Тетяна Панета вітає юних дослідниківНаприкінці минулого календарного року відбулася традиційна районна науково-практична конференція «Учнівська творчість – 2015». У заході взяли участь юні дослідники, які підготували свої роботи за двома основними напрямками: природничим та суспільно-гуманітарним.

Приємно відзначити, що більшість досліджень виявилися цікавими, мали пізнавальне і практичне значення.

Значна кількість досліджень «гуманітаріїв» відзначалася патріотичним духом. Кращими визнані роботи «Психологічні причини і особливості агресивної поведінки підлітків та можливості їх подолання» Вікторії Шуть, учениці 10 класу Петрівського НВК та «Національно-патріотична свідомість семикласників» Катерини Скуби, вихованки екологічного центру «Жайворонок» ЦДЮТ. Призерами стали учениця Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів Юлія Родзінська з роботою «Музикотерапія та її вплив на емоційний стан людини» та учень Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Дмитро Сивків, який виступив з дослідженням «Військове мистецтво Української Повстанської армії», а також учениця Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів Юлія Пилипенко, яка подала на конференцію роботу «Головний отаман Холодного Яру Кость Пестушко-Блакитний», та Анна Лугова з роботою «Як будували українську хату».

На представленні робіт учасників конференції природничого напрямку побувала заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, яка привітала всіх з наступаючими новорічними святами від імені очільника району Сергій Завалія, побажала юним дослідникам успіхів і усього найкращого.

демонстраційний дослід презентує юний хімік Микола КозікБагато робіт відзначалися актуальністю, мали повчальний характер і практичне значення. Присутні дізналися, наприклад, що в жодному з великої кількості сортів морозива, яке можна придбати в наших магазинах, немає… молока, а жоден з пакетованих чаїв не можна назвати високоякісним, що всі солодкі газовані напої шкідливі для здоров’я, а БАДи (біологічно-активні добавки) не лікують жодної з хвороб.

Переможцями стали вихованка екологічного центру «Жайворонок» Анна Корж з роботою «Визначення якості пакетованого чаю», учениця Петрівської ЗШ І ступеня Поліна Діброва («Пити солодкі газовані напої чи не пити – ось у чому питання») і учень Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів Денис Чернецький («Таємниці Блакитного озера»). Призерами, які посіли друге місце, стали учениця Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Анастасія Гавриленко («Гречана каша – радість наша»), учениця 11 класу Петрівського НВК Дарія Фисенко («Мій дім – моя фортеця»), учень Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Іван Синиця («Як зберегти життя зрізаним квітам») та учень Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Микита Козік («Цікава хімія»). Дипломами третього ступеня нагороджені учень Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів Влад Дар’єв («Пандус – допомога чи ще одна незручність»), учениця 5 класу Богданівської ЗШ І-ІІ ступенів Тетяна Волосянко («Біологічні ритми – живий годинник організму») та вихованка ЕЦ «Жайворонок» Вероніка Агафонова («Визначення хімічних добавок у харчових продуктах»).

Ліза Когут відстежила причини епідемії туберкульозу в УкраїніСлід додати, що з 47 учнів, які є членами районної Малої академії наук, в науково-практичній конференції взяли участь лише 11. Тож, як зазначали члени журі конференції, їм слід бути активнішими, причому сміливіше обирати серйозну тематику, звернувши увагу на дослідницьку частину робіт, а також на вміння цікаво і вільно подати матеріал та захистити його.

Тож, юні дослідники, успіхів вам на шляху до великої науки, на якому ви робите поки що перші кроки!

Анатолій РЯБОКОНЬ.

група переможців науково-практичної конференції

На знімках: Тетяна Панета вітає юних дослідників; демонстраційний дослід презентує юний хімік Микола Козік; Ліза Когут відстежила причини епідемії туберкульозу в Україні; група переможців науково-практичної конференції.