Днями начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра провела нараду провідних спеціалістів з питань призначення субсидій з представниками сільських та селищних рад. За її словами, послугу максимально наближено до людей. Відтепер не потрібно їздити до районного центру, щоб оформити субсидію. Це можна зробити безпосередньо у сільській або селищній раді.
За результатами опалювального періоду 2015/2016 років вже понад 5,5 млн домогосподарств в Україні скористались правом одержання житлової субсидії. Це, насамперед, свідчить про те, що населення отримує реальну підтримку від держави при оплаті житлово-комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів, а сам механізм надання субсидій працює ефективно. Підбиваючи підсумки минулого опалювального сезону зараз іде активна підготовка до наступного.
Новий механізм нарахування субсидій значно спрощений та передбачає індивідуальний підхід щодо розрахунку роз-міру субсидії, який здійснюється окремо для кожної сім’ї і залежить виключно від рівня доходів. Це означає, що заможні споживачі платитимуть за себе самостійно, а люди з меншим доходом отримуватимуть підтримку з держбюджету.

Субсидія призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв, окрім заявки на отримання твердого палива.
Уряд скасував обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не мають офіційної зайнятості і не перебувають на обліку як безробітні. Якщо дохід для працездатних осіб менший від прожиткового мінімуму, для розрахунку субсидії береться сума прожиткового мінімуму. Для громадян, які одержують стипендію або соціальні виплати, під час визначення сукупного доходу враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних ви-плат. Субсидію мають можливість отримати навіть ті, хто орендує житло.
Також Валентина Сибіра зазначила, що до управління со-ціального захисту населення продовжують звертатися громадяни з проханням роз’яснити ті чи інші аспекти порядку нарахування і призначення субсидій. Тож вважаємо за до-цільне нагадати основні його положення.
Кому призначається субсидія
Субсидія призначається одному із членів сім’ї, який зареєстрований у житловому приміщенні. Субсидія також може бути призначена особам, які орендують житло на підставі договору найму (оренди) житла.
Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.
Куди подаються документи
З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.
У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.
Перелік документів для призначення житлової субсидії:
- Заява (за встановленою формою);
- Декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.
 Порядок розрахунку обов’язкового платежу:
- розраховується середньомісячний дохід сім’ї на одну особу за попередні 6 місяців (сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців ділиться на кількість осіб, які входять до її складу, та ще на 6 місяців).
- визначається обов’язковий відсоток платежу (середньомісячний дохід на одну особу ділиться на прожитковий мінімум (з 1 травня 2016 року  – 1399 грн) і на базовий коефіцієнт 2, після чого множиться на базовий коефіцієнт 15%).
- розраховується розмір обов’язкового платежу (обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід сім’ї).
Стежити за змінами, які відбуваються в Мінсоцполітиці, зокрема й в питаннях призначення житлових субсидій, завжди можна на сторінках районки або інших засобів масової інформації.

Олена Приходкова.