фрагменти театралізованої виставиНу ось перше свято з цілої низки новорічних, яке особливо до вподоби дітям – День Святого Миколая - вже позаду. Його відзначали в кожній родині, а загальне свято для дітей райцентру – театралізована вистава «Пригоди у казковому лісі» пройшло 18 грудня в районному Будинку культури.

В якості почесних гостей на святі побували голова районної ради Тамара Сакара, голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його заступник Тетяна Панета.

С.Завалій та Т.Сакара тепло привітали малечу, побажали дітям здоров’я, успіхів у навчанні, висловили сподівання, що всі вони чемні і виховані, роботящі і слухняні – якраз такі, яких любить і нагороджує подарунками Святий Миколай.

Шановні працівники архівних установ!

24 грудня ви відзначаєте своє професійне свято. Висловлюємо вам слова глибокої вдячності за працю і турботу про надійне збереження архівної спадщини.

Вашими зусиллями документальна скарбниця нашого краю примножується, зміцнюючи нерозривний зв’язок попередніх і прийдешніх поколінь.

Зичимо, аби ваша важлива праця завжди була плідною та натхненною, дарувала вам радість та задоволення. Бажаємо вам міцного здоров’я, родинного добробуту, душевної рівноваги та впевненості в майбутньому.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

 

За зниженою ставкою приміщення зможуть орендувати соціально відповідальні підприємці

Серед переліку питань черги денної, винесених на розгляд комісії районної ради з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності, одне виявилося доволі дискутивним: певну розбіжність в баченнях предмету дискусії члени комісії виявили при розгляді питання визначення розміру орендної плати за приміщення, що передаються в оренду під аптечні заклади.

З одного боку, згідно з методикою, визначеною Кабміном, ця вартість не повинна перевищувати вказаного методикою відсотка, з огляду на соціальну важливість подібних закладів. Але з іншого, як вважають ряд членів комісії, в такому випадку значну частку цієї соціальної відповідальності мали б нести й самі орендарі. Адже не секрет, що розмір торговельної надбавки на роздрібний продаж ліків та іншої продукції медичного призначення, яка реалізується в аптеках, нерідко встановлюється з чисто комерційних міркувань, без урахування матеріального стану та купівельної спроможності значної кількості наших громадян, передусім пенсіонерів, які, до речі, і є основними споживачами аптечної продукції.

Зрештою, члени комісії підтримали пропозицію голови комісії Олександра Поворознюка, який вважає, що так званою «пільговою» ставкою розміру орендної плати доцільно обкладати лише ті аптечні заклади, які в додатках до договору оренди передбачать зобов’язання щодо неперевищення обумовленого рівня відсоткової надбавки на ряд основних ліків для тих же пенсіонерів чи осіб з обмеженими матеріальними можливостями. В іншому разі розмір орендної плати має бути таким же, як і для усіх інших підприємств роздрібної торгівлі - суб’єктів підприємницької діяльності, що ведуть її з метою отримання прибутку.

 перерізання стрічкиДнями в Петровому відбулася подія, на яку вже досить довго чекали батьки, діти і працівники ДНЗ «Рудана» - було завершено роботи по реалізації першого етапу проекту ЄС ПРО ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» по заміні старих вікон на енергозберігаючі металопластикові склопакети, в ході якого було замінено 51 вікно.

З цієї нагоди до «Рудани» завітали голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови РДА Тетяна Панета, Петрівський селищний голова Світлана Тилик і начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Геннадій Горбанець. Прибули також координатор обласного підрозділу впровадження проекту Олена Радул та представник підрядної організації - комерційний директор ПП «Роспринт» Володимир Ярош. У заході взяли участь керівник громадської організації «Батьки «Рудани» Людмила Канатенко, працівники ДНЗ, представники батьківської громадськості.

учасники семінару та переможці конкурсів - спільне фото на згадкуУ рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», у Міжнародний день прав людини відбулося засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та представники відповідних служб району.

Тетяна Григорівна відмітила, що основою прав людини є свобода віросповідання, можливість висловлювати свою думку і бачення суспільних проблем. У стосунках між людьми важливо, перш за все, дотримуватися десяти заповідей Христових, особливо першої з них, де йдеться про любов до ближнього. Вона також подякувала усім структурним підрозділам відповідних служб за те, що долучилися до цієї важливої справи.

З гостинцями від Святого МиколаяНаприкінці минулого тижня з гостинцями від Святого Миколая делегація у складі голови районної державної адміністрації Сергія Завалія, голови районної ради Тамари Сакари та заступника голови районної державної адміністрації Тетяни Панети  завітали до вихованців Балахівської школи соціальної реабілітації та Макіївського професійного училища соціальної реабілітації ім. А.С. Макаренка. Гості поздоровили дітей з новорічно-різдвяними святами  та вручили їм солодкі подарунки та фрукти.

- Дорогі діти, для всіх нас це свято, на яке ми дуже чекаємо. Хочеться побажати, щоб кожному з вас Святий Миколай приніс той подарунок, який є для вас найбільш жаданим. Комусь цукерки, комусь фрукти, комусь просто посмішку і добре слово. Вірте у це свято, вірте у чудо. Нехай у ваших серцях завжди світиться вогник радості і щастя! Гарних і веселих Вам свят! - звернувся до вихованців голова районної державної адміністрації Сергій Завалій.

Народні звичаї – це ті неписані закони, найміцніші елементи, що об’єднують людей в один народ, в одну націю.

Ми вдивляємося у рідну давнину, бажаємо зрозуміти, відчути, почути духовність наших предків, зв’язати сьогодення з історичним корінням. Тож разом, дружним шкільним колективом, вчимо вірші та колядки, знайомимось, хто ж такий Миколай? Отже, щоб зв’язати минуле із сьогоденням, щоб живитися від народної криниці, ми знайомимось зі змістом свята св. Миколая і доносимо його до наших дітей. Вони з особливим нетерпінням чекають на нього - бо для них - це веселе дійство і подарунки.

Учні початкових класів, традиційно, напередодні свята поповнюють свою скарбничку добрих справ. Серед них: допомога батькам, людям похилого віку, листи воїнам АТО, листівки до свята. Упродовж тижня учні виготовляють подарунки для наймолодших жителів нашого мікрорайону - вихованців дитячих закладів. І після шкільного веселого свята «Миколай нас не забув» відвідають дитячі садки в Малинівці та Чечеліївці, де наших посланців чекатимуть з особливим нетерпінням, адже цей візит пов’язаний з подарунками і гарним настроєм. А на завершення свята глядачі-малята, разом зі своїми вихователями і вчителями,  обов’язково напишуть листа Святому Миколаю, в якому знову проситимуть подарунків, здоров’я всій родині, а найголовніше - миру в Україні.

Невідомо, якою стане людина через тисячу років, але якщо відняти у сьогоднішньої людини нажитий віками, отриманий нею у спадок скарб свят та обрядів, то вона все забуде, всього розучиться й муситиме все починати спочатку.

Інна Філіпенко, заступник директора з навчально-виховної роботи Чечеліївської ЗШ І-ІІ ступенів

Оксана Гончаренко вперше очолила орган місцевого самоврядуванняЗріз життя Водянської сільської громади

Водянська сільська рада, як і ряд інших територіальних громад району, цього року отримала нового очільника – Оксану Анатоліївну Гончаренко. Вона майже 10 років працювала в сільраді землевпорядником, була приватним підприємцем.

- Хочу, щоб село цвіло, стало впорядкованішим, з гарними освітленими вулицями, – говорить вона, – тому і вирішила балотуватися на посаду сільського голови.

Спілкуючись з нею, переконуєшся, що це не порожні слова, бо Оксана Анатоліївна сповнена ентузіазму і рішучості зробити для односельців щось корисне.

Уряд постановою від 04.11.2015 р. № 911 затвердив зміни до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам та організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105 (далі — Порядок № 105).

Змінами передбачається:

  1. Установлено, що дія Порядку № 105 поширюється на громадян України, які починаючи із:

-      18 березня 2014 року були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

-      8 лютого 2015 року були прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) уведення воєнного стану;

-      11 червня 2015 року були призвані на строкову військову службу, а також призвані на військову службу під час мобілізації на особливий період і які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

  1. Компенсацію з бюджету витрат підприємствам на виплату середнього заробітку працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації чи на особливий період, здійснювати на строк до закінчення особливого періоду чи до дня фактичної демобілізації.
  2. Компенсацію з бюджету витрат підприємствам на виплату середнього заробітку працівникам, які були призвані під час мобілізації на особливий період, і підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу за контрактом, здійснювати не більше, ніж на строк укладеного контракту.
  3. Звіти погоджуватися можуть і військовою частиною, що здійснювала призов, а не лише військкоматом.
  4. У Звіті слова «нарахована середня заробітна плата» замінили на «компенсація з бюджету середнього заробітку (нарахована середня заробітна плата)».

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації

свинкаАфриканська чума свиней та стихійна торгівля

У зв’язку з різким загостренням епізоотичної ситуації в Україні та виявленням збудника африканської чуми свиней в Полтавській області Кременчуцького району в селі Джержинське 17.12.2015р. (це вже зовсім поруч з нашою областю), стихійна торгівля стає одним із найвірогідніших факторів розповсюдження африканської чуми свиней.

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Африканська чума свиней - (Pestis afrikana suum, хвороба Монтгомері - висококонтагіозна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів та високою летальністю. Хвороба зареєстрована в Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії на Кубі та в Російській Федерації.

Збудник африканської чуми свиней – вірус, що містить ДНК і належить до родини Іridoviridae. Вірус стійкий до широкого діапазону температур та рН середовища. При температурі 50С залишається життєздатним до 7 років, 180С – до 18 міс., 370С – до 30 днів, при 500С – до 60 хвилин.

Сьогодні сімейне насильство виходить за межі дому – і розширюють його діти, які самі потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи затим жорстокі вчинки стосовно своїх однолітків. Дуже багато людей стикаються з тим, що удома, за зачиненими дверима, їх чекають приниження, ізоляція від друзів та родичів, реальні фізичні пошкодження або загроза їх отримання.

Тож слід знати: для допомоги потерпілим від домашнього насильства у нашому районі взаємодіють велика кількість установ, зокрема управління (відділ) у справах сім’ї, молоді та спорту, служба у справах дітей, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління соціального захисту населення та відповідні підрозділи органів внутрішніх справ. А також діють спеціальні кризові центри та центри медико-соціальної реабілітації. Працівники кризових центрів надають будь-яку допомогу, а також тимчасовий притулок. Заяви (повідомлення) про насильство в сім’ї або реальну загрозу його здійснення приймаються за місцем проживання потерпілого.

Василь КравцовНавіть за межами Петрового знають чудового майстра по виготовленню побутових речей з деревини Василя Кравцова. Він може виконати будь-яке замовлення не лише для домашнього вжитку та інтер’єру, а навіть дитячі іграшки. Справжньою прикрасою подвір’я стають виготовлені ним альтанки чи гойдалки. До Дня Святого Миколая замовлення, що надходять до нього, - дуже різноманітні, адже подарунків чекають як дітлахи, так і дорослі. А ще Василя Борисовича знають як доброго господаря та небайдужу людину, що переймається проблемами громади селища.

Фото Сергія АНДРУСЕНКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району функціонує транспортна служба «Соціальне таксі».

Послуги соціального таксі надаються на безоплатній основі:

- інвалідам І та ІІ груп, незалежно від їх сімейного стану, та учасникам бойових дій у Великій Вітчизняній війні;

- одиноким непрацездатним громадянам та одиноким інвалідам, які не можуть самостійно пересуватися або пересуваються за допомогою милиць, палиць, візків.

Громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, інвалідністю, хворобою і мають працездатних рідних, послуги служби «Соціальне таксі» надаються на платній основі.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району від імені своїх підопічних, які отримали грошову та натуральну допомогу в рамках Всеукраїнської благодійної акції «Милосердя», висловлює щиру подяку тим, хто не лишився байдужим і приєднався до акції, а саме господарствам: ТОВ «УкрАгроКом», ПСП «Зарічне», СФГ «Роксолана», ФГ «Катрич», ПП «Орбіта-сервіс», а також колективам: Петрівського управління державної казначейської служби, районного відділу освіти, територіального центру, районного відділу культури і туризму, управління Пенсійного Фонду в районі, управління соціального захисту населення райдержадміністрації, районного центру зайнятості та ветеранам праці Петрівського кар’єру.
Зичимо вам, дорогі благодійники, міцного здоров’я, успіхів, мирного неба та благополуччя! Нехай ваша доброта і щедрість повернуться до вас сторицею!

Інна Лук’янова, директор територіального центру

В очікуванні свята…

Саме такий настрій панував у наших дітей напередодні їх особливого свята - Міжнародного дня людей з інвалідністю, яке, за традицією, відзначали 3 грудня. Вони, на жаль, належать до цієї категорії. Але якого розчарування діти зазнали, коли з’ясувалося, що їх навіть не запросили на свято, яке відбулося 1 грудня в приміщенні Петрівської ЗШ І ст.. Обурені таким ставленням до наших дітей, ми зателефонували спеціалісту по роботі з дітьми райдержадміністрації О.А. Стулій, яка повідомила нам, що дійсно свято відбулося, і на ньому були присутні діти із багатьох сільських рад. І лише наша селищна рада не встигла приготуватися до свята, оскільки займалася учасниками АТО. Наостанок Оксана Анатоліївна сказала, що подарунки можна прийти й отримати. Що ж, висновки, які можна було зробити після цього спілкування, ми зробили. Адже за багато років такого випадку ще не траплялося, у наших дітей завжди було свято, на яке вони  гордо приносили поробки, які виготовляли власноруч, розповідали вірші, і саме в цей день почували себе кращими з кращих. І дуже прикро, що влада забула, що доля наших дітей і без того позначена суворими випробуваннями. Однак вони, долаючи усі труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя. Їх мужність та оптимізм - взірець для інших. І, безумовно, саме цього дня, шановна владо, ви мали б  приєднатися до міжнародної ініціативи і побажати їм сили, здоров’я, успіху і натхнення.

Світлана Субботня, мама дитини-інваліда від імені матерів дітей-інвалідів, що проживають на території Петрівської селищної ради.