весело та завзято щедрувальники РБК вітали всіх зі святомСьогодні Старий Новий рік у нас не прийнято відзначати з тим же розмахом, що і звичайне новорічне свято. Та все ж кожна родина намагається по-своєму його святкувати, внести в нього свою родзинку, тим більше, що цьому сприяють давні народні традиції.

Отож увечері, до опівночі, за традицією щедрувальники обходили домівки. Вважалося, що новорічні обходи засівальників, як і різдвяних колядників, мають відбуватися після заходу сонця, тобто тоді, коли панує всіляка нечисть. Дівчатка-підлітки поодинці або гуртом обходили сусідів, аби защедрувати. На Маланку починали ходити і гурти парубків. Хлопці в масках висловлювали добрі побажання, веселили піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, був переодягнений у жіноче вбрання - його називали «Маланкою». За давнім звичаєм ряжені, закінчивши ритуальний обхід, вранці йшли на перехрестя спалювати «Діда» або «Дідуха» - снопи соломи, що стояли напоготові від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Цей обряд символізував очищення від спілкування з нечистою силою. А наступного дня, на світанку, йшли засівати зерном, яке брали у рукавицю або в торбу. Зайшовши до будинку, засівальник сіяв зерном і вітав усіх з Новим роком. Вважалося, що перший засівальник на Новий рік приносить у дім щастя.

Тетяна Панета в лікарніНа цьому тижні, в рамках відзначення новорічно-різдвяних свят, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та головний спеціаліст служби у справах дітей РДА Юлія Давиденко відвідали дитяче та пологове відділення Петрівської центральної районної лікарні, в яких на сьогоднішній день перебуває 17 дітей.

У відділеннях тепло та затишно, маленькі пацієнти отримують триразове харчування та якісні медичні послуги.

Від імені керівництва району Тетяна Григорівна привітала дітей та їх батьків зі святами і вручила солодкі подарунки, побажавши їм найшвидшого одужання, міцного здоров’я, успіхів, здійснення мрій, миру та всього найкращого. Персонал відділень, діти і батьки радо зустріли Тетяну Григорівну та подякували за подарунки і побажання.

Шановні  жителі району!

Районна державна адміністрація та районна рада вітають вас з одним із найважливіших церковних свят, яке завершує різдвяно-новорічний період нашого календаря - із Хрещенням Господнім.

Вважається, що саме в цей день вода має цілющі якості та життєдайну силу – очищає не тільки тіло, а і душу.

У цей сповнений благословення день від щирого серця бажаємо всім міцного здоров’я, сильного духу, незламної віри в себе, свої сили та у світле майбутнє нашого народу.

Хай негаразди і біди обминають ваші оселі, нехай у кожній сім’ї буде достаток, взаєморозуміння, щастя, радість, любов і благополуччя.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

ДРУГА СЕСІЯ РАДИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

від 03 грудня 2015 року №24/7

с. Ганнівка

Про перейменування та присвоєння нових назв вулицям, що розташовані на території населених пунктів Ганнівської сільської ради

З метою виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», керуючись ст.25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Ганнівська сільська рада ВИРІШИЛА:

  1. Перейменувати вулиці,що розташовані на території населених пунктів Ганнівської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області згідно з додатком.
  2. Присвоїти скверу та провулку, що розташовані на території села Ганнівка, наступні назви: Сквер Костя Пестушка та провулок Сергіївський.

голова РДА Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара нагороджують сільського голову Сергія Дяченка з нагоди Дня самоврядування спеціальною відзнакою «За відродження та розвиток Петрівщини»Зріз життя Чечеліївської сільської громади

Кілька років тому зміни у законодавстві щодо формування місцевих бюджетів дали змогу суттєво поповнити скарбниці відповідних територіальних громад. Чечеліївська сільська рада належить до самодостатніх. Нещодавно, під час зустрічі з сільським головою Сергієм Дяченком, який має великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування, ми говорили про децентралізацію влади, першим етапом якої стане добровільне об’єднання територіальних громад. Не зважаючи на те, що до цього часу парламент  не прийняв ще цього законопроекту, тема залишається актуальною як для держави, так і для пересічних громадян. Своє бачення з цього приводу Сергій Павлович, як голова Асоціації керівників територіальних громад району, неодноразово висловлював публічно, тож сподівається, що його пропозиції будуть враховані. Він вважає, що потрібно до цієї справи підійти виважено та донести її важливість до населення, а також наголосив, що варто б спочатку спробувати сили у кількох пілотних проектах. Необхідно при цьому  враховувати думку громади, що дасть змогу досягти бажаних результатів.

директор ЗНЗ О.А.ПозивайЧечеліївський загальноосвітній заклад у навчально-виховному процесі ось уже кілька років поспіль утримує досить високі рейтингові показники серед освітян не лише Петрівщини, але й усієї Кіровоградщини. Про це свідчить участь директора школи Ольги Позивай у міжнародному форумі «Науковці та освітяни України в ім’я утвердження миру, стабільності і розвитку суспільства», що нещодавно відбувся в Києві. Там педколектив отримав сертифікат учасника форуму, книгу «Науковці та освітяни України», на сторінках якої міститься інформація і про наш заклад та його досягнення й успіхи, а Ольга Андріївна отримала громадську відзнаку – медаль «За вагомий внесок у розвиток освіти і науки». Колектив ЗНЗ працює над створенням сучасної моделі навчального закладу – «Школа сприяння здоров’ю» ось уже майже десять років. За цей час заклад став осередком поширення знань про здоровий спосіб життя. Тож, завітавши до Чечеліївки, ми зустрілися з директором та попросили поділитися своїми враженнями про участь у форумі.

- Отож, Ольго Андріївно, які саме досягнення Чечеліївського ЗНЗ посприяли запрошенню до участі в такому престижному форумі?

Тетяна Панета вітає юних дослідниківНаприкінці минулого календарного року відбулася традиційна районна науково-практична конференція «Учнівська творчість – 2015». У заході взяли участь юні дослідники, які підготували свої роботи за двома основними напрямками: природничим та суспільно-гуманітарним.

Приємно відзначити, що більшість досліджень виявилися цікавими, мали пізнавальне і практичне значення.

Значна кількість досліджень «гуманітаріїв» відзначалася патріотичним духом. Кращими визнані роботи «Психологічні причини і особливості агресивної поведінки підлітків та можливості їх подолання» Вікторії Шуть, учениці 10 класу Петрівського НВК та «Національно-патріотична свідомість семикласників» Катерини Скуби, вихованки екологічного центру «Жайворонок» ЦДЮТ. Призерами стали учениця Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів Юлія Родзінська з роботою «Музикотерапія та її вплив на емоційний стан людини» та учень Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Дмитро Сивків, який виступив з дослідженням «Військове мистецтво Української Повстанської армії», а також учениця Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів Юлія Пилипенко, яка подала на конференцію роботу «Головний отаман Холодного Яру Кость Пестушко-Блакитний», та Анна Лугова з роботою «Як будували українську хату».

Звернення

25 грудня 2015 року Новомиргородська районна рада сьомого скликання на другій сесії прийняла рішення про призначення нового головного редактора районної газети «Новомиргородщина».

Рішення було прийняте всупереч п. 8.2. Статуту редакції, затвердженому рішенням районної ради №369 від 14 січня 2008 року, згідно з яким головний редактор призначається районною радою за поданням голови ради та голови районної державної адміністрації. На момент проведення сесії та прийняття рішення ні усного, ні письмового подання ні від голови ради, ні від голови РДА не було. А під час розгляду питання про призначення головного редактора голова РДА був відсутнім. Таким чином було порушено не лише Статут редакції, а й право та обов’язок одного із співзасновників видання – райдержадміністрації – на подання кандидатури на посаду головного редактора.

Йдучи по вулиці, ми часто помічаємо, як батьки ведуть за руку своїх дітлахів, найчастіше - коли вони поспішають до дитячого садочка чи школи. При цьому неможливо відірвати очей від щасливих і усміхнених малюків, та як же може бути інакше? Адже це наймиліша серцю картина. Однак у кожної медалі, зазвичай, дві сторони. І зворотня часто вже не викликає посмішки на обличчі, а лише наводить жах. Це ті сумні приклади, коли «щасливе дитинство» проходить не в маминих обіймах і вже зовсім не з батьком на дитячому майданчику.

Найбільша помилка в тому, що ми часто мислимо радикально. Наївно думаючи, що всі найгірші речі трапляються десь далеко, хоча,  насправді, вони бувають зовсім поряд. Як, скажімо, випадок, який стався нещодавно у нашому районі. Двоє малюків залишились сам на сам з суворою реальністю лише через те, що їх матері не вистачило відповідальності за своїх дітей. Наразі хлоп’ята знаходяться в центральній районній лікарні, де про них може подбати медичний персонал, а далі їх очікує життя в Кіровоградському дитячому будинку. Мати ж знаходиться у соціальному реабілітаційному центрі, і в неї попереду цілий рік, протягом якого вона може переглянути свої погляди на життя та забрати дітей додому.

Відповідно до рішення 2 сесії 7 скликання Малинівської сільської ради від 04 грудня 2015 року «Про оголошення конкурсу на продаж комунального майна», Малинівська сільська рада оголошує конкурс з продажу комунального майна –  будівлі по вул. Енгельса, 15 в с. Малинівка Петрівського району Кіровоградської області.

Характеристика об’єкта: загальна площа 625,3 м.кв.; поверхів 1 (один); земельна ділянка, що закріплена за будівлею 1.1 га; стан об’єкту – необхідність проведення капітального ремонту будівлі (заміна: покрівлі, вікон, дверей; проведення внутрішніх робіт, а також підведення водопровідних, каналізаційних та електричних мереж). Першочергова ціна продажу, відповідно до незалежної експертної оцінки, становить – 151200,00 грн. Головним критерієм визначення переможця конкурсу є найвища ціна, запропонована учасником конкурсу та використання будівлі під виробництво та переробку продукції.

Бажаючі взяти участь у конкурсі подають документи протягом 10 днів з дня опублікування оголошення за адресою: с. Малинівка вул. Енгельса, 15 Малинівська, сільська рада, тел. 0978783531. Про час та місце проведення конкурсу учасникам буде повідомлено додатково.

ожеледиця на дорогахТака довгоочікувана зима ввірвалася в наше життя сильними опадами та їх почасти доволі складними наслідками. У найближчі дні слід очікувати їх продовження  і, як наслідок, - подальшого погіршення і погоди, і ситуації на автомобільних дорогах України. До кінця нинішнього місяця синоптики обіцяють рясні опади, переважно у вигляді дощу з мокрим снігом, ожеледь, і температуру повітря біля нуля градусів.

Тож найпростіше, що бажано зробити в таких умовах, це взагалі утриматися від поїздок на особистому транспорті, уникнувши тих неприємностей, в які потрапили сотні автомобілістів в перший день приходу сніжної негоди. Тільки за ніч з понеділка на вівторок рятувальникам довелося визволяти зі снігових пасток на дорогах області 59 автомобілів. До тих же, у кого немає можливості залишити автомобіль і скористатися послугами громадського транспорту, Державтоінспекція вкотре звертається із закликом бути на засніжених, слизьких вулицях і дорогах особливо уважними та обережними, дотримуватися режиму, правил маневрування і парковки, при русі в умовах недостатньої видимості вмикати ближнє світло фар. Особливе прохання не паркувати автомобілі біля узбіч, щоб не заважати дорожнім службам проводити прибирання снігу.

Ціна життя занадто висока, тож попіклуйтесь про себе та своїх рідних, не ризикуйте та, по мірі можливості, відмовтесь від дальніх поїздок. Навіть йдучи по тротуару будьте обачні, адже небезпека чатує не лише на дорозі. Під легким прошарком снігу завжди може бути ціла льодова ковзанка, травмуватися на якій легко  за лічені долі секунди.

Підготувала Вікторія Махнюк

 

Зустріч

Давно не був в ріднім селі,

Прибув з далекої дороги.

Біжить назустріч по ріллі

Моє дитинство босоноге.

 

Із циклу «Золотінь»

***

Насупив ранок брови,

Від хмари кинув тінь,

Кораблик паперовий

Поплив удалечінь.

Навколо небезпека,

Намокли вже борти.

Між хвилями нелегко

Самітником пливти.

Гудуть вітри вороже

(Вони такі давно).

Ніхто не допоможе –

Хоч каменем на дно.

 

Політ до сонця Лісова красуня

сніжинка Зимовий день

Фотовернісаж Сергія АНДРУСЕНКА.