керівники району Сергій Завалій та Світлана Тилик вітають зі святом аграріївУ Петровому відзначили професійне свято трудівників села

Професія хлібороба існує з прадавніх часів. Споконвіків запашний хліб на столі вважався ознакою достатку родини. Відтак  День працівників сільського господарства по праву вважається одним з найважливіших свят нашої держави. Урочистості з нагоди їх професійного свята розпочалися зі слів ведучої:

Із колосків петрівської пшениці

Прийміть в дарунок нашу паляницю.

Хліб ясниться в хаті, сяють очі щирі,

Щоб жилось по правді, щоб жилось у мирі!

Затим діти,в національному вбранні, на завершення хореографічної композиції, піднесли голові РДА Сергію Завалію коровай на вишитому рушнику, прикрашений червоною калиною. У залі, заповненому працівниками сільського господарства та їх керівниками, лунають гучні оплески.

С.Завалій: «Влада не залишить учасників АТО наодинці зі своїми проблемами»На минулому тижні відбулася зустріч голови райдержадміністрації С.Завалія з активом громадських організацій волонтерів та учасників АТО. Її метою стало обговорення кандидатури радника голови РДА з питань надання допомоги учасникам АТО (на громадських засадах) та проекту розпорядження голови РДА про створення координаційної ради з вирішення проблемних питань учасників антитерористичної операції та членів їх сімей при Петрівській райдержадміністрації. В заході взяли участь перший заступник голови РДА О.С. Лукашов, заступник голови РДА Т.Г. Панета, керівник апарату РДА О.О. Семехова, начальник управління соціального захисту населення РДА В.Г. Сибіра, директор ра-йонного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді О.А. Стулій, завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Т.М. Волощенко, головний спеціаліст сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Т.О. Притула, голова волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» А.П. Горністова, волонтер В.В.Рева, голова громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини» С.В. Савченко та активісти цієї організації Петро Ткачук, Олександр Хрокало, Геннадій Гавеля і головний спеціаліст сектору взаємодії з правоохоронними органами, з питань запобігання і виявлення корупції та мобілізаційної роботи апарату РДА В.В. Чорна.

С.В. Завалій, звертаючись до учасників заходу, зазначив:

мобільний соціальний офіс в робочому запалі, адже донести інформацію всім і кожному - то завдання не з легкихВже не раз ми пересвідчувались, що робота мобільного соціального офісу приносить свої плоди, і вони доволі позитивні. Тож спеціалісти офісу продовжують заплановані виїзди по території нашого району. Люди завжди з нетерпінням чекають цих зустрічей, адже завдяки їм вони можуть отримати консультації з соціальних, пенсійних та інших питань. А наразі завдяки новому працівнику територіального центру тепер можливою стала і юридична консультація.

Цими днями мобільний соціальний офіс проводив виїзд у село Петрівське. Тут всіх радо зустріла сільський голова Наталія Лепська. А засідання проводили начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра, заступник начальника управління пенсійного фонду Світлана Годун та юрисконсульт територіального центру Роман Лук’янов. До речі, на прийом цього разу з’явилося багато людей, і всіх турбували різні питання. Звичайно, домінуючим стало вже наболіле питання житлових субсидій, однак знайшлося чимало роботи і для інших спеціалістів мобільного офісу. Коли роз’яснення по субсидіях були отримані в повному обсязі, дійшла мова і до пенсійних та юридичних питань. Прийом пройшов жваво, емоційно, насичено і, переважно, з позитивним результатом. Всі, хто звернувся, отримали необхідну інформацію, тож були дуже задоволені роботою офісу та його працівників. Крім того, клієнти мобільного соціального офісу запевнили, що не тільки все зрозуміли, а й нестимуть цю інформацію у маси, адже ще багато їх односельчан не вирішили схожі проблемні питання.

Вікторія Махнюк

На знімку: мобільний соціальний офіс в робочому запалі, адже донести інформацію всім і кожному - то завдання не з легких.

прийом пройшов доволі емоційно, адже у людей накопичилося чимало питаньДоволі наболілим для споживачів жилово-комунальних послуг встигло стати нововведення щодо підвищення тарифів на ці послуги. Та рятівний жилет завжди знаходиться вчасно. Саме ним для населення і стало оформлення субсидій, які не тільки збережуть ваш гаманець від повного банкрутства, а й допоможуть не замерзнути взимку. І хоча, з першого погляду, оформлення субсидій і подальші вирахування - процедура неважка, але ще не всі змогли з нею впоратися. Звичайно, що сплачувати тепер буде потрібно за новою системою, але чітко дотримуючись всіх правил.

На всі хвилюючі питання днями знову відповідала на прийомі начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра разом зі своїми колегами. На прийом з’явилося чимало громадян, які так до кінця і не змогли збагнути суть нововведень. Тож працівники управління соціального захисту населення вже вкотре донесли до всіх ту інформацію по субсидіях, якою вони володіють. Цього разу було багато питань з приводу критеріїв, які впливають на розмір субсидії, а також, як правильно сплачувати за щомісячні житлово-комунальні послуги? Після засідання кожен покидав приміщення в досить задоволеному настрої, адже відповіді і допомога були отримані. Хочеться ще раз наголосити, що в разі виникнення питань стосовно правил і порядку нарахування субсидій, вам завжди нададуть роз’яснювальну інформацію в управлінні соціального захисту населення.

Вікторія Махнюк

На знімках: прийом пройшов доволі емоційно, адже у людей накопичилося чимало питань.

депутати Петрівського районного парламенту дітейГоловною метою виховання на сучасному етапі ставновлення і розвитку країни є передача молодому поколінню соціального досвіду, духовної культури народу, його національної ментальності, своєрідності світогляду, розвиток індивідуальних здібностей і таланту.

Найкращим варіантом вирішення даного питання ми розглядаємо участь дітей в органах дитячого самоврядування. Саме тут неповнолітнім потрібно вчитися самостійно мислити, аналізувати, приймати рішення, думати не лише про себе, а й про тих, хто живе, працює, навчається поруч, вміти поважати їх та їхні права, що виховує почуття патріотизму, відповідальності, громадянської свідомості та активності. Метою роботи органів учнівського самоврядування є виховання непересічної особистості, людини високої правової культури, соціально зорієнтованої, духовно багатої, національно свідомої.

Координаційним центром діяльності органів учнівського самоврядування навчальних закладів району є Петрівський районний парламент дітей. Напркінці вересня в ЦДЮТ відбулася І сесія ІХ скликання районного парламенту дітей, яка була виборною. Юні депутати обирали голову районного парламенту дітей та голів комісій. З невеликою перевагою в голосах головою районного парламенту дітей обрано ученицю Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Анну Стожкову, її заступником стала учениця Петрівського НВК Ірина Хаджімова. Головами комісій, відповідно, обрані:

У зв’язку із тим, що останнім часом зростає кількість звернень багатодітних матерів щодо порядку порушення клопотання з присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», начальник управління соціального захисту Петрівської районної державної адміністрації Сибіра Валентина Григорівна надає роз’яснення із зазначеного питання в контексті положень чинного законодавства.

- Хто може претендувати на присвоєння почесного звання «Мати-героїня»?

- Згідно з Положенням про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року №476/2001 почесне звання України “Мати-героїня” присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

У статті 150 Сімейного Кодексу України зазначено, що батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Едуард ХавровНа тренерському містку «Інгульця» новий керманич

Найближчими днями гравцям ФК «Інгулець» буде представлено нового наставника: за інформацією низки спортивних сайтів, зокрема й офіційного сайту клубу, ним стане Едуард Хавров – донедавна головний тренер дублюючого складу ФК «Іллічівець» (U-21), з Маріуполя, в якому проходять свій вишкіл гравці віком до двадцяти одного року, і є найближчим резервом основної команди.

Едуарду Анатолійовичу – сорок шість років, він є уродженцем Маріуполя, спортивна кар’єра його також проходила становлення у цьому віднедавна прифронтовому місті. Знайти якісь відомості про Е.Хаврова як про гравця – у мережі Інтернет не вдалося, крім того, що він ще з 1987 року виступав за місцеві команди «Новатор» та «Азовмаш» на місці опорного півзахисника. Натомість його тренерські здібності багатьма відомими спортивними фахівцями оцінюються як доволі перспективні. Є серед тренерських здобутків Едуарда Хаврова і один доволі значний: під його орудою гравці молодіжного складу «Іллічівця» у сезоні 2013-2014 років вибороли звання чемпіонів України серед дублерів, залишивши позаду резервістів таких визнаних в Україні футбольних шкіл, як київське «Динамо», «Шахтар» та «Дніпро». До речі, в нинішньому складі «Інгульця» (як в першій, так і в другій командах) є кілька його колишніх вихованців, зокрема  Іван Отрок, Владислав Кондрашев та Максим Корж. Очевидно, їм буде найлегше пристосовуватися до вимог та методики ведення тренувального процесу свого колишнього, а тепер уже й майбутнього наставника.

Ще одна деталь, яка, напевне, буде цікавою любителям футболу Петрівщини: перед затвердженням кандидатури головного тренера «Інгульця» президент клубу Олександр Поворознюк провів перемовини з півтора десятком претендентів, серед яких на деяких спортивних сайтах значилися і прзвища широко відомих у футбольних колах країни фахівців – Семена Альтмана, Сергія Пучкова та Володимира П’ятенка. Однак, схоже, найбільш співзвучною амбіціям президента клубу щодо найближчої перспективи «Інгульця» виявилася тренерська концепція саме Едуарда Хаврова, відтак і було прийнято відповідне рішення. Наскільки воно виявиться вдалим і ефективним – побачимо уже трохи більше, як за чотири місяці. Тим часом побажаємо новому наставнику та його команді удачі (тим більше, що до неї спонукають чудові умови для здійснення навчально-тренувального процесу і відверто сприятливий для нас календар весняної частини чемпіонату), а нам усім – чудової футбольної весни та втішного підсумку сезону.

Володимир Кіфенко.

Відповідно до прийняття постанови КМУ від 04.11.2015 № 911 «Про внесення змін до постанови КМУ від 04.03.2015 №105», внесені зміни до Порядку, компенсація здійснюється підприємствам, установам, організаціям, у межах середнього заробітку працівників: призваних починаючи з 18 березня 2014 року на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий пе-ріод; прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, починаючи з 08 лютого 2015 року; призваних на строкову військову службу, починаючи з 11 червня 2015 року; призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, починаючи з 11 червня 2015 року.

Просимо терміново до 18 листопада 2015 року подати звіти про фактичні витрати на виплату компенсації середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, згідно з додатком 1 до Порядку (в тому числі за 2014 рік).

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення РДА

 

літургійну молитву здійснює протоієрей Дмитро ГородецькийУ Петрівській виправній колонії № 49 провели Богослужіння за благословенням Єпископа Олександрійського і Світловодського Боголепа

Днями з благословення Преосвященнійшого єпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа благочинний Петрівського округу Олександрійської єпархії протоієрей Дмитро Городецький здійснив візит до виправної колонії №49. В’язні мали змогу почути літургійні молитви у виконанні нижнього хору Свято-Покровської церкви смт. Петрового. Після сповіді ті, хто готувався, стали причасниками Святих Дарів. По завершенні Літургії отець Димитрій звернувся до її учасників з повчальним словом, в якому розкрив важливість використовувати термін позбавлення волі на переродження та преображення свого життя. Навіть тут, де немає можливості вийти у світ, кожен має можливість служити Богу та творити добрі справи, спокутувати свої провини.

Як зазначив заступник начальника установи Сергій Заремба, в колонії повною мірою реалізується право засуджених на свободу віросповідання та надається можливість відвідування богослужінь, що позитивно впливає на виправлення осіб, що відбувають покарання в колонії.

тематичний захід, приурочений Дню української мови і писемності.9 листопада для засуджених Петрівського навчального центру (що при ВК №49) відбувся тематичний захід, приурочений Дню української мови і писемності.

Викладачі навчального центру провели для засуджених лекцію про історію відзначення свята писемності в України, про видатних українських письменників, ознайомивши з цікавими фактами з їх життя, наголосивши, що «Мова одежа нашого духу, вона така ж жива істота, як і народ, що її відтворив».

Начальниками відділень соціально-виховної та психологічної служби Петрівської виправної  колонії(№ 49) проведені тематичні виховні години на тему: «Шануймо, браття, рідну мову».

Цікаво пройшов і конкурс стінгазет під назвою «Українська мова в моєму серці», де кожен з засуджених зміг виявити свої творчі здібності.

Серед різноманіття проведених цього дня заходів не було зайвих або недоречних, адже всі вони були спрямовані на виховання поваги до мови, держави і врешті-решт, до самого себе, бо, як писав український поет Ф. Пантов - «Мова - державна перлина, нею завжди дорожіть. Без мови немає країни – мову як матір любіть».

Добірку підготувала Катерина Ляшевич, Петрівська виправна колонія управління ДПтС в Кіровоградскій області (№49)