весело та завзято щедрувальники РБК вітали всіх зі святомСьогодні Старий Новий рік у нас не прийнято відзначати з тим же розмахом, що і звичайне новорічне свято. Та все ж кожна родина намагається по-своєму його святкувати, внести в нього свою родзинку, тим більше, що цьому сприяють давні народні традиції.

Отож увечері, до опівночі, за традицією щедрувальники обходили домівки. Вважалося, що новорічні обходи засівальників, як і різдвяних колядників, мають відбуватися після заходу сонця, тобто тоді, коли панує всіляка нечисть. Дівчатка-підлітки поодинці або гуртом обходили сусідів, аби защедрувати. На Маланку починали ходити і гурти парубків. Хлопці в масках висловлювали добрі побажання, веселили піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, був переодягнений у жіноче вбрання - його називали «Маланкою». За давнім звичаєм ряжені, закінчивши ритуальний обхід, вранці йшли на перехрестя спалювати «Діда» або «Дідуха» - снопи соломи, що стояли напоготові від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Цей обряд символізував очищення від спілкування з нечистою силою. А наступного дня, на світанку, йшли засівати зерном, яке брали у рукавицю або в торбу. Зайшовши до будинку, засівальник сіяв зерном і вітав усіх з Новим роком. Вважалося, що перший засівальник на Новий рік приносить у дім щастя.

Не дивно, що цими днями завітали щедрувальники і до районної ради та райдержадміністрації, та не самі, а разом зі «Святковою Козою» й Маланкою. Такий чудовий подарунок владі зробили працівники творчого колективу районного Будинку культури, адже хто ще краще за них зможе заспівати щедрівку чи принести з собою всі традиційні обряди Старого Нового року? Гучними оплесками та найщирішим сміхом присутні реагували на кожен виступ, а особливою стала поява Маланки, яка настільки увійшла в образ, що зал просто вибухнув позитивом. Тож і нащедрували, і напосівали, і вже точно принесли з собою щастя та достатку жадані гості на весь рік. Не залишило без уваги святкове дійство і керівництво району. Вітали щедрувальників та й загалом усіх присутніх в святково вбраній сесійній залі голова районної ради Тамара Сакара, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Лукашов та заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета.

маленькі засівальники влаштували присутнім ціле святкове дійство, а Кізонька виявилася сумирною, не вибрикувала, а ще й добробут пообіцяла.Не залишилися осторонь народних традиційних обрядів і маленькі вихованці ЦДЮТ, які теж завітали сюди вже наступного дня із жменями зерна, і, як перші засівальники, сподіватимемося, принесуть всім багато щастя. Тож роки йдуть, а народні традиції залишаються незмінними та передаються наступним поколінням. Напевне, це і те вічне і незламне, що формує дух нашого народу, його силу і відвагу. Тож нехай цей рік приносить добробут та злагоду в кожну оселю, а найголовніше - довгожданний мир на Українську землю!

Вікторія Махнюк

На знімках: весело та завзято щедрувальники РБК вітали всіх зі святом; маленькі засівальники влаштували присутнім ціле святкове дійство, а Кізонька виявилася сумирною, не вибрикувала, а ще й добробут пообіцяла.