Паспорт для виїзду за кордон видається територіальним органом Державної міграційної служби. Це відбувається не пізніше 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети або 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на термінове отримання.
У Державній міграційній службі впродовж всього процесу оформлення й за усі надані послуги вимагають сплатити:
- 170,00 грн — державне мито;
- 87,15 грн — за послуги з оформлення паспорта;
- 238,32 грн — за бланк закордонного паспорта без чіпу або 304,32 грн. за паспорт з чіпом.
Таким чином, мінімальна вартість закордонного паспорту, яку вимагає Державна міграційна служба, складає 495 грн, з електронним чіпом – 561 грн, а за термінове оформлення доведеться викласти 818 грн. Виходить зовсім немаленька сума. Проте, насправді, сплати повинні бути обмежені лише першим пунктом – держмитом.

Більшість територіальних відділів Державної міграційної служби продовжують вимагати незаконні платежі і відмовляються оформлювати закордонні паспорти, посилаючись на те, що норми чинного законодавства змінені не були. Вимоги сплатити всі послуги, надані міграційною службою – незаконні й неправомірні.
Тож для того, щоб «переконати» працівників відділу ДМС, вам необхідно озброїтися копією постанови Верховного суду, витягами із закону про її обов’язковість та кримінальну відповідальність за її невиконання. Звичайно, більшість працівників міграційної служби будуть продовжувати вимагати звичну для них суму, проте ви маєте намагатися ввічливо, але наполегливо, пояснити свої права та їх обов’язки і додати до цього реальні факти у вигляді постанов.
Водночас, уже й після отримання паспорта ви не втрачаєте можливості захистити своє порушене право та повернути власні гроші. Це важкий шлях для принципових громадян, адже знадобиться подавати адміністративний позов до окружного адміністративного суду. У позові слід вимагати повернення зайве сплачених коштів та визнання дій міграційної служби протиправними. Той факт, що у вас дійсно вимагали заплатити за закордонний паспорт більше 170 грн, слід підтвердити відповіддю міграційної служби на інформаційний запит. Зауважте, що для доведення своєї правоти доведеться вкластися фінансово. Судовий збір за подачу позову з майновою та немайновою вимогою коштує 1102 грн. І повернуть їх лише у разі вашої перемоги у суді.
Тож, знаючи свої права, ми можемо полегшити процес оформлення закордонного паспорта. Український турист може подорожувати набагато дешевше, якщо прикладе зусиль, буде наполегливим та зможе захистити свої права.

Марина Яковенко, Transparency International Україна