учасники семінару та переможці конкурсів - спільне фото на згадкуУ рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», у Міжнародний день прав людини відбулося засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та представники відповідних служб району.

Тетяна Григорівна відмітила, що основою прав людини є свобода віросповідання, можливість висловлювати свою думку і бачення суспільних проблем. У стосунках між людьми важливо, перш за все, дотримуватися десяти заповідей Христових, особливо першої з них, де йдеться про любов до ближнього. Вона також подякувала усім структурним підрозділам відповідних служб за те, що долучилися до цієї важливої справи.

Затим начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра, котра була координатором акції, відмітила, що координаційна рада провела відповідну підготовчу роботу, організувала тематичний семінар та розробила низку інших заходів щодо протидії насильства в родинах. Начальник служби у справах дітей Ірина Лугова доповіла про спільну роботу з навчальними закладами району, до якої долучилися також учні Балахівської школи соціальної реабілітації та Макіївського профтехучилища соціальної реабілітації імені Макаренка. В цих закладах проводилися лекції, бесіди та відеолекторії. Також, разом з громадською організацією «Однодумці», яку очолює депутат селищної ради Юлія Козинець, провели паралельне опитування дорослих та дітей з даної проблеми. Юлія Валентинівна відзначає, що діти набагато активніші і відвертіші, ніж дорослі. Вони проявляли більшу обізнаність в питаннях, яким чином можна убезпечити себе та уникнути небажаних життєвих ситуацій.

Психолог ЦДЮТ Сніжана Румянцева додала, що з учнями проводили круглі столи, дискусії, бесіди, конкурси та перегляд відеофільмів.

Аби громадськість більше замислювалася над  цими негативними явищами, у бібліотеках з різновіковою аудиторією проводилися інтеруроки на тему: «Захист прав дітей у світі», були оформлені інформаційні куточки щодо протидії насильства в сім’ї, книжкові виставки, а також демонструвалися відеослайди. Про це повідомила начальник районного відділу культури та туризму Наталія Подкопаева.

Кульмінацією ж заходу стало оголошення переможців конкурсу дитячих малюнків «Сім’я – простір без насильства» та конкурсу творів-роздумів на тему «Не хочу пізнавати світ через призму насилля», які проходили в рамках цієї акції. Конкурсні роботи стосувалися теми протидії насильства в сім’ї, пропаганди сімейних цінностей, толерантного ставлення до інших людей тощо. Переможцями у віковій категорії від 6 до 9 років було визнано Поліну Діброву (Петрівська ЗШ І ст.); Надію Веренич (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.); Івана Куницького (Петрівська ЗШ І ст.). У віковій категорії від 9 до 15 років переможцями стали: Єлизавета Волошина, Максим Буркацький та Діана Микулянич (усі троє - Петрівський НВК). Переможницею конкурсу творів-роздумів на тему «Не хочу бачити світ через призму насилля» стала Оксана Дарчук (Володимирівська ЗШ І-ІІІ ст.).

Підводячи підсумки наради, Тетяна Панета звернула увагу на важливість систематичного проведення роз’яснювальної роботи в родинах, де можливе вчинення насильства, та нагадала про права, заходи захисту і послуги, якими можуть скористатися жертви насильства в сім’ї.

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімку: учасники семінару та переможці конкурсів - спільне фото на згадку.