливі підприємці, утворюючи цілі осередки незаконної торгівлі.
Небезпечною може бути вода з колодязів, особливо розташованих біля вигребів, або коли мешканці беруть воду власними відрами. Певне значення відіграють мухи, які можуть переносити збудників від місць накопичення нечистот.
Таким чином, щоб уникнути захворювання на кишкові інфекції, слід зробити все можливе, щоб збудники не потрапили до організму людини.
На відпочинку без організованого харчування потрібно дотримуватись певних правил - не готувати багатокомпонентних страв, що не зазнали термічної обробки (паштети, м’ясні салати, а також продукти про запас). Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2-х годин, бажано зберігати продукти у спеціальних сумках-холодильниках.
При харчуванні у непристосованих умовах слід уникати контакту продуктів з грунтом та піском, зберігати продукти у місцях, захищених від мух та інших комах, які можуть переносити інфекцію.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно стежити, щоб дитина не споживала дикі ягоди та продукти невизначеного походження, а також обов’язково дотримувалась особистої гігієни. Для купання та відпочинку необхідно користуватись лише офіційно відкритими пляжами, уникати ковтання або полоскання рота при купанні.
Памятайте, що запобігти кишковим інфекціям значно легше,ніж їх лікувати!

Сергій Кіяшко, в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Петрівському районі