Оксана Гончаренко вперше очолила орган місцевого самоврядуванняЗріз життя Водянської сільської громади

Водянська сільська рада, як і ряд інших територіальних громад району, цього року отримала нового очільника – Оксану Анатоліївну Гончаренко. Вона майже 10 років працювала в сільраді землевпорядником, була приватним підприємцем.

- Хочу, щоб село цвіло, стало впорядкованішим, з гарними освітленими вулицями, – говорить вона, – тому і вирішила балотуватися на посаду сільського голови.

Спілкуючись з нею, переконуєшся, що це не порожні слова, бо Оксана Анатоліївна сповнена ентузіазму і рішучості зробити для односельців щось корисне.

Серед депутатів сільради в цьому скликанні досить багато молодих людей, таких же активних, як і вона, тож переконана, що матиме потужну підтримку надійних помічників. Знає, що крім молоді, її помічниками стануть і ветерани, бо первинний осередок їхньої організації очолює така небайдужа і шанована в селі людина, як Микола Олексійович Свищ.

Лариса Орищенко проводить профілактичний огляд дитиниРоботу по благоустрою вже розпочали – висадили чимало саджанців самшиту і ялинок біля братської могили, біля НВК, в інших місцях. Однією з проблем стосовно ефективності заходів з благоустрою стала територія, де ще не так давно було приміщення школи. Її потрібно тепер очистити від залишків будівлі, щоб можна було потім тут розбити сквер, зробити місцем відпочинку. Пошуком шляхів вирішення цієї проблеми й переймається на даний час О.Гончаренко. Також переймається сільський голова і благоустроєм Маловодяного. Тут досі немає вуличного освітлення, приміщення сільського клубу - єдине місце, де можуть зібратися жителі села з будь-якого приводу: чи то відзначення свята, чи щоб переглянути концерт, чи з приводу скорботних подій - перебуває в аварійному стані. Вже оформлена відповідна документація, навесні будуть проведені роботи по встановленню ліхтарів. Проблему ремонту клубу, можливо, вдасться вирішити, залучивши інвесторів.

Є в громаді також люди похилого віку, які потребують догляду, тож дуже потрібен працівник хоча б на чверть ставки, який би займався цим питанням. О.Гончаренко сподівається, що у територіальному центрі знайдеться можливість призначити у Водяному такого працівника.

в.о. директора НВК Лариса Воронцова, вихователь Тетяна Бойко та помічник вихователя Ганна Махиня з маленькими вихованцямиПозитивно відгукується Оксана Анатоліївна про співпрацю з базовими господарствами – СФГ «Роксолана» та ПСП «Водянське», які допомагають вирішувати багато питань. Та й одноосібники, яких на території сільської ради налічується 63, допомагають громаді, зокрема виділяли кошти на допомогу учасникам АТО, церкві.

Найактивнішу участь в житті громади бере керівник ПСП «Водянське» Григорій Огир, з яким ми поспілкувалися. Він розповів, що господарство орендує 150 паїв водянців (близько 800 га), з пайовиками вже розрахувалися, видавши у грошовому виразі по 10 тис.грн. Здебільшого, люди отримували орендну плату продукцією – ячменем, насінням соняшника, кукурудзою. Також безкоштовно видають солому. Сільраді допомагають утримувати дороги, водопровід, проводити масові заходи.

Завідуюча ФАПом Лариса Борисівна Орищенко - досвідчений працівник, надає односельцям кваліфіковану медичну допомогу. Але приміщення потребує ремонту, не всі кабінети опалюються, немає проточної води. Потрібен холодильник, медична шафа, інші меблі та обладнання. Ліками для невідкладної допомоги забезпечені. Про взаємини з сільською радою Л.Орищенко говорить схвально – не було ще жодного випадку, щоб депутати в чомусь відмовили.

Світлана Цупренко демонструє етнографічний куточокНВК, яким керує Лариса Володимирівна Воронцова, у хорошому стані. Тут замінили вже майже всі вікна, в приміщенні стало тепло, затишно, є внутрішній туалет, всі необхідні меблі, дитячі іграшки, шкільне приладдя, вже четвертий рік, як заклад підключений до Інтернету. Але є і певні завдання на майбутнє – завершити заміну вікон, придбати телевізор, електричну плиту і електрорушник. Планують зробити це за кошти сільської ради.

Тісно співпрацюють з сільською радою місцеві культпрацівники. Трохи більше місяця працює на посаді директора сільського Будинку культури Сергій Пушка, але вже помітні позитивні результати його роботи. Крім гуртків художнього читання, драматичного, які діяли і раніше, створив вокальну групу, разом з кількома любителями музики планує створити музичний колектив, в СБК проводяться дискотеки для молоді. Було проведено масові заходи до Дня Гідності і Свободи та до Дня місцевого самоврядування. Заходи пройшли цікаво, в них взяли участь багато жителів. На тематичний вечір з нагоди Дня Гідності та Свободи запросили демобілізованих учасників АТО - Сергія Довганича (він, до того ж, був ще й активістом Майдану Гідності), Олега Сєдих та Олександра Полтанова.

Всі заходи готують і проводять за найактивнішої участі завідуючої сільської бібліотеки Світлани Цупренко. У той час, коли ми перебували у Водяному, саме готувалися до відзначення Дня Святого Миколая, Новорічних та Різдвяних свят (як повідомила О.Гончаренко, мають намір привітати і тих дітей, які не відвідують НВК).

інформаційний вісник Водянської бібліотекиС.Цупренко розповіла і про роботу бібліотеки. Вона налагоджена добре, що й не дивно, адже Світлана Василівна має вже більше 44-х років стажу. Працює у тісній співдружності з СБК, НВК, сільською радою, сільським активом. Завдяки цьому бібліотека постійно поповнюється літературою: Л.Воронцова подарувала 74 книжки з домашньої  бібліотеки, Тамара Петрівна Кудіна – 15 книг. Є серед читачів і дуже активні, які майже завжди беруть участь в масових заходах: Галина Закревич, Анатолій Молотковський, Тамара Печена, Людмила Решетова.

Застосовує у роботі С.Цупренко і власне «ноухау» – інформаційний вісник району. Це невеликий стенд у вигляді млина, на якому розміщені картки з анонсом публікацій в «Трудовій славі». Ознайомившись з коротким викладом публікації, читач знає, у якому номері газети  знайти її повну версію.

І наостанок варто згадати, що вся громадськість села, з допомогою базових господарств та одноосібників, збирають кошти на новорічні подарунки землякам – учасникам АТО (їх на даний час на Сході України перебуває четверо).

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Оксана Гончаренко вперше очолила орган місцевого самоврядування; Лариса Орищенко проводить профілактичний огляд дитини; в.о. директора НВК Лариса Воронцова, вихователь Тетяна Бойко та помічник вихователя Ганна Махиня з маленькими вихованцями; Світлана Цупренко демонструє етнографічний куточок; інформаційний вісник Водянської бібліотеки.

Фото автора.