У зв’язку із тим, що останнім часом зростає кількість звернень багатодітних матерів щодо порядку порушення клопотання з присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», начальник управління соціального захисту Петрівської районної державної адміністрації Сибіра Валентина Григорівна надає роз’яснення із зазначеного питання в контексті положень чинного законодавства.

- Хто може претендувати на присвоєння почесного звання «Мати-героїня»?

- Згідно з Положенням про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року №476/2001 почесне звання України “Мати-героїня” присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

У статті 150 Сімейного Кодексу України зазначено, що батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Тобто багатодітні матері, діти яких були засуджені умовно, або знаходилися в місцях позбавлення волі, а також були позбавленні батьківського піклування, не мають підстав для порушення клопотання щодо присвоєння їм почесного звання України “Мати-героїня”.

– Почесне звання „Мати-героїня” в Україні встановлено у 2005 році. Але по всій Україні, є  матері, які мають звання „Мати-героїня” ще колишнього Радянського Союзу. Чи є вони рівнозначними, чи дійсні сьогодні старі нагороди?

– Почесне звання України „Мати-героїня” у нашій державі було встановлено з метою посилення уваги до проблем народжуваності, зміцнення інституту сім’ї, відзначення кращих матерів, які забезпечують належні умови для всебічного розвитку дітей. Це звання присвоюється жінкам – громадянкам незалежної України і є найвищою державною нагородою для багатодітних матерів.

У той час звання „Мати-героїня” колишнього Союзу РСР було визначено як «найвищий ступінь відзнаки» (пункт «г» статті 8 Загального положення про ордени, медалі і почесні звання СРСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради СРСР 3 липня 1979 року). На той час звання присвоювали матерям, які народили і виховали десять та більше дітей. Матерям, удостоєним звання «Мати-героїня», вручали орден і грамоту Президії Верховної Ради СРСР. При цьому слід зауважити, що звання «Мати-героїня» не входило до переліку почесних звань СРСР, визначеного статтею 19-ю вищевказаного Загального положення. Крім того, за багатодітність і належне виховання дітей у СРСР були встановлені такі нагороди, як орден «Материнська слава», медаль «Медаль материнства». Таким чином, звання «Мати-героїня» колишнього СРСР та почесне звання України „Мати-героїня” не є за своєю суттю рівнозначними нагородами, а незалежна Україна має власну систему державних відзнак.

– То чи потрібно переоформлювати документи матерям, яким присвоєно звання „Мати-героїня” колишнього СРСР для здобуття звання „Мати-героїня”?

– Так, таким багатодітним матерям також необхідно зібрати повний пакет документів для того, щоб одержати почесне звання України, водночас наявність звання колишнього СРСР дає переваги для присвоєння почесного звання України.

– А який порядок висунення кандидатур на присвоєння почесного звання „Мати-героїня”?

– В порядку представлення до присвоєння почесних звань зазначено, що висунення кандидатур до присвоєння здійснюється за місцем роботи кандидатки, у трудових колективах установ, організацій, підприємств. Якщо жінка не працює, висунення кандидатури може проводити сільська (селищна) рада. Підготовка необхідних документів, присвоєння почесного звання здійснюється органами місцевого самоврядування (тобто сільськими, селищними радами), на які покладено відповідальність за якісний добір кандидатур на нагородження.

Для подання кандидатури на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» обов’язковим є звернення заявниці з пакетом документів до сільської (селищної) ради за місцем проживання.

– Куди насамперед необхідно звернутися багатодітній матері та які документи необхідно подати для присвоєння почесного звання „Мати-героїня”?

– Багатодітній матері, яка претендує на почесне звання за законом, насамперед необхідно звернутися до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації. Також необхідно подати такі документи: ксерокопію паспорта багатодітної матері (1, 2, 3, 10,11 сторінки), ксерокопію свідоцтв про народження на всіх дітей, довідки-характеристики з місця навчання кожної дитини (шкільного і студентського віку) та характеристики з місця роботи на кожну дитину (для тих, хто вже працює), довідку про склад сім’ї за місцем проживання, копію трудової книжки та нагород (якщо такі звісно є) та написати заяву про розгляд даних документів до сільської (селищної) ради.

На основі всіх цих зібраних документів органами місцевого самоврядування складається нагородний лист. У ньому обов’язково повинна міститися інформація про заслуги матері у вихованні дітей, а також відомості про кожну дитину. Після розгляду кандидатури приймається рішення про підтримку кандидатури на здобуття почесного звання „Мати-героїня” чи відмову. У останньому випадку негативна відповідь повинна бути вмотивована.

За поданням сільських та селищних рад готується відповідне рішення, і нагородний лист і з пакетом підтверджуючих документів направляється для подальшого оформлення в управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.

Підтримані тут документи потрапляють до департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Після розгляду Комісією з питань нагородження при облдержадміністрації підтримані нагородні матеріали надсилаються до Міністерства України освіти і науки, молоді та спорту. І лише після цього схвалені Міністерством нагородні матеріали надсилаються до Адміністрації Президента України. Ось такий довгий шлях…

– А якщо у багатодітної матері всі діти дорослі, вже створили власні сім’ї, проживають за кордоном чи в іншій області України. Що ж робити у такому випадку?

– Щодо цього, то такі проблеми в наш час вирішуються швидко. У більшості випадків матері, незважаючи на те, що їхні дорослі діти уже багато років проживають окремо, за першим проханням отримують такі характеристики навіть з інших регіонів країни, а також із-за кордону.

- Після отримання почесного звання, які виплати, пільги отримує жінка?

Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.

З 1 січня 2008 року Указом Президента України засновано одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Ця цифра постійно змінювалася, а на даний час становить 13 780,00 грн. В той же час пільг жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» - не передбачено.

За детальнішою інформацією з даного питання звертайтесь до уповноважених представників сільських, селищних рад за місцем проживання та до управління соціального захисту населення, що розташоване за адресою: смт Петрове вул. Ілліча, 32, телефон „гарячої лінії” - 9-63-33

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації