депутати Петрівського районного парламенту дітейГоловною метою виховання на сучасному етапі ставновлення і розвитку країни є передача молодому поколінню соціального досвіду, духовної культури народу, його національної ментальності, своєрідності світогляду, розвиток індивідуальних здібностей і таланту.

Найкращим варіантом вирішення даного питання ми розглядаємо участь дітей в органах дитячого самоврядування. Саме тут неповнолітнім потрібно вчитися самостійно мислити, аналізувати, приймати рішення, думати не лише про себе, а й про тих, хто живе, працює, навчається поруч, вміти поважати їх та їхні права, що виховує почуття патріотизму, відповідальності, громадянської свідомості та активності. Метою роботи органів учнівського самоврядування є виховання непересічної особистості, людини високої правової культури, соціально зорієнтованої, духовно багатої, національно свідомої.

Координаційним центром діяльності органів учнівського самоврядування навчальних закладів району є Петрівський районний парламент дітей. Напркінці вересня в ЦДЮТ відбулася І сесія ІХ скликання районного парламенту дітей, яка була виборною. Юні депутати обирали голову районного парламенту дітей та голів комісій. З невеликою перевагою в голосах головою районного парламенту дітей обрано ученицю Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Анну Стожкову, її заступником стала учениця Петрівського НВК Ірина Хаджімова. Головами комісій, відповідно, обрані:

- комісія з питань освіти – учениця Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. Вероніка Лінтур;

- комісія з питань фінансів – учениця Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Анастасія Біденко;

- комісія з питань милосердя – учениця Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. Анна Кущ;

- комісія з питань екології – учениця Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. Юлія Хоміч;

- комісія з питань інформації – учениця Балахівської ЗШ І-ІІІ ст. Інна Трипадуш;

- комісія з питань дозвілля - учениця Балахівської ЗШ І-ІІІ ст. Олександра Балдьонок;

- комісія з питань спорту – учень Петрівського НВК Володимир Терещенко.

голова РПД Анна Стожкова з однодумцями з обласного парламенту дітейТакож під час сесії затвердили план роботи РПД на 2015-2016 навчальний рік та обговорили план проведення районних масових заходів. Свою роботу юні парламентарі спрямовуватимуть на організацію допомоги волонтерам благодійної організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» у зборі одягу, продуктів харчування, створенні оберегів, виготовленні малюнків та листів, на реалізацію районних проектів «Поділись своїм теплом», «Школа і село – наш дім, ми господарі в нім», «Молодіжний сквер» та інші. Також велика увага приділятиметься патріотичному вихованню учнівської молоді, формуванню активного, свідомого громадянина України.

Одним з напрямів патріотичного виховання учнівської молоді є виховання бережливого ставлення до довколишнього світу. Саме це і є одним із завдань у реалізації проекту «Молодіжний сквер». Тому новобраний склад Петрівського районного парламенту дітей перейняв трудову естафету від своїх попередників щодо підтримання порядку в сквері.

Днями заступник голови РПД Ірина Хаджімова організувала активістів Петрівського НВК для впорядкування території Молодіжного скверу. Учні випололи бур’яни, прибрали опале листя, позамітали алеї. Осінні роботи в парку в розпалі, тому попереду на учнів чекає ще не один трудовий десант у Молодіжний сквер.

Цього разу активними учасниками осінньої толоки стали учні Петрівського НВК: Ірина Хаджімова, Дмитро Шуть, Олександр Ясинський, Микола Мовчан та Юрій Калінчук.

«Молодіжний сквер» буде чистимА на початку жовтня у Кіровоградському обласному центрі дитячої та юнацької творчості проходив тренінг «Запобігання конфліктним ситуаціям у молодіжному середовищі» в рамках реалізації проекту «Урегулювання конфліктних ситуацій в молодіжному середовищі. Мова «без насилля». Проект реалізується громадською організацією «Молодіжне громадське об’єд-нання «Центр» за підтримки Інституту з Міжнародного Співробітництва Німецької Асоціації Народних Університетів (DVV International in Ukraine).

У даному тренінгу взяли участь голова Петрівського районного парламенту дітей Анна Стожкова та координатор РПД, автор цих рядків. У ході модулів тренінгу його учасники дізналися, що шлях до діалогу та взаєморозуміння – це комунікація, спробували визначити ціннісні орієнтири особистості, навчилися створювати анімаційні відеоролики та вивчили основні позиції мови «без насилля». Також дізналися про конфлікт та його прояви, про права людини та демократію як територію без насильства.

Два дні тісної співпраці, позитивних емоцій, дружньої атмосфери та нових знань дали можливість по-іншому поглянути на окремі проблеми в молодіжному середовищі та знайти шляхи вирішення конфліктних ситуацій. Надалі проведення подібного тренінгу планується і для активу районного парламенту дітей.

Дитяче самоврядування є конкретним видом діяльності школярів. Відповідаючи за окремі розділи роботи свого колективу, діти організовують своїх товаришів на виконання завдань, беруть участь у плануванні, контролюють і перевіряють один одного. А, як відомо, будь-яка діяльність людини є свого роду вправою на вдосконаленння сил і здібностей, а, отже, викликає певний їх розвиток. Беручи участь у роботі органів самоврядування, учні набувають цілий ряд звичок і навичок, умінь і знань. Адже, за словами В.М. Коротова, «виховне значення учнівського самоврядування полягає в підготовці вихованців до участі у громадському самоврядуванні, в формуванні у дітей найважливіших якостей нової людини».

Наталія Дементьєва, координатор РПД

На знімках: депутати Петрівського районного парламенту дітей; голова РПД Анна Стожкова з однодумцями з обласного парламенту дітей; «Молодіжний сквер» буде чистим