За зниженою ставкою приміщення зможуть орендувати соціально відповідальні підприємці

Серед переліку питань черги денної, винесених на розгляд комісії районної ради з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності, одне виявилося доволі дискутивним: певну розбіжність в баченнях предмету дискусії члени комісії виявили при розгляді питання визначення розміру орендної плати за приміщення, що передаються в оренду під аптечні заклади.

З одного боку, згідно з методикою, визначеною Кабміном, ця вартість не повинна перевищувати вказаного методикою відсотка, з огляду на соціальну важливість подібних закладів. Але з іншого, як вважають ряд членів комісії, в такому випадку значну частку цієї соціальної відповідальності мали б нести й самі орендарі. Адже не секрет, що розмір торговельної надбавки на роздрібний продаж ліків та іншої продукції медичного призначення, яка реалізується в аптеках, нерідко встановлюється з чисто комерційних міркувань, без урахування матеріального стану та купівельної спроможності значної кількості наших громадян, передусім пенсіонерів, які, до речі, і є основними споживачами аптечної продукції.

Зрештою, члени комісії підтримали пропозицію голови комісії Олександра Поворознюка, який вважає, що так званою «пільговою» ставкою розміру орендної плати доцільно обкладати лише ті аптечні заклади, які в додатках до договору оренди передбачать зобов’язання щодо неперевищення обумовленого рівня відсоткової надбавки на ряд основних ліків для тих же пенсіонерів чи осіб з обмеженими матеріальними можливостями. В іншому разі розмір орендної плати має бути таким же, як і для усіх інших підприємств роздрібної торгівлі - суб’єктів підприємницької діяльності, що ведуть її з метою отримання прибутку.