голова РДА Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара нагороджують сільського голову Сергія Дяченка з нагоди Дня самоврядування спеціальною відзнакою «За відродження та розвиток Петрівщини»Зріз життя Чечеліївської сільської громади

Кілька років тому зміни у законодавстві щодо формування місцевих бюджетів дали змогу суттєво поповнити скарбниці відповідних територіальних громад. Чечеліївська сільська рада належить до самодостатніх. Нещодавно, під час зустрічі з сільським головою Сергієм Дяченком, який має великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування, ми говорили про децентралізацію влади, першим етапом якої стане добровільне об’єднання територіальних громад. Не зважаючи на те, що до цього часу парламент  не прийняв ще цього законопроекту, тема залишається актуальною як для держави, так і для пересічних громадян. Своє бачення з цього приводу Сергій Павлович, як голова Асоціації керівників територіальних громад району, неодноразово висловлював публічно, тож сподівається, що його пропозиції будуть враховані. Він вважає, що потрібно до цієї справи підійти виважено та донести її важливість до населення, а також наголосив, що варто б спочатку спробувати сили у кількох пілотних проектах. Необхідно при цьому  враховувати думку громади, що дасть змогу досягти бажаних результатів.

Вже тепер сільський голова налаштований  на об’єднання з найближчими географічно територіальними громадами за згоди мешканців Малинівки та Балахівки, не зважаючи на те, що ці самоврядні одиниці вважаються дотаційними, тоді як наповнення бюджету Чечеліївки складає близько 2 мільйонів гривень. Важливо в процесі об’єднання громад обов’язково враховувати ще й фактичне розташування територій. У цьому випадку кращим варіантом буде, коли центром об’єднаної громади стане саме Чечеліївська сільська рада. Це дасть змогу зберегти інфраструктуру для того, щоб  люди могли  отримувати більш якісні соціальні послуги.

загальні збори громадської організації «Надія плюс 2020»Про чимало корисних справ соціального характеру, які виконавчий комітет Чечеліївської сільської ради робить для своєї громади, районка розповідала неодноразово. За рахунок активних дій громадської організації «Надія плюс 2020» Чечеліївська громада вірно зорієнтувалася у вимогах сьогодення  щодо розвитку території. Завдяки участі у проектах TACIS «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що впроваджується Програмою розвитку ООН, в 2011 році, у І фазі Проекту МРГ, було реалізовано мікропроект «Шкільний автобус», і це був лише початок. Найбільш результативним в плані соціально-економічного розвитку став минулий 2015 рік, на протязі якого було освоєно майже півтора мільйони гривень. У селі було проведено поточний і капітальний ремонти доріг. У Чечеліївському ЗНЗ та у сільському Будинку культури замінено віконні блоки, крім того, в останньому капітально відремонтували дах. У дошкільному закладі «Сонечко» було реконструйовано каналізаційну мережу. Для Олександрівського сільського клубу придбали теплогенератор, також значно поліпшилася матеріально-технічна база обох закладів культури. Останнім гарним свідченням того, що мистецтво розвивається, є запрошення народного фольклорного ансамблю «Джерело» у березні цього року до виступу в популярній програмі Оксани Пекун «Фольк-Music» на Першому національному каналі. У кінці року на капітальний ремонт Чечеліївського ФАПу та системи його опалення з установкою піролізного котла було освоєно майже 600 тисяч гривень. Для запобігання затопленню деяких вулиць села здійснено земляні роботи по водовідведенню. А крім того, в Олександрівці і Чечеліївці засяяли  електричні лампи вуличного освітлення, а також облаштовано зупинки та місця для відпочинку. Охоплені постійною увагою воїни-інтернаціоналісти, а тепер вже й учасники АТО - як ті, що уже повернулися зі сходу, так і ті, що нині стоять на захисті суверенності держави. Під час відвідин ми з Сергієм Павловичем поспілкувалися також з небайдужою родиною підприємців - Марією та Миколою Ямками, які саме готували продовольчі набори для воїнів-земляків.

Сергій Дяченко спілкується з працівниками ДНЗ Іриною Михайлюк, Лідією Козловською та Валентиною КондратенкоЗгідно плану розвитку сільської інфраструктури на 2016 рік основний акцент зроблено на ремонті доріг та продовженні робіт по вуличному освітленню Чечеліївки. Також заплановано здійснити капітальний ремонт Чечеліївського сільського Будинку культури та придбання і установку теплогенератора. З метою ліквідації стихійних сміттєзвалищ та для боротьби з карантинними бур’янами чечеліївці мають намір створити власний комунальний кооператив і забезпечити його необхідним обладнанням та інвентарем. Все буде здійснено за рахунок нових  інноваційних проектів та професійного менеджменту сільського голови і його команди, а також завдяки дієвій підтримці районної влади, бізнесу, за сприяння міжнародної спільноти. Це дасть змогу  місцевому самоврядуванню акумулювати зусилля і кошти на розвиток соціальної сфери села.

Сергій АНДРУСЕНКО.

на сцені фольклорний ансамбль «Джерело»

На знімках: голова РДА Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара нагороджують сільського голову Сергія Дяченка з нагоди Дня самоврядування спеціальною відзнакою «За відродження та розвиток Петрівщини»; загальні збори громадської організації «Надія плюс 2020»; Сергій Дяченко спілкується з працівниками ДНЗ Іриною Михайлюк, Лідією Козловською та Валентиною Кондратенко; на сцені фольклорний ансамбль «Джерело».