директор ЗНЗ О.А.ПозивайЧечеліївський загальноосвітній заклад у навчально-виховному процесі ось уже кілька років поспіль утримує досить високі рейтингові показники серед освітян не лише Петрівщини, але й усієї Кіровоградщини. Про це свідчить участь директора школи Ольги Позивай у міжнародному форумі «Науковці та освітяни України в ім’я утвердження миру, стабільності і розвитку суспільства», що нещодавно відбувся в Києві. Там педколектив отримав сертифікат учасника форуму, книгу «Науковці та освітяни України», на сторінках якої міститься інформація і про наш заклад та його досягнення й успіхи, а Ольга Андріївна отримала громадську відзнаку – медаль «За вагомий внесок у розвиток освіти і науки». Колектив ЗНЗ працює над створенням сучасної моделі навчального закладу – «Школа сприяння здоров’ю» ось уже майже десять років. За цей час заклад став осередком поширення знань про здоровий спосіб життя. Тож, завітавши до Чечеліївки, ми зустрілися з директором та попросили поділитися своїми враженнями про участь у форумі.

- Отож, Ольго Андріївно, які саме досягнення Чечеліївського ЗНЗ посприяли запрошенню до участі в такому престижному форумі?

- Було дуже почесно взяти участь у цьому заході та послухати провідних фахівців під час обговорення актуальних питань розвитку освіти, поспілкуватися з колегами, дізнатися про їх методи і форми роботи та поділитися власним досвідом. Кожен учасник дізнався не лише про щось нове, а й отримав великий позитив від цього спілкування. З’явилися нові друзі, серед них, наприклад, моя колега - директор Андріївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Слов’янської районної ради Донецької області, відмінник освіти України Світлана Іванівна Діхтенко. Так співпало, що вона проживає саме у тих місцях, де у минулому році боронив країну від сепаратистів і російських найманців мій Ігор. Увійшовши до Всеукраїнської мережі Шкіл сприяння здоров’ю, наш заклад працює як освітньо-консультаційний центр, пропонуючи вирішення проблеми зміцнення здоров’я дітей. Головною нашою метою є формування і розвиток фізично, психічно, соціально і морально здорової, життєрадісної, конкурентноспроможної особистості, зі стійкими переконаннями та системою знань про здоров’я і здоровий спосіб життя. Заклад має вагомі досягнення, зокрема він став переможцем Всеукраїнського етапу конкурсу захисту сучасної моделі навчального закладу – Школи сприяння здоров’ю, презентував свій досвід роботи на четвертій Всеукраїнській виставці-презентації «Інноватика в сучасній освіті», Всеукраїнських науково-практичних конференціях «Школи сприяння здоров’ю України» та «Інтеграція освітньо-виховної та оздоровчої діяльності в навчальних закладах України».

- Чий виступ на форумі запам’ятався найбільше?

- Було багато актуальної інформації з важливих питань освіти та виховання. Цікавим виявився виступ доктора технічних наук, професора, заслуженого працівника народної освіти України, заслуженого викладача Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», академіка-секретаря загальнотехнічного відділення Академії наук вищої освіти України Юрія Миколайовича Кузнєцова щодо проблеми підготовки вітчизняної технічної інтелектуальної еліти. Також він розповів учасникам заходу про важливість національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. Науковець добре знає історію та  культуру нашого народу, тому доступно і толерантно розповів про витоки народних традицій українців, про їх силу і міць, побут, використання різноманітних оберегів, а також про козаків-характерників, відомих ще з часів Запорізької Січі. На закінчення свого виступу Юрій Миколайович закликав завжди пам’ятати, якого ми роду, адже і це є основою патріотизму.

педагогічний колектив ЗНЗТож тепер нам особливо важливо проводити таку виховну роботу якомога раніше і доступніше. Любов до батьків, а батьків - до дітей, любов до ближнього, до своєї країни повинна червоною стрічкою проходити у навчально-виховному процесі. Тільки співпраця з сім’ями суттєво впливає на формування громадянина-патріота.

- Як удається педагогічному колективу в поєднанні з навчально-виховним процесом пропагувати здоровий спосіб життя?

- В першу чергу, завдяки тому, що в навчальному закладі сформувався дружний, професійний колектив однодумців. Всі добре знають, що статистика захворювань дітей шкільного віку досить невтішна. Мабуть, важливішого в житті кожної людини, ніж її здоров’я, немає. Без нього неможливо досягти максимальних успіхів спочатку в навчанні, а потім і у подальшому житті. В режимі шкільного дня постійно проводяться такі заходи збереження здоров’я, як ранкова гімнастика, фізкультхвилинки, релаксаційні паузи, рухливі ігри, дихальна гімнастика, пальчикові вправи, казкотерапія, аромотерапія, використання корсетів для корекції постави, спортивні змагання. Важливою складовою зберігаючої здоров’я діяльності є проведення моніторингових досліджень рівня здоров’я учня. Для досягнення мети у школі передбачено заняття у кімнаті психологічного розвантаження, у тренажерній залі, кабінеті лікувальної фізкультури. Нам потрібно ще доукомплектувати кабінет медичної сестри та  для проведення профілактичних заходів у осінньо-зимовий період придбати тубус-кварц. Сподіваємося на допомогу наших постійних надійних спонсорів – Чечеліївської сільської ради та місцевих сільгосптоваровиробників. Задля розвитку інтелектуальних здібностей дітей у школі сформовано команди КВК, ДЮР, ЮІР, створено волонтерський загін «Милосердя» та загін барабанщиць, екологічну бригаду «ЕКО», діє осередок Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки». А активна участь у Всеукраїнських конкурсах та проектах впливає не лише на формування особистості та підвищення рівня знань, а й формує відповідальне ставлення до особистого здоров’я, здоров’я родини, здоров’я нації, здоров’я планети.

- Що ж, ми вдячні Вам за цікаву розмову, щиро бажаємо нових цікавих знахідок і нових досягнень.

Спілкувався Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: директор ЗНЗ О.А.Позивай; педагогічний колектив ЗНЗ.